Impactul Politicii de Indatorare asupra Valorii Intreprinderii

Cuprins referat Cum descarc?

Intoducere 1

Capitolul1 Raportul dintre indatorare si valoarea intreprinderii 3
1 1 Necesitatea indatorarii in formarea capitalului intreprinderii 3
1 2 Modalitati de indatorare 5
1 3 Restrictii in indatorarea intreprinderii 12
1 4 Impactul indatorarii asupra valorii intreprinderii 17
1 4 1 Efectul de levier al indatorarii intreprinderii 17
1 4 2 Teoria lui Modigliani si Miller 18
1 4 3 Modelul lui Gordon si Shapiro 20

Capitolul 2 Studiul privind efectul indatorarii asupra valorii intreprinderii pe exemplul S C ELECTRICA OLTENIA S A 22
2 1 Scurta prezentare a S C ELECTRICA OLTENIA S A 22
2 2 Analiza situatiei financiare a S C ELECTRICA OLTENIA S A 29
2 3 Analiza evolutiei indatorarii si costul acesteia 31
2 4 Impactul indatorarii asupra rezultatelor finale la S C ELECTRICA OLTENIA S A 35

Bibliografie 50


Extras din referat Cum descarc?

Noile oportunitati de cooperare si schimburi internationale, ultimele realizari ale stiintei si tehnologiei, paleta din ce in ce mai larga a posibilitatilor de atragere a resurselor financiare in circuitul intreprinderii sunt doar cateva dintre premisele care creeaza oportunitatea adoptarii unor decizii temeinice de catre toti cei implicati in viata unei intreprinderi care sa conduca, implicit, la realizarea obiectivului major al acesteia si anume maximizarea profitului.
De asemenea, evolutia si complexitatea deosebita a mediului intreprinderilor determina o succesiune rapida a conceptelor, metodelor, principiilor si modelelor de optimizare cu care intreprinderea opereaza. Cum activitatea tactica presupune decizie si actiune factorului financiar al acesteia ii revine rolul hotarator in asigurarea dezideratelor de crestere si eficienta.
Evaluarea financiara a intreprinderii este o operatiune previziune a cash-flow-urilor si a ratelor de actualizare si o operatiune consecventa de calcul al valorii intreprinderii si a capitalurilor.
Intreprinderea are de ales de la inceput intre doua surse de finantare principale: capitalurile proprii si indatorarea, ce sunt valabile atat in cazul gestiunii pe termen mediu si lung cat si in cazul gestiunii pe termen scurt.
Capitalurile proprii constituie investitia actionarilor sau asociatilor intreprinderii la inceput sub forma capitalului social initial care este sporit in cursul vietii intreprinderii, apoi sub forma autofinantarii, prin capitalizarea unei parti din profiturile nete realizate. Capitalurile proprii constituite sunt adesea insuficiente pentru acoperirea nevoii globale de finantare a intreprinderii si atunci aceasta este nevoita sa apeleze la alte mijloace cum ar fi: emisiunea de obligatiuni, creditele bancare pe termen mediu si lung sau cale pe termen scurt, creditele furnizorilor precum si a altor datorii din exploatare. Capitalurile obtinute din aceste surse formeaza nivelul de indatorare.
Indatorarea constituie un aport de surse externe ce usureaza sarcina actionarilor. Dar datoriile trebuie sa fie rambursate si dobanzile achitate la termenele stabilite, iar in cazul imprumuturilor pe termen scurt, uneori sunt necesare sume importante pentru serviciul datoriei la intervale apropiate de timp si in caz de trezorerie insuficienta pot antrena declararea starii de insolvabilitate. Ca atare, indatorarea implica riscul financiar.
Alegerea intre indatorare si capitaluri proprii duce la modificarea cuplului risc-rentabilitatea intreprinderii, o finantare prin indatorare sporind in general rentabilitatea dar si riscul. Costul ridicat al capitalurilor imprumutate este dat de faptul ca bancile au devenit societati comerciale, fiecare urmarindu-si interesul de a abtine profit, in timp ce statul, detinatorul capitalurilor proprii al multor intreprinderi, in general mari, nu are decat sa se multumeasca cu profitul ramas dupa remunerarea profitului fata de banci.
Politica de indatorare pe termen scurt rezida in decizia intreprinderii cu privire la raportul dintre datorii si fondurile proprii. Indatorarea influenteaza asupra rentabilitatii la prima vedere in mod negativ, intrucat dobanzile aferente maresc costurile si micsoreaza profitul. In realitate insa daca rata rentabilitatii este mai mare decat rata dobanzii, indatorarea are o influenta pozitiva asupra rentabilitatii si sporirii bogatiei societatii comerciale. Atat timp cat o societate poate castiga la totalul investitiilor sale mai mult decat costul datoriei, imprumutul este rentabil. 
Nivelul indatorarii este conditionat de anumite restrictii financiare interne sau externe ce tin de costul acesteia si retinerea bancherilor de a depasi un anumit procent din capitalul social. Decizia de indatorare care marcheaza strategia intreprinderii in acest domeniu, se naste ca urmare a inegalitatii existente intre autofinantarea rezultata si nevoia de finantare, luand in considerare si eventualele subterfugii de evitare si anume, recurgerea la calea acoperirii financiare prin sporirea capitalului social sau apelarea la leasing.
In general, se poate afirma ca in conditiile unui mediu economic normal, intreprinderile privilegiaza recurgerea la resurse straine pe termen lung fata de cresterile de capital prin noi aporturi datorita efectului de levier financiar asupra profitului care va ramane la dispozitia actionarilor sau asociatilor. Insa o pondere prea mare a capitalului poate duce firma in stare de insolvabilitate (cazul a numeroase intreprinderi romanesti dupa 1989) si de aceea, in cadrul deciziei de finantare este important sa fie integrate componentele: cost, rentabilitate, solvabilitate.
Pe o piata perfecta decizia de finantare si cea de autofinantare nu ar modifica nicidecum valoarea intreprinderi si al proiectelor sale de investitii. Insa piata nu este perfecta si datorita unor asimetrii de tratament fiscal al veniturilor de capital ale actionarilor si creditorilor, decizia de finantare si cea de dividend pot influenta valoarea intreprinderii si a investitiilor ei. In general, structura financiara determina economii fiscale pe masura cresterii ratei indatorarii. Teorii mai noi in finante (cea de semnal si cea de agent )argumenteaza ca indatorarea, cumpararea de actiuni noi de catre manageri sunt incitante pentru performanta intreprinderii si conduc la cresterea valorii acesteia.
In conditiile in care slaba capitalizare a intreprinderilor romanesti este una din cauzele majore ale folosirii incomplete a capacitatilor de productie de care dispun, asigurarea cu surse de finantare la costuri cat mai accesibile dobandeste o importanta esentiala pentru viata agentilor economici in cauza.
Indatorarea costa scump si sanatatea pietelor financiare in acesti ultimi ani a contribuit la proliferarea initiativelor si a dezvoltat interventia cu capitaluri, a facut sa creasca activitatile de inginerie financiara. In duritatea realitatilor pe care le traim, fiecare apara cert interesele sale, dar gaseste un partener mai bine format si mai apt sa-l inteleaga in mod considerabil.


Fisiere in arhiva (2):

  • CUPRINS.doc
  • IMPACTUL POLITICII DE _NDATORARE ASUPRA VALORII _NTREPRINDERII.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!