Importanta si rolul institutiilor financiare si de credit in economia de piata

Extras din referat Cum descarc?

INSTITUTIILE DE CREDIT IN ROMANIA
Sistemul bancar din Romania este un sistem pe doua nivele, cuprinzand Banca Nationala a Romaniei si institutiile de credit, sistem ce  a fost introdus in decembrie 1990 odata cu trecerea de la economia de tip centralizat la economia de piata.
Institutiile de credit sunt entitati care desfasoara activitati de atragere a depozitelor sau a altor fonduri rambursabile de la public precum si operatiuni de acordare de credite in cont propriu. 
In categoria de public nu se includ statul, autoritatile administratiei publice centrale si locale, agentiile guvernamentale, bancile centrale, institutiile de credit si alte institutii financiare. De asemenea in categoria institutiilor de credit intra si entitatile care emit mijloace de plata electronice.
Structura retelei unei institutii de credit
Structura retelei unei institutii de credit se compune din urmatoarele:
centrala
sucursale
filiale
agentii
Sucursalele, filialele si agentiile sunt unitati operationale ale institutiei de credit si sunt intr-o legatura directa cu clientii acesteia (persoane fizice si persoane juridice). Organizarea si conducerea unei banci se stabilesc prin actul constitutiv al acesteia si in concordanta cu legislatia comerciala si cea bancara. Centrala instutiei de credit coordoneaza activitatea sucursalelor, filialelor si agentiilor si supravegheaza punerea in aplicare a normelor, regulamentelor si legilor bancare.
Institutiile de credit care desfasoara activitati in Romania sunt persoane juridice romane care apartin urmatoarelor categorii:
banci;
organizatii cooperatiste de credit;
banci de economisire si creditare in domeniul locativ;
banci de credit ipotecar;
institutii emitente de moneda electronica.
sau sucursale ale unor institutii de credit persoane juridice straine, din state terte sau state membre ale Uniunii Europene.
Principalele operatiuni desfasurate de institutiile de credit sunt:
atragerea de depozite si de alte fonduri rambursabile;
acordare de credite;
leasing financiar;
* Leasing - este o operatiune comerciala prin care o parte denumita locator/finantator, transmite celeilalte parti, denumita locatar/utilizator, la solicitarea acesteia din urma, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing (redeventa), dreptul de folosinta al unui bun al carui proprietar ramane pentru o perioada determinata de timp.
operatiuni de plati;
emitere si administrare de mijloace de plata;
emitere de garantii si asumare de angajamente; tranzactionare in cont propriu sau in numele clientilor cu instrumente financiare si de credit;
participarea la emisiunea de valori mobiliare si alte instrumente financiare, prin subscrierea si plasamentul acestora ori prin plasament si prestarea de servicii legate de astfel de emisiuni;
operatiuni cu metale si pietre pretioase si obiecte confectionate din acestea;
alte servicii financiare.
Banca Nationala a Romaniei poate retrage autorizatia acordata unei institutii de credit in urmatoarele situatii:
 institutia de credit nu si-a inceput activitatea pentru care a fost autorizata in termen de 1 an de la data acordarii autorizatiei sau a incetat sa mai desfasoare activitate de mai mult de 6 luni;
 autorizatia a fost obtinuta pe baza unor informatii false sau prin orice alt mijloc ilegal;
 institutia de credit nu mai indeplineste conditiile care au stat la baza acordarii autorizatiei;
 institutia de credit nu mai poseda suficiente fonduri proprii sau exista elemente care conduc la concluzia ca intr-un termen scurt institutia de credit nu isi va mai putea indeplini obligatiile fata de deponenti sau alti creditori si, in special, nu mai poate garanta siguranta fondurilor/instrumentelor financiare care i-au fost incredintate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta si rolul institutiilor financiare si de credit in economia de piata.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!