Importanta capitalului propriu pentru banca comerciala

Extras din referat Cum descarc?

Tema 2. Importanta capitalului propriu pentru banca comerciala
2.1. Conceptul si structura capitalului bancar
2.2. Functiile si necesitatea capitalului bancar propriu
2.3. Elementele constitutive ale capitalului propriu bancar
2.4. Principiile de stabilire a Capitalului Normativ Total pentru determinarea optimului pentru functionarea bancii
2.5. Criterii de stabilire a gradului de suficienta a capitalului bancar
2.6. Modalitati de optimizare a gradului de suficienta a capitalului bancar
- 1 -
Aproape fiecare aspect al activitatii bancare este influentat direct sau indirect de disponibilitatea si/sau costul capitalului. Capitalul reprezinta averea proprietarilor bancii, adica bogatia detinuta de actionari sau asociati intr-o banca. Reprezinta unul dintre factorii cheie care trebuie luati in conisderare atunci cand este evaluata siguranta si buna functionare a unei anumite banci.
Capitalul bancar desemneaza fondurile pe care banca le poate folosi pentru finantarea unor operatiuni pe termen nelimitat. Formele capitalului bancar pot fi delimitate de modul lor de procurare: capitalul bancar in sens restrans si alte surse de capital bancar. Fondurile proprii ale societatilor bancare sau capitalul bancar in sens restrans este forma clasica a capitalului bancar si forma exclusiva pentru majoritatea bancilor autohtone.
Capitalul bancar in sens restrans cuprinde: capitalul social varsat, profitul nerepartizat si fondurile bancare proprii. Sursele sale de constituire pot fi interne - reinvestirea profitului - sau externe - emisiunea publica sau privata de actiuni. Capitalul si fondurile de rezerva ce se constituie pe seama profitului, au un aport redus in formarea resurselor de creditare ale bancilor, deoarece bancile fiind societati pe actiuni, formeaza capitalul propriu prin emisiune si subscriere de actiuni. Actiunile bancilor sunt indivizibile, iar banca nu recunoaste decat un singur proprietar pe fiecare actiune.
O baza adecvata de capital serveste drept retea de siguranta pentru o varietate de riscuri la care este expusa o banca pe parcursul desfasurarii activitatii sale. Capitalul propriu absoarbe pierderile posibile si furnizeaza, astdel, baza pentru pastrarea increderii deponentilor intr-o banca.
Capitalul reprezinta cel mai important determinant al capacitatii de creditare a unei banci.
Stabilirea valorii capitalului bancar se poate face in trei modalitati:
*la valoarea contabila, ca diferenta intre totalul activelor si pasive, ca o marime folosita pentru raportare;
*la valoarea de piata, folosind cursul actiunilor aflate in circulatie, multiplicat cu numarul acestora;
*la valoarea nominala a actiunilor.
Scopurile cheie ale capitalului sunt acelea de a oferi stabilitate si de a absorbi pierderile, furnizand astfel o masura de protectie pentru deponenti si alti creditori in cazul lichidarii. Astfel, capitalul unei banci trebuie sa posede 3 caracteristici importante:
- trebuie sa fie permanent;
- nu trebuie sa genereze cheltuieli fixe obligatorii;
- trebuie sa permita subordonarea legala fata de drepturile deponentilor si ale altor creditori.
Politici privind managementul capitalului
Bancile trebuie sa dispuna de politici si proceduri interne de management ale capitalului, care sa prevada, inclusiv monitorizarea si evaluarea acestuia in vederea mentinerii permanente a unui nivel adecvat al capitalului corespunzator profilului de risc si specificului activitatii (marimea, complexitatea si strategia de afaceri a bancii).
Politica de management a capitalului va cuprinde cel putin urmatoarele componente:
a) procesul de planificare a capitalului, tinind cont de previziunile cu privire la nivelul riscurilor asumate de banca, sursele ce pot fi utilizate pentru majorarea capitalului, politica aferenta dividendelor, etc.;
b) modalitatile de conformare a bancii pe viitor cerintelor de capital in vederea atenuarii riscurilor aferente activitatii bancare;
c) testele de stres in scopul identificarii punctelor slabe sau a vulnerabilitatilor potentiale privind pozitiile capitalului bancii in conditii imprevizibile care vor include riscurile de credit, valutar, ratei dobinzii, etc. si planuri de gestionare a capitalului, luind in consideratie diferite scenarii de stress asupra capitalului pentru situatiile neprevazute;
d) procesul de raportare interna care sa asigure conducerea bancii cu informatii adecvate de masurare, estimare si raportare a marimii, compozitiei si calitatii capitalului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta capitalului propriu pentru banca comerciala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!