Impactul Emigrarii Muncii asupra Pietii Autohtone

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere:
Migratia externa a fortei de munca din Republica Moldova si fluxurile impunatoare de remitente de la cetatenii care muncesc peste hotare constituie cei mai importanti factori care modeleaza economia tarii noastre la inceputul secolului XXI. Veniturile remise de emigranti au impulsionat cresterea economica inregistrata in anii 2003-2008, in Republica Moldova, prin sustinerea cererii interne si suplinirea veniturilor bugetului public si, probabil, vor sprijini relansarea economica dupa recenta criza financiara internationala, care a afectat si economia Republicii Moldova.
Tendinta moldovenilor spre emigrare este foarte mare in contextul unor posibile politici de imigrare mai permisive ale tarilor occidentale dezvoltate din UE. O crestere economica la parametri mai ridicati decat cei din Moldova, in majoritatea tarilor europene, va impune si un aflux mai important de forta de munca straina. 
Majoritatea moldovenilor au plecat din tara pentru a avea o situatie financiara care sa le permita un trai decent. O parte dintre ei a ajuns in alte tari pentru a fi alaturi de familie, iar un procent redus a plecat pentru aventura si dorinta de a incerca ceva nou.
Procesul migratiei se desfasoara dintotdeauna, simultan in toate statele lumii, fiind caracterizat ca normal si structural de-a lungul istoriei.
Constitutia Moldovei, articolul 27, garanteaza dreptul oricarui cetatean a Republicii Moldova la libera circulatie de a iesi, de a emigra si de a reveni in tara.
Prin Declaratia Universala a Drepturilor Omului, adoptata si proclamata de Adunarea Generala a ONU in anul 1948, populatiei i-au fost recunoscute, la nivel mondial, drepturile de a circula in mod liber, de a-si alege resedinta in interiorul granitelor unui stat, de a parasi orice tara, inclusiv a sa, si de a reveni in tara de origine. 
Consiliul Europei a adoptat in 1950 Conventia Europeana a Drepturilor Omului prin care si-a indeplinit angajamentele referitoare la drepturile omului Articolul 2 al Protocolului nr.4 prevede Dreptul la libertatea de circulatie si dreptul de alegere a resedintei.
II. Moldova-tara cu migratie negativa
Climatul migrational al Republicii Moldova se poate specifica drept climat emigrational. Pe termen scurt si mediu, nu am putea vorbi despre posibilitatea modificarilor esentiale ale factorilor obiectivi si subiectivi ai climatului migrational.
Migratia este de obicei definita drept deplasarea unei persoane sau a unui grup de persoane de la o unitate geografica la alta peste o frontier administrativa sau politica, si care doreste sa se stabileasca permanent sau temporar intr-un loc, altul decat locul de origine. Avand in vedere ca miscarea intre doua unitati geografice nu trebuie sa apara in mod direct, se poate diferentia in continuare intre locul de origine sau destinatie, regiuni de tranzit, precum si locul de destinatie sau regiunea primitoare.
Deteriorarea volumului si structurii populatiei Moldovei au fost in principal determinate de perioadele de recesiune economica, in particular din sectorul industrial, ce si-au pus amprenta asupra nivelului de trai si calitatii vietii populatiei, precum si asupra gradului de ocupare a fortei de munca.
Scaderea populatiei Republicii Moldova de la 4335 mii locuitori in anul 1989 la cca 3383 mii locuitori in 2004 a reprezentat una dintre tendintele nefavorabile in evolutia pietei fortei de munca a Moldovei, care in principal s-a datorat reducerii drastice a activitatii economice, deteriorarii calitatii vietii si polarizarii sociale, precum si migratiei externe a fortei de munca. Daca analizam evolutia populatiei Moldovei pe grupe de virsta, reiese nu numai ca procesul de imbatranire demografica se desfasoara in continuare, ci si ca, in ultimii doi ani, s-a accentuat. Proces cu implicatii pe termen lung asupra pietei muncii, imbatranirea demografica s-a accentuat, astfel ca ponderea populatiei virstnice in total populatie a trecut de la 12,6% in anul 1989 la 14,7% in anul 2004. Datele ultimului recensamint din Republica Moldova arata ca numarul populatiei cu virsta cuprinsa intre 15-60 ani era de 2 240 669 persoane (66,23% din total), iar potrivit metodologiei internationale anume aceste persoane sint incadrate in categoria resurselor demoeconomice ale unui stat.
Ponderea persoanelor ocupate din totalul resurselor demoeconomice ale Republicii Moldova se evalueaza la cca 1,4 milioane persoane, adica anume acest numar de persoane si constituie populatia economic activa a tarii.
Teoria economica arata ca cresterea economica genereaza o crestere a locurilor de munca datorita modernizarii si retehnologizarii intreprinderilor, a atragerii investitiilor interne si externe etc. Cu toate acestea, Republica Moldova demonstreaza o contraperformanta vizibila, economia crescind cu ritmuri relativ inalte dar in paralel cu reducerea locurilor de munca. Fata de 1999 numarul de salariati in 2005 era cu 20% mai mic (in agricultura - cu 50%, inclusiv femeile cu 53%, iar in constructii - cu 30%). Dinamica negativa a locurilor de munca va avea pe viitor o influenta negativa asupra productivitatii si cresterii economice, deoarece salariile au cea mai mare pondere in veniturile populatiei.
III. Cauzele emigrarii
In acelasi timp, atractivitatea pietei locale a fortei de munca este in scadere, lucru atestat si de diminuarea ratei de activitate a populatiei in virsta de 15 ani si mai mult: de la 60% in anul 2000 la 49% in anul 2005. In paralel, a scazut si rata de ocupare de la 55% in anul 2000 la 45% in anul 2005 (datele pentru 2006 arata ca aceasta a scazut pina la 43,7%), la barbati semnificativ mai mult decit la femei. Bineinteles ca exista o serie de probleme-cheie care afecteaza functionarea pietei muncii in Republica Moldova si acre se cer a fi solutionate, iar printre acestea ar fi:
- numarul mare de locuri de munca cu productivitate joasa si nivel de salarizare redus; 
- mecanisme de stabilire a salariilor insuficient dezvoltate pentru a reflecta corespunzator productivitatea si nivelul de calificare;
- ponderea inalta a activitatilor informale intr-o serie de sectoare si ramuri de productie; 
- somajul inalt in randul tinerilor; 
- nivelul ridicat al somajului de lunga durata; 
- lipsa unui sistem adecvat de monitorizare si prognoze ale pietei fortei de munca; etc.
Este interesanta si in acelasi timp ambitioasa intentia Guvernului de creare a 300 mii de locuri noi de munca si de majorare a salariului mediu lunar pe economie pina la echivalentul a 300 USD. Observatorii fenomenului economic din Moldova au contrazis deja estimarile optimiste ale oficialilor. Aceasta cota salariala ar putea fi reala doar in cazul in care economia in perioada imediat urmatoare va inregistra ritmuri anuale de crestere nu mai mici de 9-10%. Atunci cind sectorul productiv intr-adevar va produce si va tine pasul cu cererea interna, respectiv va creste productivitatea si inevitabil se vor majora veniturile la buget care ar duce la majorarea salariilor. Insa deocamdata aceste conditii sau, mai bine zis, conjunctura economica in Republica Moldova actualmente nu se observa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Emigrarii Muncii asupra Pietii Autohtone.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!