Impozite indirecte - Accizele în România

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE 3
Capitolul 1. Impozite indirecte -  Notiuni teoretice 4
1.1. Impozitele, evolutia si rolul acestora in tarile cu economie de piata 4
1.2. Impozitele indirecte -  Caracteristici, avantaje, dezavantaje 5
1.3. Clasificarea impozitelor indirecte 6
Capitolul 2. Studiu de caz privind accizele 9
2.1. Accizele in Codul Fiscal 9
2.2 Analiza accizelor in Romania 2020 11
2.2.1 Accizele in Romania - 2020 11
2.2.2 Accize -  cote si scutiri 13
Concluzii 15
Propuneri 15
Bibliografie 17


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Impozitele sunt cea mai importanta resursa financiara a statului si cea mai veche, in ordinea aparitiei veniturilor publice.
Economistii de factura liberala, ca de pilda Milton Friedman, laureat al premiului Nobel pentru economie, recomanda utilizarea impozitelor indirecte si eliminarea/diminuarea forte a celor directe, deoarece in acest fel se formeaza pentru oferta/cerere preturi de piata ce reflecta ansamblul mediului de tranzactii, fara a mai fi necesara corectarea rezultatelor financiare finale ale operatiunilor economice cu impactul pe care il are impozitarea veniturilor si a averii.
Un alt argument se refera la faptul ca evaziunea fiscala in cazul acestor impozite este mult mai greu de realizat, astfel incat sporeste randamentul fiscal. Aceasta opinie teoretica nu este reflectata in practica fiscala a multor tari (dezvoltate sau mai putin dezvoltate) in care, in ultimii circa 15 ani, ponderea impozitelor indirecte in total venituri fiscale s-a mentinut, cu mici oscilatii, relativ constanta.
Potrivit opiniei lui Iulian Vacarel, membru al Academiei Romane, preferinta autoritatilor fiscale pentru impozite indirecte, manifesta de altfel si in Romania, este rezultatul a ceea ce, cu un singur cuvant, putem numi comoditate.
Capitolul 1. Impozite indirecte -  Notiuni teoretice
1.1. Impozitele, evolutia si rolul acestora in tarile cu economie de piata
In economiile moderne, statele colecteaza impozitele atat pentru finantare a cheltuielilor, cat si pentru indeplinirea triplului lor rol de stabilizare, de distribuire si de alocare. 
Definitiile date impozitelor sunt multiple, in functie de teoriile despre impozite care au fost emise in decursul vremii, pe de o parte, iar pe de alta parte, in functie de pozitia autorilor cu privire la impozite.
Cele mai reprezentative definitii ale impozitelor sunt:
"Impozitul reprezinta o forma de prelevare silita la dispozitia statului,fara contraprestatie directa si cu titlu nerambursabil,a unei parti din veniturile sau averea unei persoane fizice si/sau juridice, in vederea acoperirii unor necesitati publice". 
"Impozitul reprezinta prestatie pecuniara, pretinsa pe cale de autoritate, cu titludefinitiv si fara contraprestatie, in vederea acoperirii cheltuielilor publice." (GastonJeze).
,,Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sauaverea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acopeririicheltuielilor publice. Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu, cu titlu definitiv(nerambursabil) si fara contraprestatie directa din partea statului" 
Impozitul are caracter universal ca o consecinta a suveranitatii statului si el este o institutie de drept publica fara de care nu se poate concepe existenta statului,facand parte organica din el .
In evolutia moderna a impozitelor, instituirea acestora cu consimtamantul contribuabililor a fost subordonata competitiei parlamentare, ca organe legislative cu caracter reprezentativ de a reglementa impozitele si celelalte venituri necesare acoperirii cheltuielilor publice.
Plata impozitului are caracter obligatoriu pentru toate persoanele fizice si juridice care realizeaza venit dintr-o anumita sursa sau care poseda un anumit gen de avere. Dreptul de a instituii impozite il are statul, care il exercita prin organele puterii centrale (Parlamentul) si ale administratiei locale de stat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozite indirecte - Accizele in Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Ioan Talpos, Finantele Romaniei, Vol. I, Editura Sedona, Timisoara 1995, pag. 1370.
2. Iulian Vacarel, Gh. Bistriceanu si colectiv, ,,Finante Publice" ed. a IV-a, EdituraDidactica si Pedagogica RA, Bucuresti 2004, pag. 358
3. https://www.academia.edu/6695791/Referatl_ro-Despre_accize
4. https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/cat-vor-costa-tigarile-2022-conform-calendarului-majorarii-accizelor-In-12-ani-pretul-s-a-triplat-1_5ac49776df52022f75676359/index.html
5. https://www.ase.ro/upcpr/profesori/758/CURS%205.pdf
6. https://doctorat.ubbcluj.ro/sustinerea_publica/rezumate/2011/finante/Roiban%20Iosif_RO.pdf
7. http://www.espaco.ro/dictionar/taxele-de-inregistrare-si-de-timbru-1579.html
8. https://www.libertatea.ro/stiri/acciza-la-tigari-creste-cu-1-de-la-1-iunie-si-cu-2-de-la-1-ianuarie-2018-1830389
9. http://www.mfinante.gov.ro/legis.html;jsessionid=BDEEQc44NFyBXsBm0VMHY8lJPrKfnCuZ98IXImpY.master:server32?id=44&pagina=taxe&menu=Impozite
10. https://monitorul.fisc.md/editorial/accizele-2017-2020-produse-din-tutun.html
11. https://www.noulcodfiscal.ro/titlu-8/capitol-1/sectiune-5/articol-354.html
12. https://prezi.com/tgsppvae030r/analiza-impozitelor-indirecte-in-romania-in-periada-2010-201/
13. https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/ultima-ora-acciza-la-tigarete-a-fost-majorata-si-mai-mult-preturile-pachetelor-de-tigari-cresc-de-la-1-ianuarie-18753862
14. https://www.profit.ro/insider/macro/romania-al-treilea-mare-producator-de-tigari-din-ue-18140993
15. https://www.scribd.com/doc/31001627/impozite-indirecte-referat
16. https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_11102018.htm#NivelAccize
17. https://tobacconomics.org/wp-content/uploads/2016/11/Tobacco-Taxation-Fact-Sheet_Romanian.pdf
18. https://ro.wikipedia.org/wiki/Sistemul_fiscal_rom%C3%A2n


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!