Hiperinflatia

Extras din referat Cum descarc?

EVOLUTIA RATEI INFLATIEI IN REPUBLICA ZIMBABWE
La nivelul perceptiei, ca fenomen economic, inflatia este receptata ca o crestere generalizata (si de durata) a preturilor si de reducere a puterii de cumparare a unitatii monetare. Inflatia este un dezechilibru macroeconomic monetaro-marfar, un fenomen economic care a insotit cea mai mare parte a istoriei omenirii: ea a avut o evolutie modesta atata timp cat a functionat sistemul monetar aur (practic, secolul al XVIII-lea - jumatatea secolului al XX-lea). Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, inflatia a fost continua, permanenta si de durata, fara perioade deflationiste. Banii contemporani, bani simbol, sunt mai usor de multiplicat decat banii care-si aveau suportul material intr-o cantitate determinata de metal pretios sau in bunurile marfare supuse tranzactiilor pe piata.
Desi inflatia este perceputa de catre toti participantii la viata economico-sociala cu intensitati si semnificatii diferite, exista modalitati convenite institutional pentru a-i calcula nivelul si evolutia, pe baza unui indice al preturilor care reprezinta o medie ponderata a preturilor unui anumit numar de bunuri materiale si servicii. Pot fi alese: indicele preturilor de consum (IPC), indicele general al preturilor sau deflatorul PIB (PNB), indicele preturilor bunurilor de capital, indicele costului vietii, scaderea puterii de cumparare a banilor, coeficientul de devansare a cresterii indicatorilor macroeconomici rezultativi (PIB, PNB) de catre masa monetara aflata in circulatie si disponibila pentru achizitionarea marfurilor. Dintre acestea, cel mai utilizat pentru a masura inflatia este IPC. El se determina de organisme autorizate pe baza unui ,,cos de bunuri" (materiale si servicii) de consum care cuprinde: alimente, bunuri de uz curent si folosinta personala (imbracaminte, incaltaminte, articole de toaleta, pentru sport si excursii) servicii de transport, culturale, de ocrotire a sanatatii si de invatamant, bunuri de folosinta indelungata. 
In functie de intensitatea inflatiei in mod conventional se distinge, pe langa inflatia taratoare, deschisa si galopanta, hiperinflatia. Hiperinflatia caracterizata prin cresteri ametitoare ale preturilor; cererea de moneda nationala scade considerabil, o parte importanta din tranzactii efectuandu-se sub forma de troc modern (barter) sau in moneda alternativa. Se manifesta, de asemenea, demonetizarea. Preturile relative devin deosebit de instabile, iar salariul real al unei persoane se reduce lunar cu circa 30%; este produsul unor schimbari radicale in viata economica si politica a tarilor in cauza. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, hiperinflatia a fost un fenomen izolat intalnit in unele dintre fostele tari socialiste in procesul tranzitiei (Polonia 1988-1990, cand indicele preturilor a fost circa 1.000%, Rusia 1994, cu un indice al preturilor cu patru cifre si in unele tari din America Latina, cum ar fi Chile, Brazilia etc.), din Asia si Africa, mai ales cele angajate in conflicte militare, convulsii sociale si interetnice de amploare si de durata. Ca regula, hiperiflatia s-a manifestat in tarile si perioadele cu un stat slab si unde se produce o convergenta de interese intre patronat si sindicatele din unele sectoare (puternic monopolizate sau cu structuri oligopoliste pentru a-si proteja reciproc interesele pe seama celorlalte categorii de agenti economici).
Procesul inflationist are doua cauze principale: 
1) Cresterea brusca si durabila a cererii globale, in conditiile in care oferta globala ramane neschimbata sau scade; 
2) Scaderea ofertei globale atunci cand cererea globala ramane neschimbata sau creste. 
Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de hiperinflatie este cel al Republici Zimbabwe. Aceasta s-a confruntat cu mai multe situatii critice aparute datorita unei inflatii a carei ritm de crestere este foarte mare. Cauzele procesului inflationist sunt numeroase - de ordin economic, psihologic, social-politic, intern si extern, induse prin mecanismul relatiilor economice internationale si al cresterii interdependentelor dintre economiile nationale. 
