Implicatiile TVA asupra performantelor sectorului agrar

Extras din referat Cum descarc?

Abstract: Value added tax is a tax that covers all phases of the economic cycle, production, services and distribution to sales to final consumers, including. From the point of view of the State budget of the value added tax is an indirect tax is determined on operations relating to the transfer of ownership of goods and the provision of services. It is a single tax that is levied on a properly made value added at every stage of the economic circuit.
Key words: agriculture, tax, value added tax, indirect tax, taxation of enterprises.
Politica fiscala a Republicii Moldova are la dispozitie numeroase pirghii de influentare a proceselor economice care urmeaza a fi orientate astfel sa actioneze in directia incurajarii agentilor economici la efectuarea investitiilor, la dezvoltarea anumitor domenii de activitate, la incitarea contribuabililor spre munca si economisire si nu in ultimul rind la crearea noilor locuri de munca etc.
Asadar, tinind cont de rolul si importanta politicii fiscale in cadrul unei economii de piata unul din obiectivele importante ale perioadei de tranzitie in Republica Moldova a fost si ramine in perspectiva ajustarea intregului sistem fiscal. Restructurarea sistemului fiscal in tara noastra impune perfectionarea sistemului Taxei pe Valoare Adaugata, considerata ca una dintre cele mai eficiente componente ale sistemului fiscal specific economiei de piata din tarile occidentale.
La rindul sau, reorientarea scopurilor politicii fiscale in raport cu taxa pe valoare adaugata provoaca o serie de probleme de care trebuie sa se tina cont pentu a inlatura denaturarile dezvoltarii economice. In vederea eliminarii distorsiunilor existente in sistemul taxei pe valoare adaugata aplicat in Republica Moldova, urmeaza a fi examinate posibilitatile de transformare a politicii fiscale in raport cu taxa pe valoare adaugata intr-o politica eficienta si stabilizatoare de stimulare a proceselor economice din tara noastra.
Prin urmare, taxa pe valoarea adaugata cunoscuta agentilor economici si publicului larg din tara sub abrevierea de T.V.A. reprezinta un impozit general de stat, care se aplica in cote procentuale (articolul 96 din Codul fiscal pentru anul respectiv), fie in fiecare stat pe care il parcurge marfa de la producator la consumator (asupra valorii adaugate), fie asupra intregului pret de vinzare a marfii, determinindu-se astfel cuantumul total al taxei pe valoare adaugata, din care se scade apoi (deduce) taxa achitata de subiectul economic pentru aprovizionarile si serviciile de care a avut nevoie in vederea realizarii produselor (serviciilor) in ciclul sau. 
Taxa este astfel colectata de catre agentii economici de la consumatorii finali, care sunt suportatorii efectivi ai acesteia.
La baza aplicarii taxei pe valoarea adaugata poate sta, in general, fie principiul originii marfurilor, fie principiul destinatiei acestora.
Conform principiului originii, se impoziteaza valoarea care este adaugata tuturor bunurilor autohtone, inclusiv celor care vor fi ulterior exportate, fara insa sa fie impozitata valoarea adaugata in strainatate si care se afla incorporata in bunurile supuse impozitarii. Inseamna, deci, ca este impozitata numai valoarea adaugata in interiorul tarii exporturile fiind impozitate, iar importurile fiind scutite.
In cazul aplicarii principiului destinatiei, se impoziteaza intreaga valoare adaugata realizata atit in tara, cit si in strainatate, pentru toate bunurile destinate consumului tarii respective. Prin urmare, exporturile sunt scutite de plata taxei pe valoarea adaugata, iar importurile vor fi impozitate.
,,Tarile care au introdus taxa pe valoarea adaugata au optat pentru principiul destinatiei, dind prioritate ideii de a impulsiona activitatea economica, in primul rind, in consum. Aceasta inseamna ca se procedeaza la taxarea impozitelor, cum de altfel se intimpla si cu bunurile de provenienta interna destinate consumului autohton. Cu alte cuvinte taxa pe valoarea adaugata aferenta exporturilor nu intra in bugetul tarii exportatoare, ci in cel al tarii importatoare, care este si consumatoare" [9, p. 417].
In Republica Moldova taxa pe valoare adaugata trebuie sa permita aplicarea principiului destinatiei, conform caruia impozitarea bunului se face in tara in care se consuma. De aceea, bunurile importate se impoziteaza la fel ca si bunurile produse in tara, iar bunurile exportate se detaxeaza prin aplicarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere.
Aplicarea taxei pe valoarea adaugata in aceeasi cota asupra bunurilor din tara, cit si asupra bunurilor similare importate, asigura ameliorarea pozitiei concurentiale a intreprinderilor autohtone pe piata interna, iar prin aplicarea regimului de scutire de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere pentru exportul de bunuri, transporturi si prestarile de servicii legate direct de exportul bunurilor, se asigura intarirea pozitiei concurentiale a entitatilor moldovenesti pe pietele externe.
Taxa pe valoarea adaugata are urmatoarele caracteristici: 
1) este un impozit indirect general; 
2) impozit neutru fata de preturi; 
3) unic, dar cu plata fractionata; si
4) are caracter universal, deoarece se aplica tuturor bunurilor, lucrarilor si serviciilor din economie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Implicatiile TVA asupra performantelor sectorului agrar.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Lege pentru punerea in aplicare a titlului VI al Codului fiscal, Nr. 1056-XIV din 16.06.2000
2. Corina Gaibu, Analiza comparativa a Politicilor de Impozitare cu TVA in sectorul agricol, Chisinau 2013
3. http://europa.eu/index_ro.htm
4. http://www.contabilitate.md
5. http://agora.md/
6. http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/ro/displayFtu.html?ftuId=FTU_5.11.4.html


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!