Impactul Cunostintelor (Cunoasterii) la Nivelul Firmei. Studiu de Caz

Extras din referat Cum descarc?

,,Societatea informationala in care omenirea
se incadreaza ireversibil este definita ca o 
societate a cunoasterii si, in acelasi timp, 
ca o societate a organizatiilor" 
In prezent, o noua economie este, in mod evident, in curs de aparitie, o economie bazata pe cunostinte si idei, o economie a cunoasterii, in care cheia prosperitatii si crearii de locuri de munca este data de gradul de implementare a noilor concepte, a ideilor inovarii si tehnologiei in toate sectoarele economiei, precum si de protectia mediului inconjurator.
Am ajuns intr-un moment istoric in care din aproape orice loc se poate accede un volum imens de informatii pe care nici o fiinta umana sau grup de oameni nu ar fi capabili sa le retina. Dar numai informatiile nu sunt suficiente. Caracteristica societatii cunoasterii nu este faptul ca se dispune de mari cantitati de informatii, ci ca in cadrul ei trebuie intotdeauna sa se cunoasca mai mult. Iar capacitatea de a ajunge sa se cunoasca mai mult face apel la subiectul cunoasterii, la fiinta umana. Asadar informatia este ceva extern, care se pune la dispozitia noastra. Cunostinta in schimb, este o dezvoltare interna, un avans facut noua insine, o imbogatire a existentei noastre practice, o potenta a capacitatii noastre operative. Informatia are valoare doar pentru cel care stie ce sa faca cu ea: unde sa o caute, cum sa o aleaga, sa aprecieze informatia pe care a obtinut-o, si in cele din urma, cum sa o utilizeze.
In acest context a luat fiinta prezenta lucrare care isi propune a analiza atat principalele componente ale noii economii bazate pe cunostiinte, cat si structura unei organizatii bazata pe cunostiinte, reprezentand o noua etapa a civilizatiei umane care permite accesul larg la informatie, un nou mod de lucru si de cunoastere, amplificand posibilitatea globalizarii economice si cresterea coeziunii sociale.
Conceptul de "economie a cunoasterii" a fost popularizat de Peter Drucker in cartea sa "The Age of Discontinuity" (1969). Concepte de baza din economia cunoasterii insa, au fost mentionate anterior de Peter Drucker in cartea "The Effective Executive" (1966), in care sunt descrise diferentele dintre lucratorul manual (care lucreaza cu mainile si produce bunuri si servicii) si asa-numitul "knowledge worker" (care lucreaza in principal cu mintea, nu cu mainile, si care produce idei, informatii, cunoastere).
In acceptiunea cea mai frecventa, conceptul se refera la economia bazata pe cunoastere ("knowledge-based economy"), adica o organizare economica care utilizeaza intr-o masura semnificativa tehnologii referitoare la utilizarea cunoasterii pentru a obtine rezultate economice.
Practic, "cunoasterea" este considerata o adevarata unealta de baza si i se recunoaste rolul esential, in loc sa fie subinteleasa si, in consecinta, ignorata in analizele economice. Insa "cunoasterea" este considerata, simultan, si un produs al proceselor economice ("economy of knowledge").
Importanta cunoasterii
Daca ar fi sa definim cunoasterea, ar trebui sa privim in urma pentru a vedea de unde pornesc ele. Urmand scara evolutiei, mai intai apar datele, apoi informatia, apoi cunostintele care sunt pe treapta imediat inferioara cunoasterii. 
Se constata ca in literatura de specialitate exista o multime de opinii diferite in privinta definirii celor trei concepte: date, informatii si cunostinte. Daca urmarim conexiunile dintre cele trei, informatiile ar fi ,,un ansamblu de date care au fost organizate intr-o anumita structura, au fost incadrate intr-un context si li s-a dat un anumit sens sau inteles", iar cunostinta este ,,o informatie codificata suplimentar".
Datele se afla la baza piramidei. Ele sunt scoase dintr - un anumit context si nu au sens luate ca atare. Atunci cand se pot incadra intr-un anumit context sau li se poate da un anumit sens, datele devin informatii. 
Informatiile reprezinta sectiunea imediat urmatoare a piramidei, sectiune care evident este mai redusa decat cea de la baza. Explicatia consta in faptul ca informatiile sunt date care devin utile, adica datele pe care le putem folosi intr-un mod util.
Figura 1. Piramida cunoasterii 
Cunostintele se situeaza la un nivel mai inalt al piramidei. Informatiile devin cunostinte atunci cand cel care le foloseste este capabil de a intelege modelele care exista in informatii pentru a le putea folosi imediat sau de a le aplica in viitor. E vorba de fapt de a intelege cum lucreaza informatiile si cum pot fi ele folosite cu succes. Stan Davis si Jim Botkin spuneau ca defapt, esenta cunoasterii ar fi ,,abilitatea de a invata de la cei invatati".
Dupa unii autori se mai poate adauga inca un concept deasupra cunostintelor, care ar fi stadiul suprem in evolutia acestor concepte - varful piramidei. Este vorba de conceptul de cunoastere (wisdom). Cunoasterea rezulta atunci cand cineva intelege principiile fundamentale care raspund de modelele care reprezinta cunostintele ca fiind ceea ce sunt.


Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Cunostintelor (Cunoasterii) la Nivelul Firmei. Studiu de Caz.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!