Importanța Resurselor Umane pentru Dezvoltarea Economică

Extras din referat

Analiza organizarii economice pune in evidenta existenta celui mai valoros activ utilizat in procesul muncii- resursele de munca. Desi acest activ nu apare concret in documentele contabile ale societatilor, de multe ori succesul depinde de modul in care resursele umane pun in practica obiectivele strategice stabilite. Astfel, functia de personal devine importanta pentru ca ea cuprinde activitati prin care se identifica calitatile, se analizeaza capacitatile si se perfectioneaza personalul incadrat intr-o organizatie.
Organizatiile de munca pot fi privite ca sisteme socio-economice in care prin combinarea factorilor de productie (resurse umane, financiare, materiale si informationale), are loc producerea de bunuri si servicii in scopul obtinerii unui profit. Ele constituie o realitate umana complexa a carei actiune depinde de nivelul de angajare a actorilor implicati. Asadar, intre resursele pe care le utilizeaza organizatiile, cele umane ocupa un loc primordial deoarece reprezinta sufletul care da viata sistemelor, avand o participare distincta pentru ca fac parte din numeroase sisteme sociale (familie, cluburi, organizatii de voluntariat, colectivitati religioase, etc.). Aceasta complexa si multipla apartenenta sociala ii ofera individului un anumit set de credinte, obiceiuri, valori, pregatire profesionala, anumite interese si exigente. 
1.1. Principalele abordari conceptuale
In definirea si delimitarea obiectivului si functiilor managementului resurselor se dezbate o larga paleta de idei, conceptii si puncte de vedere. Unele abordari sunt opuse altora, fiind chiar incompatibile. Din aceasta perspectiva, mai prezente in sensul teoriei manageriale sunt conceptiile urmatoare :
A. Managementul resurselor umane dupa opinia unora constitue doar un capitol sau un segment, mai mult sau mai putin specific, al managementului general. El nu ar dispune de metodologie si concepte specifice, fiind valabile cele ale managementului general. Argumentele invocate pentru sustinerea conceptiei ca managementul resurselor umane nu ar fi o stiinta constituita ca atare sunt urmatoarele :
o resursele umane, din punct de vedere al managementului general, nu sunt decat o componenta sau un element structural al resurselor generale (materiale, financiare, si informationale); 
o conceptul de resursa umana este un concept managerial, fiinte umane fiind resurse productive numai integrate in ansamblul resurselor;
o resursele umane nu pot fi explicate in sine, ca factor de productie, decat in asociere cu alte tipuri de resurse;
o resursele umane se definesc numai ca forma de actiune umana ce pune in miscare sistemul de productie. 
Aceasta conceptie trateaza omul ca un instrument alaturi de celelalte resurse. De asemenea aceasta conceptie tinde sa anuleze exemplaritatea, specificitatea si unicitatea factorului uman, netinand seama ca doar acesta este producatorul de valori capabil de actiune inovativa.
B. Managementul resurselor umane este echivalent cu managementul general, deoarece toate elementele ce formeaza actiunea sociala sunt proiectate si coordonate de factorul uman.
C. Managementul resurselor umane este un domeniu distinct, cu obiect si sarcini specifice bazate pe raporturile umane, climatul social, comportament, etc.
O conceptie mai noua asupra resurselor umane are in vedere conceptul de management participativ, care nu face altceva decat sa accentueze pe nevoia cooperarii dintre manageri si subalterni (la stabilirea obiectivelor, performantelor, responsabilitatilor si autocontrolului).
Introducerea practicilor manageriale participative are ca scop provocarea fondului resurselor umane dintr-o organizatie (aceasta idee lipsea in teoriile clasice). Aceste practici manageriale participative au in vedere centrarea interesului pe:
a) continutul, calitatea si sensul muncii;
b) managementul obiectivelor (conducerea prin obiective);
c) autocontrolul (exercitat de grupul de sarcina). 
Pentru o mai buna intelegere a managementului resurselor umane, apreciem ca util si interesant analiza "MESAJ MANAGERIAL" lansat de Matsushita. Acest mesaj este continut intr-un discurs managerial adresat unor oameni de afaceri nord-americani. Greenwood si B. Kobu (1990) il numesc drept "MESAJ DIN EST"


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Resurselor Umane pentru Dezvoltarea Economica.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!