Importanța IAS 11 în contabilitatea contractelor de construcții

Extras din referat Cum descarc?

Obiectivul Normei IAS11 este de a prescrie o prelucrare contabila a veniturilor si costurilor referitoare la contractele de constructii, adica prevederile standardului se aplica in contabilizarea contractelor de constructii in situatiile financiare ale constructorilor. 
Ce cuprinde activitatea de constructii, si ce contin lucrarile de constructii?
Activitatea de constructii cuprinde productia propriu zisa realizata in antrepriza si regie, precum si prestatiile in constructii. Inainte de inceperea lucrarile de constructii, este important autorizarea executiei constructiilor care se face de prefecturi sau primarii in functie de categoria de lucrari si de tipul de constructii (constructii de locuinte, constructii industriale, constructii pentru institutii si servicii publice...etc), cu respectarea documentatiilor de urbanism si amenajarea teritoriului. 
Lucrari de constructii: 
Operatiunile specifice prin care:
o se realizeaza constructii de orice fel - civile, industriale, agrozootehnice, edilitare subterane si aeriene, cai de comunicatii, lucrari ingineresti, de arta . . . etc.;
o se desfiinteaza astfel de constructii prin demolare, dezmembrare, dinamitare . . .etc.
Contract de constructie:
o este orice contract, in mod distinct negociat, referitor la fabricarea unui activ sau a unui ansamblu de active strans legate sau interdependente din punct de vedere al conceptiei lor, al tehnologiei lor, al functiei lor sau al utilitatii lor finale. 
Tipurile contractelor de constructii:
Clasificarea contractelor de constructii prin Standardul International se realizeaza astfel:
- Prin modul de renumerare a furnizorului, practica distinge doua mari tipuri:
o contracte cu pret fix ( fixed price contracts): cele pentru care se stabileste, initial, un pret fix intre antreprenor si beneficiar, dar care mai poate fi modificat, de regula, in sensul cresterii, in functie de anumiti factori; 
o contracte cost-plus (contract in regie) ( cost plus contracts): in care furnizorul este rambursat pentru cheltuielile sale acceptate sau conforme oricarei alte baze de determinare si primeste in plus o prima fixa egala cu un procentaj din aceste cheltuieli (cele care pornesc de la costurile contractuale, la care se adauga un procent din aceste costuri sau un onorariu fix).
Felurile contractelor cost-plus:
o Contract cost-plus fara onorariu - antreprenorul este platit pentru cheltuielile efectuate, fara stipularea unui onorariu.;
o Contract cost-plus onorariu fix - antreprenorul este platit pentru cheltuieli plus un onorariu. Onorariul reprezinta marja de profit (venituri minus cheltuieli directe) care va fi castigata pentru contractul respectiv. 
- In functie de conditiile tehnice si organizatorice, contractarea executiei lucrarilor se poate face sub forma: 
o Contract cheie cand executantul (contractantul) are sarcina realizarii complete a investitiei ;
o Contract global cand achizitionarea utilajelor si echipamentelor tehnologice se face de investitor (autoritatea contractanta), achozitor, care le pune la dispizitia contractantului (executantului) pentru montaj.
Cum este prezentat activitatea de constructii in contabilitatea interprinderilor?
Cand rezultatul unui contract de constructie poate fi estimat in mod credibil, costurile si veniturile contractuale trebuie recunoscute ca venituri si respectiv cheltuieli in functie de stadiul de executie al contarctului la data bilantului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta IAS 11 in Contabilitatea Contractelor de Constructii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!