Impactul Regionalizarii asupra Deciziilor in Administratia Publica din Romania, Comparativ cu Celelalte State Membre ale Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

1. DECIZIA- definitie, trasaturi, process decisional
2. REGIONALIZAREA. REGIONALISM- concept, istoric, caracteristici, forme de manifestare
3. NOMENCLATORUL UNITATILOR TERITORIALE PENTRU STATISTICA
4. REALIZAREA AUTONOMIEI REGIONALE IN STATELE EUROPEENE
5. CAZUL ROMANIEI- cadrul legislativ si institutional prin care se realizeaza regionalizarea si impactul dezvoltarii regionale
6. CONCLUZII
7. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

Decizia este un act specific speciei umane. Decizia reprezinta hotararea care are urmari nemijlocite asupra actiunilor a cel putin o persoana. .
Orice decizie de conducere presupune existenta subiectului conducator (cel care ia decizia) si a obiectului condus, intre acestia intercalandu-se metodele, tehnicile, principiile, instrumentele specifice conducerii.
Asadar, decizia reprezinta elemental esential al activitatii manageriale, fiind cel mai important instrument specific de exprimare al acesteia.
Ea este expresia cea mai activa, cea mai dinamica a conducerii, prin care aceasta isi exercita functiile.
Decizia reprezinta, in final un act cu caracter obligatoriu, normativ, prin care organismele si cadrele investite cu autoritate si responsabilitate decizionala stabilesc directia unei actiuni si modul ei de realizare, cu asigurarea resurselor corespunzatoare. Procesul decizional ca act social-economic prin care se dirijeaza evolutia fenomenelor social-economice impune necesitatea unei corelari armonioase intre sarcinile, competentele si responsabilitatile celor chemati sa-l infaptuiasca.
Activitatea din sfera administratiei publice se realizeaza prin intermediul unei multitudini de decizii. De la cele mai marunte sarcini si activitati ale unui functionar si pana la documentele oficiale semnate de un ministru, conducator sau presedinte de stat, procesul decizional este prezent; el se concretizeaza prin elaborarea si executarea de decizii administrative corespunzatoare atributiilor indeplinite.
Decizia administrativa este o manifestare de vointa a persoanelor sau organeloradministratiei, premergatoare actiunilor de intreprins si prin care acestea opteaza pentru o solutie, in vederea atingerii unui scop, (obiectiv) sau realizarii unei finalitati. Ea apare numai atunci cand exista, in planul judecatii umane, mai multe posibilitati, metode sau variante adecvate, de a rezolva o problema si urmeaza sa se opteze numai pentru una dintre ele, si anume, pentru aceea care pare a fi cea mai avantajoasa. 
Pentru a se lua o decizie, decidentul, sau in cazul nostru administratia, trebuie sa parcurga un lung proces, numit proces decisional compus din mai multe etape. Specialistii in domeniu, si-au adus aportul lor in incercarea de a defini si a prezenta cat mai clar etapele procesului decizional. De exemplu, in opinia lui H. Simon (1960), un proces decizional cuprinde:
- colectarea informatiilor pentru formalizarea problemei decizionale;
- clasificarea problemei decizionale;
- constientizarea problemei decizionale;
- identificarea alternativelor (proiectarea acestora);
- alegerea principiului evaluarii;
- alegerea deciziei;
- implementarea deciziei.
Insa cele mai invocate etape ale procesului decizional sunt:
- stabilirea obiectivelor administrative, care pot viza, fie latura interna a administratiei (structura sa), fie pe cea exterioara (orientata si spre satisfacerea interesului general);
- culegerea, prelucrarea si analiza informatiilor administrative;
- elaborarea de variante alternative si adoptarea deciziei administrative;
- executia si controlul rezultatelor obtinute.
Deciziile specifice administratiei publice sunt clasificate dupa mai multe criterii comune (dupa rolul specific, natura obiectivelor urmarite, competenta decizionala. dupa frecventa lor etc).
Trasaturile cele mai importante ale deciziei administrative sunt: colegialitatea, coerenta, autoritatea.
Deciziile administrative au o deosebita importanta in viata socio-economica, pentru ca de ele depind dezvoltarea societatii la toate nivelurile, si asa cum afirmam mai sus, decizia este specifica omului si are urmari asupra lui.
Literatura actuala de specialitate in domeniile micro si macroeconomie, politica, drept si fiscalitate europeana, management urban, geografie economica si ecologie semnaleaza foarte frecvent referiri la subiectul extrem de vast al regionalizarii. Analiza istoriei, dar mai cu seama a situatiilor actuale, referitoare la conceptul de regiune si corespondentele sale reale in Europa este o intreprindere cu sigure ratiuni practice pe langa cele teoretice premisate.
Consolidarea statutului, repartitia competentelor si distribuirea resurselor organelor administratiei publice regionale, situate la nivelul imediat inferior statului unitar, dar la un nivel superior colectivitatilor teritoriale de baza reprezinta unul din aspectele cele mai sensibile ale reformelor ce au loc in Europa. Mai mult, in Europa pare sa existe o anumita ,,concurenta" in ceea ce priveste crearea regiunilor bine dimensionate ca marime si echilibrate ca potential material si uman, capabile sa genereze coeziune economica si sociala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Regionalizarii asupra Deciziilor in Administratia Publica din Romania, Comparativ cu Celelalte State Membre ale Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!