Implicatii ale Crizei Globale Recente Asupra Sistemului Bancar Romanesc

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2
1. Definitii si cauze ale crizei financiare internationale (globale) 3
1.1. Definitii ale crizei 3
1.2. Cauzele crizei economice globale 4
2. Marea criza dintre anii 1929-1933 "sora mai mare" a crizei actuale 7
3. Efectele imediate ale crizei economice la nivel global 9
4. Criza economica in Romania 11
4.1. Sistemul bancar romanesc 12
4.2. Strategia Bancii Nationale a Romaniei si criza economica 15
4.3. Efectele crizei financiare asupra sistemului bancar romanesc 16
4.4. Lectiile oferite de criza actuala 17
4.5.In loc de concluzii... Avem motive sa iubim criza? 18
Bibliografie 18


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Criza globala recenta, financiara si economica, ce "a luat startul" in anul 2007, a fost recunoscuta in anul 2008 si nu a luat sfarsit nici pana in prezent, pare sa nu aiba precedent in ultima jumatate de secol. Recesiunea economica, cum i se mai spune, incepe prima data in Statele Unite ale Americii, ca mai apoi sa se faca resimtita in Europa si sa ajunga pana in Japonia, se arata mult mai drastica decat situatiile anterior intalnite in economia globala, cum ar fi recesiunea/criza economica din anii 1929-1933 sau caderea economica dintre anii 1981-1982. Se resimte o cadere dureroasa a increderii, atat la nivelul consumatorilor cat si la nivelul sectorului de afaceri, acestea actionand prin reducerea cheltuielilor. Aceasta scadere se contureaza pe tot parcursul anilor in care economia a fost afectata de criza economica, respectiv de la inceputul ei si pana in prezent, dat fiind faptul ca aceasta situatie nu a luat inca sfarsit. In incercarea lor de a reface stabilitatea economica, de a readuce economia pe linia de plutire, atat Guvernul Statelor Unite ale Americii cat si majoritatea Guvernelor din Europa, au nationalizat parti din sectoarele financiare, aceasta masura contrazicand bazele capitalismului modern. Astfel economia globala pare sa isi schimbe cursul si ceea ce se incearca de decenii, si anume scaderea interventiei statului in economie, este un principiu neglijat in aceasta perioada (de recesiune economica), statul trebuind sa intervina pentru refacerea echilibrului economic. Sectorul privat trece asadar pe locul secund, deoarece "nu mai face fata" tuturor "loviturilor" pe care economia rand pe rand le primeste. Acest lucru (interventia preponderenta a statului in economie) va fi probabil cea mai dramatica consecinta a crizei economice actuale, stiut fiind faptul ca "statul nu este un bun administrator".
1. Definitii si cauze ale crizei financiare internationale (globale)
1.1. Definitii ale crizei
Inainte despre a vorbi despre criza, despre cauzele acesteia si urmarile sale asupra economiei se cuvine a da cateva definitii acestei notiuni foarte intalnite in ultima vreme (din 2007 pana in prezent) sau altfel spus un cuvant aflat pe buzele tuturor. Conform Dictionarului explicativ al limbii romane "Criza reprezinta manifestarea unor dificultati de natura economica, politica sau sociala asupra societatii, respectiv o lipsa acuta de marfuri, timp, forta de munca" etc. O alta definitie intalnita in DEX suna cam asa: "Criza este o faza primejdioasa si hotaratoare in viata sociala ce consta in manifestarea violenta a contradictiilor economice, politice si sociale. Facand referire la criza de guvern, aceasta este o perioada in care un guvern demisioneaza iar un altul inca nu este format". Sintetizand putem spune ca, in general, criza este o situatie de instabilitate economica accentuata, insotita de o volatilitate si un grad mare de neincredere. Criza financiara este acea stare a economiei in care cererea de bani este mai mare decat oferta, ceea ce duce inevitabil la retragerea depozitelor din banci pentru ca populatia sa isi satisfaca nevoia de bunuri si servicii dorite. In acesta situatie bancile sunt puse in dificultate, ele trebuind sa se orienteze spre gasirea unor alte surse de finantare, care de cele mai multe ori sunt mai costisitoare , ajungand sa isi vanda propriile active si investitii pentru acoperirea necesitatilor evitand astfel falimentul. 
1.2. Cauzele crizei economice globale
Se apreciaza ca actuala criza economica s-ar datora scaderii dramatice a pretului locuintelor din Statele Unite ale Americii sau sau a caderii creditului pentru locuinte. Altii autori sunt de parere ca la aceasta "situatie" s-a ajuns in urma falimentului unor banci americane, din care ar fi de mentionat Banca "Lehman Brothers" infiintata inca din anul 1850 dar care si-a recunoscut oficial falimentul la 15 septembrie 2008, sau a confruntarii Europei cu o situatie financiara fara precedent. Totusi, asa cum aprecia Academicianul Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, inca de la inceputul crizei, cauzele acesteia sunt mai profunde, fiind atat de natura microeconomica cat si de natura macroeconomica. Astfel, la nivel microeconomic, principalul factor pare sa fie securitizarea frenetica. Securitizarea este o operatiune financiara prin care se valorifica anumite creante achizitionate de catre un vehicul investitional, care mai apoi grupeaza aceste creante si le foloseste pentru garantarea unei emisiuni imobiliare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Implicatii ale Crizei Globale Recente Asupra Sistemului Bancar Romanesc.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!