Impactul Globalizarii

Extras din referat Cum descarc?

IMPACTUL GLOBALIZARII
Cuvinte-cheie: globalizare, piata derivatelor financiare, optiuni, integrare, hedging, strategii cu optiuni,globalizare financiara,activitate bancara, strategii bancare.
REZUMAT
Aceasta lucrare isi propune sa analizeze efectele globalizarii asupra pietelor pe care se tranzactioneaza produse financiare derivate, extinderea pietelor derivate, precum si unele dintre strategiile financiare cu optiuni folosite de catre operatorii de pe aceste piete, precum si clarificarea unor aspecte conceptuale specific, in scopul facilitarii unor abordari pertinente ale impactului globalizarii asupra sistemului bancar.
Fenomenul de globalizare si procesul de integrare a pietelor de capital au facut ca pietele pe care produsele derivate se tranzactioneaza sa devina din ce in ce mai lichide si sa permita entitatilor care opereaza pe piata de capital sa gestioneze in mod eficient riscurile sau sa-si stimuleze capacitatea de castig in diverse moduri.
1. INTRODUCERE
Motto al ultimelor doua decenii, termenul de globalizare are o diversitate de acceptiuni, ceea ce constituie o sursa de confuzie. Atunci cand se refera la globalizare, economistii si oamenii de afaceri se gandesc mai ales la internationalizarea crescanda a pietelor, adica acea tendinta catre o mai pronuntata integrare economicasi financiara. Conform definitiei folosite in medii economice, globalizarea se refera mai ales la nivelul integrarii internationale. Din acest punct de vedere, interdependenta trebuie inteleasa ca o consecinta a acestui proces de internationalizare, si nu ca o definitie. 
Dintr-o perspectiva istorica, globalizarea financiara nu este un fenomen nou, insa amploarea sa actuala este fara precedent. Fluxurile de capital exista de multa vreme. In timp, numeroase studii au demonstrat ca fluxurile de capital de acum o suta de ani sunt comparabile cu cele din ziua de azi. La acea epoca insa, un numar limitat de tari si sectoare participa la asanumita globalizare financiara. Fluxurile de capital erau destinate in principal sprijinului fluxurilor comercial, aceste fluxuri luau cel mai adesea forma obligatiunilor si erau pe termen lung. 
In ultimii ani, in ciuda impresiei generale privind globalizarea financiara, sistemul financiar international are inca un nivel insuficient de integrare, iar segmentarea pietelor de capital persista. In acelasi timp insa, acest fenomen este greu reversibil si aceasta datorita recentei dereglementari a sistemelor financiare, progresului tehnologic din domeniul serviciilor financiare si de comuncatii, precum si diversitatii canalelor de difuzare a globalizarii financiare. 
2.IMPACTUL GLOBALIZARII ASUPRA PIETELOR FINANCIARE
Concomitent cu extinderea liberei circulatii a fluxurilor de capital la nivel regional si international s-a accentuat interesul fata de integrarea economiilor nationale la nivel regional, s-a produs o crestere a concurentei si a aparut tendinta de integrare a pietelor financiare nationale intr-o piata unica la nivel planetar. Consider ca este corect a sustine ca regionalizarea si globalizarea nu sunt procese contrare, intrucat fluxurile financiare pot sa aiba o baza regionala, dar fluxurile de capital sa circule intr-o piata globala. De altfel dezvoltarea accelerata a noilor tehnologii ale informatiei si ale telecomunicatiilor, asigura in timp real interconectarea diferitelor segmente ale pietelor financiare prin intermediul retelelor de calculatoare, satelitilor, si al internetului. 
Deschiderea spre exterior a pietelor financiare nationale precum si modificarile din unele compartimente au contribuit la extinderea tranzactiilor, precum si la un proces activ si permanent de inovare financiara concretizat in crearea de noi instrumente financiare. Aceasta tendinta s-a manifestat in general, initial la nivelul tuturor tarilor puternic industrializate. Dimensiunile operatiilor de pe pietele valutare si de capital au fost determinate de standardizarea financiara, de diversificarea plasamentelor si de tehnicile de acoperire a riscurilor. Crearea spatiului financiar global contribuie alaturi de dezvoltarea fluxurilor financiare internationale, la modernizarea sistemelor financiare datorita accentuarii concurentei pe plan international, reducerii costului tranzactiilor, conexiunii pietelor financiare in timp real si diversificarii instrumentelor de gestiune a riscurilor. Totusi globalizarea poate genera efecte negative datorita volatilitatii cursurilor care in conditiile interconectarii pietelor se pot propaga rapid in spatiu de la o piata la alta.
Globalizarea financiara a catalizat activitatile fondurilor speculative (hedge funds) care atrag capitaluri internationale provenind de la investitori individuali sau institutionali. 
Fondurile speculative reprezinta un imens risc pentru stabilitatea sistemului financiar, volumul urias de capitaluri si tranzactii speculative efectuate la nivel global, inclusiv cu devizele unor state, le transforma in adevarate fortarete mondiale ale finantelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Globalizarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!