Cresterea nejustificata, fara fundament economic, a veniturilor banesti ale unor categorii de agenti economici, deficitele bugetului de stat si a conturilor curente care reflecta relatiile economice cu strainatatea, sporirea costurilor si a masei monetare, deprecierea monedei nationale si reducerea ofertei de bunuri marfare etc. pot fi tot atatea imprejurari care pot declansa, amplifica si intretine procesul inflationist. Una dintre caracteristicile esentiale ale inflatiei din Zimbabwe este ca ele au o dinamica interna si sunt greu de oprit dupa ce s-au declansat. Excedentul de masa monetara in raport de volumul bunurilor marfare reflecta in ultima instanta existenta unui exces de cerere totala in raport cu oferta totala, o cerere agregata solvabila nesatisfacuta. 
In acest caz, importanta pentru declansarea sau nu a procesului inflationist este si categoria de agenti economici in a caror posesie ajunge excesul de masa monetara pusa in circulatie. Cand sporul de masa monetara ajunge, mai ales, la consumatori si speculatori, creste cererea de satisfactori si de active financiare si monetare, efectul de crestere a preturilor este preponderent, iar procesul inflationist se declanseaza cu intensitate.
Drumul spre inflatie al monedei nationale a inceput in 1980, de la o paritate de unu la unu cu dolarul american, iar vreme de doua decenii fenomenul a fost tinut sub control. Agricultura puternic dezvoltata, majoritatea larga a marilor ferme fiind detinute de albi, favorizata de terenurile fertile si de o clima de exceptie, asigura venituri suficiente bugetului de stat. In anul de gratie 2000 insa, parlamentul dominat de partidul prezidential al lui Robert Gabriel Mugabe a adoptat o lege prin care albii nu mai aveau voie sa detina teren in Zimbabwe, 5.000 de fermieri pierzandu-si astfel proprietatile. Pasul urmator: sute de mii de hectare de culturi au fost distribuite in doar cateva luni. 
Moneda nationala, dolarul zimbabwian, are o fluctuatie atit de puternica incat va deveni de nefolosit intr-un timp extrem de scurt. Multe dintre firmele din Zimbabwe au ales sa-si plateasca angajatii in alimente, iar magazinele au fost nevoite sa-si dubleze preturile in fiecare luna, pentru a-si putea acoperi cheltuielile de marfa. Angajatii sunt platiti pe saptamana, iar in curand, plata se va face la zi. Din ce in ce mai multe companii dau faliment, iar sistemul sanitar nu numai ca e in pragul colapsului, ci si aproape a incetat sa mai existe. 
De mare efect la public, nationalizarea fermelor albilor si distrugerea cu buna stiinta a inimii care pompa cash in sistemul economic au fost de fapt startul in cursa hiperinflatiei. 
La sfarsitul secolului al XIX-lea, primul colonist alb, Cecil Rhodes - un cunoscut cautator de diamante, intemeietor al companiei De Beers, care asigura astazi 60% din productia mondiala de diamante brute -, si-a instalat cu forta colonistii pe campiile fertile, bastinasii fiind impinsi spre zonele inalte si aride ale tarii. La obtinerea independentei, guvernul zimbabwean conducea o tara a carei proprietari erau, in fapt, fostii colonisti albi. O realitate nu tocmai pe placul lui Mugabe, care si-a asumat riscurile unei schimbari radicale. Efectele au aparut imediat: fara know-how si cu terenurile agricole divizate neeficient, noii fermieri nu au reusit sa repete performantele predecesorilor, exportul de produse agricole reducandu-se drastic. Lipsit de o parte importana a veniturilor bugetare, regimul condus de Robert Mugabe a dat drumul masinilor de tiparit bani pentru a-si putea achita obligatiile. Numai in ianuarie 2008 s-au tiparit si pus in circulatie 800 de trilioane de dolari zimbabwe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Hiperinflatia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!