Importanta Conceptului - Cost al Tranzactiei in Teoria Drepturilor de Proprietate

Extras din referat Cum descarc?

Ronald Coase (n. 29 decembrie 1910) este un economist nascut in localitatea Willesden din Marea Britanie. A fost profesor de economie la Facultatea de Drept a Universitatii din Chicago, de unde s-a pensionat in 1982. A absolvit London School of Economics in 1931. A primit Premiul Nobel pentru economie in 1991. Coase este bine cunoscut in special pentru doua articole: "Natura firmei" (1937), care introduce conceptul de costuri de tranzactie pentru a explica aparitia firmelor, si "Problema costului social" (1960), care sugereaza ca definirea corecta a drepturilor de proprietate depinde tot de costurile de tranzactie. Ideea costurilor de tranzactie formualta de Coase a devenit foarte influenta si in teoria organizationala moderna, unde a fost introdusa de catre Oliver E. Williamson. Ronald Coase (1960) a demonstrat in teoria care-i poarta numele (Teorema lui Coase) ca optimul Pareto ramane posibil in momentul in care sunt indeplinite urmatoarele conditii: exista externalitati, statul nu intervine, negocierea intre doi producatori (n.a. factori de poluare) intre ei sau intre ei si receptorul efectului extern (cel afectat de poluare) este posibila pe baza respectarii drepturilor de propritate. Teorema lui Coase sustine faptul ca intr-o economie in care drepturile de proprietate nu sunt atenuate se vor gasi solutii eficiente la problema externalitatilor prin comert pe baza efectului costurilor de tranzactie pozitive. 
1. Dispozitii generale privind dreptul de proprietate
Proprietatea desemneaza acele lucruri care sunt recunoscute ca fiind in posesia unei persoane sau a unui grup. Atunci cand se vorbeste despre conceptul de proprietate se face o distinctie intre bunuri private si bunuri publice. Conceptul de proprietate descrie pe de o parte relatia dintre o persoana si un obiect, pe de alta parte reprezinta o relatie sociala intre persoane bazata pe mecanisme sociale de reglementare a drepturilor de proprietate. Fiind o totalitate de bunuri cei apartin unui proprietar, notiunea de proprietate poate fi folosita in mai multe sensuri. Insa in majoritatea lor proprietatea este un fapt constant si univers in toate tarile si in toate timpurile. Cu cit omul se dezvolta si paseste pe calea progresului, cu atat el simte in inima sa dorinta de a fi proprietar si de a munci zi si noapte spre a atinge scopul. In literatura de specialitate se considera ca si notiunea "drept de proprietate" are mai multe intelesuri. Astfel la C. Statescu se aduce dublul sens al acestei notiuni. Notiunea "drept de proprietate" in sens obiectiv si subiectiv si anume: 
- dreptul de proprietate in sens obiectiv, ca institutie juridica, reprezinta totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile de proprietate;
- dreptul de proprietate in sens subiectiv, ca un drept al persoanelor asupra bunurilor, in virtutea caruia titularul are anumite prerogative ocrotite de dreptul obiectiv, in acest sens, dreptul de proprietate face parte din categoria drepturilor subiective patrimoniale si anume, este un drept real.
2. O teorie economica a proprietatii
O utilizare eficienta a resurselor maximizeaza bunastarea unei natiuni, dreptul de a schimba proprietatea contribuie la bunastarea natiunii. Faptul ca aceeasi teorie a negocierii poate fi aplicata vanzarii unei masini uzate sau crearii unei societati civile este dovada generalitatii si puterii acestei teorii. Intradevar, teoria negocierii este atat de puternica incat, ea serveste ca si baza pentru o teorie economica a proprietatii si a dreptului proprietatii. Prin negocierea in comun, frecvent oamenii cad de acord asupra termenilor pentru interactiune si cooperare. Dar uneori termenii pentru interactionare si cooperare sunt impusi oamenilor din afara - de exemplu, prin lege. Termenii sunt adesea mai eficienti cand oamenii cad de acord asupra lor decat atunci cand un legiuitor le impune. Urmeaza ca legea nu este necesara si nu este dorita cand negocierea reuseste si ca legea este necesara si dezirabila cand negocierea esueaza Negocierea privata va stabili care lucruri sunt proprietate, cine are pretentii la aceasta proprietate, ce poate face si ce nu poate face un proprietar cu proprietate si cine poate interfera cu proprietatea unui proprietar. Circumstantele speciale care definesc limitele legii sunt specificate intr-o propozitie remarcabila, numita teorema lui Coase. Aceasta teorema, a ajutat la fundamentarea analizei economice a dreptului si a adus inventatorului sau un Premiu Nobel in economie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta Conceptului - Cost al Tranzactiei in Teoria Drepturilor de Proprietate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!