Impactul aderarii

Extras din referat Cum descarc?

Revolutia din decembrie 1989 a adus, odata cu schimbarile radicale ale sistemului social si economic si ale regimului politic, redefinirea obiectivelor politice externe si de aliante ale tarii noastre. Incepand cu anul 1947, Romania a fost constransa sa fie parte integranta a sferei de influenta sovietica, in pofida aliantelor si afinitatilor sale traditionale. Aceasta schimbare s-a materializat prin includerea progresiva a Romaniei in ansamblul tarilor comuniste prin Pactul de la Varsovia, pe plan militar si in cadrul economic si comercial prin C.A.E.R. Inegalitatile celor doua structuri de ,,ajutor reciproc" si profunda lor ineficacitate, precum si coloratura puternic ideologica a acestui tip de aranjamente supranationale au provocat dizolvarea lor, odata cu confirmarea si consolidarea tendintei de schimbare in Europa Centrala si de Est. Vidul creat de aceste disparitii nu a fost insa decat aparent si de scurta durata. Inca de la inceputurile perioadei de tranzitie catre statul de drept si economia de piata, constientizarea necesitatii satisfacerii acestor doua revendicari fundamentale ale Revolutiei din decembrie s-a materializat prin apropierea de structuri si institutii internationale emblematice, precum Alianta NordAtlantica (N.A.T.O.), Comunitatea Economica Europeana, devenita mai tarziu Uniunea Europeana. Aceasta reprezenta optiunea fireasca si benefica pentru tara noastra.
Din beneficiara a programelor de sprijin financiar ale CEE, Romania a solicitat apoi sa devina un partener de dialog si, pe termen lung, un stat membru cu drepturi Adrian Nastase - Romania Europeana150 depline al structurilor europene. Evolutia constructiei europene, in sensul crearii Uniunii Europene - prin inglobarea celor trei Comunitati Europene existente la un moment dat - a permis adaptarea obiectivelor noastre: Romania se indrepta nu neaparat spre un ,,colos economic", spre o zona caracterizata numai de integrare economica, ci spre o structura mult mai complexa, spre un organism cu competente multiple, in domenii variate, printre care se numara, cu prioritate, si cel politic. Metamorfoza comunitara a fost posibila prin adoptarea a douatratate esentiale, Tratatul de la Maastricht, intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993 si Tratatul de la Amsterdam, intrat in vigoare la 1 mai 1999, care au marcat o noua directie in procesul de integrare europeana: domeniilor de actiune preponderent economica li s-au adaugat pilonul politicii externe si de securitate comuna si cel al justitiei si afacerilor interne.


Fisiere in arhiva (1):

 • Impactul aderarii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!