Impactul investițiilor la nivel macroeconomic

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In orice economie investitiile constituie un fenomen aparte, cu trasaturi proprii, distincte in raport cu alte activitati. El nu are insa o manifestare automata, fiind intotdeauna dependent si subordonat srategiilor si politicilor de dezvoltare ale firmelor, sectoarelor de activitate, comunitatilor etc. La investitii se apeleaza numai in masura in care obiectivele urmarite, referitoare la dezvoltarea productiei si serviciilor in concordanta cu nevoile identificate, cu cererea previzionala, nu pot fi realizate astfel, in conditii avantajoase.
Definirea generala si cit mai riguroasa a conceptului de investitii prezinta interes pentru circumscrierea studiului, cercetarii si analizei eficientii proiectelor, de formare a optiunilor in cazul diverselor decizii si situatii particulare de alocare si utilizare a investitiilor.
Prin investitie de capital trebuie sa se inteleaga nu numai constructia de noi obiective, ci si modernizarea celor existente. In domeniul economiei reale, in prezent tara noastra nu are nevoie de noi obiective, ci mai cu seama de modernizarea celor xistente. In definitiv, politica de atragere a capitalului strain vizeaza tocmai modernizarea intreprinderilor existente, care dispun de utilaje imbatrinite ce nu pot face fata competitiei economice actuale si cerintelor de consum ale populatiei. Aproape niciodata o noua investitie nu rerpoduce exact o investitie anterioara. Invers se poate spune ca orice investitie aduce ceva nou. Investitiile sunt propagatoare de nou, lor le este propriu caracterul novator, ele aduc intotdeauna schimbarea situatiei existente,aparitia altor elemente decit cele cunoscute anterior. Investitiile angajeaza intotdeauna viitorul, de unde decurge caracteristica asocierii unui insemnat factor de risc la orice proces invastitional. Ele reprezinta privarea societatii de un consum cert, in schimbul unei sperante pe care numai calculele stiintifice o pot fundamenta.
I.ROLUL INVESTITIILOR IN SOCIETATE
In viata economica activitatea de investitii ocupa un loc central, atat in sfera productiei de bunuri si servicii, cat si in sfera consumului, fiind factorul care influenteaza simultan cererea si oferta. Argumentarea acestei afirmatii este data de procesele de antrenare si multiplicare a efectelor pe care le genereaza orice proiect de investitii, indiferent de sectorul de activitate in care se implementeaza.
Cererea pentru produsele unei intreprinderi si rentabilitatea constituie doi factori motivationali ai investitiilor. Trebuie de precizat ca rolul esential revine cererii, tocmai pentru a satisface aceasta cerere intreprinderile trebuie sa-si dimensioneze capacitatea de productie. Pentru a raspunde cererii sporite de pe piata sunt necesare noi investitii care sa antreneze cresterea productiei. Realizarea unui proiect de investitii in sfera productiei de bunuri si servicii are ca efect sporirea si diversificarea ofertei si, implicit, daca aceasta este validata de piata, cresterea veniturilor agentilor economici. Concomitent insa va fi influentat direct prin efectul de antrenare cresterea gradului de ocupare a fortei de munca. Dar cresterea numarului de angajati si/sau a castigurilor lor salariale conduc, in ultima instanta, la sporirea cererii de bunuri si servicii.
Pe de o parte, va avea loc o crestere a economiilor populatiei, cat si a disponibilitatilor financiare ale agentilor economici care vor structuri mai performante, in acord cu optiunile investitiei.
Deci, putem afirma ca, in cadrul circuitului economic national, activitatea de investitii joaca un dublu rol:
-in primul rand, agentii economici declansatori de actiuni investitionale, care implementeaza diverse proiecte de investitii, isi sporesc oferta de bunuri si servicii prin cresterea capacitatii lor de productie, realizand venituri suplimentare;
-in al doilea rand, orice proiect de investitii va genera nevoi sau cereri suplimentare in sectoarele conexe in amonte (furnizoare de materii prime, materiale, utilitati, etc.) sau in aval (distribuitoare si/sau consumatoare a bunurilor si serviciilor oferite). Implicit va avea loc o crestere in lant a veniturilor la toti agentii economici antrenati.
De mentionat ca daca bunurile si serviciile necesare pentru proiectul de investitii sunt procurate din import, de la producatori externi, atunci acestia isi sporesc vanzarile lor, iar balanta noastra comerciala se dezechilibreaza in directia cresterii platilor. De aici efectul multiplicator al investitiilor se in cea mai mare parte se gaseste in strainatate, iar noi beneficiem de aceste efecte in masura cea mai mica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Investitiilor la Nivel Macroeconomic.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!