Importanța și Rolul Informaticii în Economie

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat:
Piata nu a fost si nu va fi niciodata o institutie simpla, cu reguli caracterizate prin strictete si lipsa de dinamism, ci dimpotriva, fie ca este vorba de pietele traditionale sau de noile forme electronice. Lumea se schimba continuu, cum de altfel s-a intamplat mereu de-a lungul istoriei omenirii.
Astazi insa schimbarile se produc mult mai rapid. Internetul, retea deschisa care nu apartine nimanui - fapt care vine in contradictie cu vechile mentalitati si concepte ale evolutiei socio-economice -, modifica situatia, ducand la o reamenajare completa a tuturor pietelor si chiar prin aceasta, la o accelerare a procesului de modernizare. 
Cuvinte cheie: evolutie, informatica, economie,modernizare
1. Evolutiile tehnice si tehnologice in domeniul informational si al comunicatiilor
Fara nici o indoiala, domeniile cu cele mai revolutionare mutatii din ultimele decenii sunt informatica si comunicatiile, progresele radicale produse, determinand ample si deosebit de eterogene consecinte in toate componentele societatii, economiei si tehnicii. Ca urmare, cele mai importante organizatii internationale si guvernele unui mare numar de state, mai ales cele dezvoltate, se preocupa constant de analizarea si previzionarea evolutiilor informaticii si comunicatiilor.
Multiplele dezvoltari tehnologice din domeniul informaticii si comunicatiilor pot fi grupate, potrivit specialistilor in 6 categorii:
o aplicatii profesionale pe Internet si Intranet;
o telecomunicatii mobile si informatica portabila;
o telefonie asistata de calculator (centre de apel si sisteme de gestiune a teleserviciilor);
o logicieli de munca in grup (groupware) si de gestiune a fluxurilor de munca (workflow);
o videocomunicatii;
o dezvoltari ale retelelor de comunicatii.
2. Globalizarea tehnologiilor informationale si comunicationale
Aceasta se bazeaza pe hard si soft informatic, aparatele de televiziune si radio, echipamente de difuzare si telecomunicatii, sisteme de multimedia si de gestiune in retea extinse practic la nivel de mapamond. Acestea genereaza noi produse si servicii, care dupa 1997 se multiplica intr-un ritm incredibil de rapid.
Impactul evolutiilor echipamentelor, tehnologiilor informatice si comunicatiilor asupra continutului activitatilor organizatiilor si performantele acestora va fi intens. Fundamentul lor il reprezinta dublarea capacitatii de tratare a informatiilor, care se produce la fiecare doi ani.
In planul activitatilor organizatiei vor continua modificarile asupra sarcinilor de munca, directionate spre automatizarea lor. Ca urmare, se va amplifica rationalizarea proceselor de munca. In plus, si in mod predominant, impactul va fi resimtit la nivelul managementului organizatiilor, datorita schimbarilor informatiilor interne si externe, in fluxurile de informatii, si in coordonarea activitatilor. Creste viteza decizionala si operationala a managerilor, concomitent cu reducerea numarului si amplorii greselilor manageriale. Acestea se vor transforma treptat in amplificare in planul productivitatii muncii si implicit al performantelor si capacitatii competitive a organizatiilor in general si al intreprinderilor in special.
3. Internetul si Intranetul - utilitatea in economie
Pe plan informational, dezvoltarea moderna a intreprinderilor este legata de utilizarea retelelor de calculatoare, care asigura un inalt nivel de performanta activitatilor de transmitere si valorificare a informatiilor.
Daca pe plan economic, managerii urmaresc integrarea societatilor lor in mediul afacerilor, care presupune concurenta, dar si cooperare, pe plan informational se vizeaza conectarea retelelor locale de Internet, cu asigurarea corespunzatoare a securitatii si confidentialitatii propriilor date.
Evolutia Internet a fost marcata de adaugarea, rand pe rand, a unor servicii noi: e-mail si simbolul de adresa @ (1971), transferul de fisiere - FTP (1973), serviciul de informare Gopher (1991), World Wide Web(1992). In 1993, Casa Alba a deschis o cutie postala Internet.
In anii '80, numarul utilizatorilor Internet a crescut extraordinar si a capatat un caracter international. Dimensiunile retelei au crescut exponential: 4 noduri in 1981, 2800 in 1987, 535000 in 1991, pentru a ajunge la 1,7 milioane in 1993 si la cifra de 3,2 milioane in 1994.
Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene observate in ultimul deceniu il constituie extinderea retelelor de calculatoare in cele mai variate domenii ale activitatii economice, sociale, stiintifice si manageriale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta si Rolul Informaticii in Economie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!