Impozitarea Afacerii

Extras din referat Cum descarc?

Din momentul infiintarii unei afaceri, intreprinzatorul sau intreprinderea devin responsabili pentru achitarea diferitor impozite, taxe si altor plati obligatorii. Actele legislative de baza, care reglementeaza sistemul acestor plati sunt:
o Codul fiscal (CF);
o Legile pentru punerea in aplicare a titlurilor respective ale CF;
o Legea bugetului de stat pentru anul respectiv;
o Legea privind tariful vamal;
o Legea privind sistemul public de asigurari sociale;
o Legile bugetului asigurarilor sociale de stat pe anii respectivi;
o Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistenta medicala;
o Legile fondurilor asigurarii obligatorii de asistenta medicala pe anii respectivi.
Bugetul de stat si bugetele locale se completeaza preponderent prin platile obligatorii numite impozite si taxe. Persoanele, care au obligatia de a achita impozite si taxe se numesc contribuabili, sau subiecti ai impozitarii.
Pentru asigurarea mijloacelor ce se remit cetatenilor in forma de pensii si indemnizatii se achita plati obligatorii, atat la bugetul asigurarilor sociale de stat, cat si la fondurile asigurarii obligatorii de asistenta medicala.
Astfel, sunt trei tipuri de plati obligatorii:
o impozite si taxe;
o contributii de asigurari sociale; 
o primele de asigurari medicale.
Sunt doua categorii de impozite ti taxe:
o Impozite si taxe generale de stat;
o Impozite si taxe locale.
IMPOZITE SI TAXE GENERALE DE STAT
Impozitele si taxele generale de stat sunt urmatoarele:
l. Impozitul pe venit
2.Taxa pe valoarea adaugata
3. Accizele
4. Alte impozite si taxe generale de stat (impozitul privat, taxa vamala si taxele rutiere)
I. IMPOZITUL PE VENIT
Obiect al impunerii este venitul brut anual (inclusiv facilitatile patronului), obtinut de catrepersoanele fizice sau juridice, exceptand deducerile si scutirile, la care au dreptul aceste persoane.
In venitul brut se includ veniturile obtinute din orice surse aflate in Republica Moldova, precum si din anumite surse aflate in afara republicii.
Cotele de impozit pe venit constituie din 1 ianuarie 2011 (art. 15 din CF):
o pentru persoanele fizice cu exceptia gospodariilor taranesti (de fermier) si a intreprinzatorilor individuali:
7 % din venitul anual impozabil ce nu depaseste 25 200 lei;
18 % din venitul anual impozabil ce depaseste 25 200 lei;
o pentru gospodariile taranesti (de fermier), intreprinzatorii individuali si persoanele
juridice - zero procente.
Deducerile sunt definite ca suma la calcularea venitului impozabil, care se scade din venitul brut al contribuabilului conform CF. Se permite deducerea numai a cheltuielilor ordinare si necesare, achitate sau suportate de contribuabil pe parcursul anului fiscal, exclusiv in cadrul activitatii de intreprinzator.
Scutiri pentru persoane fizice
Fiecare persoana fizica rezident are dreptul la o scutire personala in suma de 8 100 lei pe an (conform art. 33 alin.(l) din CF). Pentru unele categorii de persoane prevazute in art. 33 alin.(2) din CF, suma scutirii personale este stabilita in marime de 12 000 lei anual.
Persoana fizica rezident, casatorita, are dreptul la o scutire suplimentara in suma de 8 100 lei anual, cu conditia ca sotia (sotul) nu beneficiaza de scutire personala.
Contribuabilul are dreptul la o scutire in suma de 1 800 lei anual pentru fiecare persoana intretinuta, cu exceptia invalizilor din copilarie, pentru care scutirea constituie 8 100 lei anual; art. 35alin.(l)dinCF.
II. TAXA PE VALOAREA ADAUGATA
Subiectii impozabili cu T.V.A. sunt persoanele juridice si fizice:
- care sunt inregistrate sau trebuie sa fie inregistrate potrivit art.112 din CF;
- care importa marfuri, cu exceptia persoanelor fizice care importa marfuri de uz sau consum personal, a caror valoare nu depaseste limita stabilita de legislatie;
- care importa servicii impozabile si nu sunt inregistrate potrivit art.112 din CF.
Obiectele impozabile cu T.V.A. constituie:
- livrarea marfurilor si serviciilor de catre subiectii impozabili ce reprezinta rezultatul
activitatii lor de intreprinzator in Republica Moldova;
- importul marfurilor si serviciilor in Republica Moldova, cu exceptia marfurilor de uz sau consum personal care sunt importate de persoane fizice si a caror valoare nu depaseste limita
stabilita de legislatie. 
Subiectul care desfasoara activitate de intreprinzator, cu exceptia autoritatilor publice, institutiilor publice, specificate la art.51, institutiilor medico-sanitare publice si private, specificate la art.511, si detinatorilor patentei de intreprinzator, este obligat sa se inregistreze ca contribuabil al T.V.A. daca el, intr-o oricare perioada de 12 luni consecutive, a efectuat livrari de marfuri, servicii in suma ce depaseste 600000 lei, cu exceptia livrarilor scutite de T.V.A. 
Subiectul este obligat sa instiinteze oficial Serviciul Fiscal de Stat, completind formularul respectiv, si sa se inregistreze nu mai tirziu de ultima zi a lunii in care a avut loc depasirea. Subiectul se considera inregistrat din prima zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc depasirea.
(2) Subiectul care desfasoara activitate de intreprinzator are dreptul sa se inregistreze in calitate de contribuabil al TVA daca el, intr-o oarecare perioada de 12 luni consecutive, a efectuat livrari impozabile de marfuri, servicii (cu exceptia celor de import) in suma ce depaseste 100 000 lei, cu conditia ca achitarea pentru aceste livrari se efectueaza de cumparatori sub forma de decontare prin virament la conturile bancare ale subiectului activitatii de intreprinzator, deschise in institutiile financiare ce au relatii fiscale cu sistemul bugetar al Republicii Moldova. Subiectul se considera inregistrat din prima zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc depasirea de plafon, despre care fapt a fost instiintat oficial Serviciul Fiscal de Stat, completind formularul respectiv.
(3) La inregistrarea subiectului impozabil, Serviciul Fiscal de Stat este obligat sa-i elibereze certificatul de inregistrare, aprobat in modul stabilit, cu indicarea:
a) denumirii (numelui) si adresei juridice ale subiectului impozabil;
b) datei inregistrarii;
c) codului fiscal al subiectului impozabil.
(4) Subiectul care desfasoara activitate de intreprinzator si care beneficiaza de servicii de import a caror valoare fiind adaugata la valoarea livrarilor de marfuri, servicii, efectuate pe parcursul oricaror 12 luni consecutive, depaseste 600000 de lei este obligat sa se inregistreze ca contribuabil al T.V.A. in modul stabilit la alin.(1).


Fisiere in arhiva (1):

  • Impozitarea Afacerii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!