Impactul Monedei Euro

Extras din referat Cum descarc?

Euro este moneda unica a Uniunii Monetare Europene (European Monetary Union - EMU), adoptata de 11 State Membre UE de la 1 ianuarie 1999, la care s-a adaugat al a12-lea de la 1 ianuarie 2001. In prezent zona EURO este formata din urmatoarele state: Belgia, Germania, Grecia, Spania, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Portugalia si Finlanda. 
Moneda EURO a intrat deja in circulatie la data de 1 ianuarie 2002. Ea se prezinta asub forma de bancnote de 500, 200, 100, 50, 20, 10 si 5 EURO si sunt identice in toate cele 12 state. Monedele sunt de 1 si 2 euro, 50, 20, 10, 5, 2 si 1 cent. Monedele sunt aemise de fiecare stat si au fata identica, iar pe verso sunt individualizate cu motive specifice fiecarui stat. 
Care va fi efectul asupra statelor din Europa de Est? Aceste state isi pastreaza inca amonedele nationale. Monedele lor nationale nu au orata de schimb fixa fata de moneda unica. Putem afirma ca trecerea la moneda unica aduce beneficii nu numai aintreprinzatorilor, marilor companii, prestatorilor de servicii, cat si consumatorilor. Ele se refera in principal la: 
o Stabilitatea monetara (se elimina riscul ratei de schimb pentru tarile din zona EURO); 
o Scaderea preturilor datorita cresterii transparentei in domeniul costurilor, dar si al concurentei; 
o Transferul fondurilor se va face mai usor si mai ieftin; 
Reducerea inflatiei (politica monetara comuna va impiedica inflatia dintr-o tara membra sa afecteze celalte state membre); EURO 
Implicatii ale trecerii la euro pentru IMM
(intreprinderile mici si mijlocii)
Multe intreprinderi mici si mijlocii percep trecerea la euro ca o constrangere sau un proces generator de costuri suplimentare. In aceasta privinta, se cuvine sa evidentiem ca doar o intreprindere mica si mijlocie din patru, la ora actuala, a facut deja un demers practic in a calcula si evidentia exact efectele introducerii euro asupra operatiunilor sale. 
Cu cat intreprinderile vor intarzia mai mult in pregatirea pentru moneda unica, cu atat mai mari vor fi costurile de adaptare la care vor trebui sa faca fata. Invers, o buna pregatire si din timp, le-ar permite intreprinderilor sa beneficieze de o serie de avantaje. 
a) Avantajele euro pentru IMM 
In prezent, IMM ezita sa foloseasca mai multe devize datorita fluctuatiilor monetare. 
Ele dispun foarte rar de mijloace eficiente de a se apara impotriva riscurilor de schimb valutar. De aceea, uneori ele renunta sa stabileasca relatii comerciale in afara frontierelor nationale. Cu euro intreprinderile pot beneficia de o zona monetara stabila, libera de constrangeri monetare, in interiorul careia devalorizarile competitive nu vor mai exista. 
Inexistenta in viitor a cheltuielilor de schimb valutar in interiorul zonei euro, ca si a cheltuielilor cu operatiunile de aacoperire a riscului valutar ar trebui sa permita IMM accesul la noi piete nationale din UEM, ajungandu-se treptat la o veritabila ,,piata unica interna". La scara europeana economiile realizate numai din disparitia cheltuielilor de schimb valutar s-ar ridica la 30,5 miliarde EUR. Tot introducerea euro ar oferi IMM si noi perspective comerciale, avantajoase atat in ceea ce priveste exportul, aprovizionarile cat si investitiile; trecerea la euro antreneaza o crestere a transparentei preturilor, de care va profita fiecare intreprindere. Va fi mai usor de patruns in celelalte tari comunitare, iar IMM, care pana nu demult isi limitau activitatile la cadrul national, vor putea usor sa acceada la piete straine, din UEM. Noi circuite de distributie, precum vanzarea prin corespondenta, avor putea fi folosite, mai ales datorita posibilitatilor nelimitate oferite de comertul electronic. 
Circuitele de aprovizionare vor putea fi modificate pentru a se tine cont de diferentele de pret care apar acum mult mai clar. In aceasta privinta, chiar si micile intreprinderi neimplicate in comertul international vor solicita furnizorilor lor sa reflecte in preturi economiile realizate in urma introducerii monedei unice. In plus, IMM vor beneficia de pe urma euro si pe plan financiar. Bancile vor putea oferi aceleasi servicii financiare pentru ansamblul zonei euro, ceea ce se traduce in surse de finantare mai diversificate si mai atractive pentru IMM. 
La fel de adevarat este insa si ca euro va antrena costuri de adaptare pentru intreprinderi, limitate totusi in timp, care se vor estompa pe termen lung datorita avantajelor mult mai mari ale unei monede unice. 
Avand in vedere ca unul din principiile UEM vizeaza ca trecerea la euro sa fie insotita si de o asanare a economiilor tarilor participante, in contextul unei inflatii limitate, cu deficite publice mici si cu o moneda cu greutate internationala, IMM vor beneficia, indirect, de toate aceste elemente, putand sa devina din ce in ce mai competitive. 
b) Pregatirea IMM pentru euro 
Pentru a putea beneficia insa de toate aceste avantaje, intreprinderile trebuie sa se pregateasca, intrucat trecerea la euro nu este numai o schimbare de ordin pur tehnic ci implica o serie de mutatii la nivelul firmei, atat in cadrul departamentul informatic si contabil cat si comercial, financiar, de marketing si de personal.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Monedei Euro.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!