Implicațiile asupra Relațiilor Economice Internaționale

Extras din referat

Integrarea economica interstatala
Dupa al doilea razboi mondial au avut loc schimbari de o mare diversitate si complexitate in ansamblul conditiilor tehnico-stiintifice, politico-sociale, economice si culturale care formeaza cadrul general de miscare a economiei mondiale.
Amplul proces de crestere a numarului tarilor care si-au castigat suveranitatea a detrminat multiplicarea centrelor de decizie autonoma, de asemenea s-a ajuns la un grad mai ridicat de eterogenitate a sistemelor economice reale, a nivelului de dezvoltare economico-sociala a tarilor. In aceste conditii, interdependentele economiilor nationale nu numai ca dobandesc noi dimensiuni si caracteristici dar au si o perspectiva noua.
O serie de tari care au suferit mari pierderi in cursul celui de-al doilea razboi mondial (Germania, Japonia etc.) si-au refacut economia pe o baza tehnica moderna. Cresterea lor economica a devenit treptat atat de mare astfel incat intreaga lume a apreciat-o ca pe un adevarat miracol. Ori acest fapt ca si schimbarile profunde ce au avut loc in aparatul de productie al altor tari a dfus la modificari considerabile in raporturile de forta pe plan international. Limitele nationale ale dezvoltarii social-economiceau inceput sa devina prea inguste; granitele statale, restrictiile comercile la export si import ca si cele referitoare la circulatia capitalurilor si a fortei de munca au inceput sa franeze dezvoltarea si in felul acesta, anumite grupari de state au resimtit nevoia unei mai stranse interdependente , intr-un cadru mai larg.
La acest proces de constituire a unor noi centre de putere economica un rol determinant l-a avut revolutia tehnico-stiintifica care s-a declansat in anii 1950-1955. Ea a jucat un rol hotarator in progresul aparatului de productie pe baze tehnice noi, nemaiintalnite pana acum in istorie. Tot revolitia tehnico-stiintifica contemporana a determinat schimbari adanci in repartitia pe ramuri, in diviziunea internationala a muncii si in comertul exterior. De aceea, nu este deloc intamplator faptul ca primele organizatii integrationiste au luat fiinta dupa 1950, iar dupa 1955 sub puternica influenta a revolutiei tehnico-stiintifice contemporane, s-a constituit Comunitatea Economica Europeana (Piata comuna) precum si alte organizatii economice interstatale.
Se contureaza aparitia celor doua blocuri politice, militare si economice: sistemul comunist creat de URSS si tarile satelitare si sistemul capitalist sustinut de vechile democratii europene si americane.
In urma decolonizarii cele mai multe colonii continuau sa depinda din punct de vedere economic de vechile metropole (schimburile comerciale, deficitul de plati, datoria externa etc.).
Dezvoltarea economica in sistem centralizat
Dezvoltarea economica in sistem centralizat, inversarea legilor economice, redistribuirea bunurilor si prabusirea nivelului de trai, aberanta cursa a inarmarilor genereaza pe termen mediu si lung falimentul sistemului comunist.
La nivel mondial in aceasta perioada se produc mutatii semnificative in economia mondiala (globalizarea, economia post-industriala, mutarea centrelor de greutate ale lumii, trecerea de la o lume bipolara la o lume multipolara, unde alaturi de S.U.A coexista mai multe puteri regionale (Europa Occidentala, Rusia, China).


Fisiere in arhiva (1):

  • Implicatiile asupra Relatiilor Economice Internationale.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!