Henry Fayole

Extras din referat Cum descarc?

Scurt istoric 
Henri Fayol (Istanbul, 29 iulie 1841 - Paris, 19 noiembrie 1925), inginer si geolog francez, a condus numeroase intreprinderi miniere, afirmandu-se ca principal exponent si promotor al miscarii europene de management al intreprinderilor. Este cunoscut ca ,,parintele teoriei moderne a managementului",considera ca ,,a conduce inseamna a prevedea, a organiza, a da dispozitii, a coordona si a controla",aceasta afirmatie fiind si prima definitie in limba franceza a managementului, data de Henry Fayol. Inainte de a deveni un manager de succes si un influent teoretician al administratiei, francezul Fayol a fost un bun inginer, care a reusit sa reduca riscurile de incendiu in minele de carbuni. 
Fayol s-a nascut intr-o suburbie din Istanbul. Tatal sau, un inginer, a fost in armata la momentul respectiv, iar apoi a fost numit chestorul de lucrari pentru a construi Podul Galata, podul de peste Cornul de aur. Familia a revenit in Franta in 1847, unde Fayol a absolvit Academia Miniera "Ecole Nationale Superieure des Mines" in Saint-Etienne , in anul 1860. In 1860, la varsta de nouasprezece ani Fayol a inceput sa lucreze la compania miniera numita "Compagnie de Commentry-Fourchambault-Decazeville" in Commentry ca inginer minier. In timpul in care a lucrat la mina el a studiat cauzele incendiilor subterane, cum sa le previna, cum sa lupte impotriva lor si cum sa recupereze zonele miniere care au fost arse. In 1888 a fost promovat director general. In perioada in care a ocupat functia de director el a facut unele schimbari ce au avut ca scop imbunatatirea conditiilor de lucru in mine. Astfel, el le-a permis angajatilor sa lucreze in echipe si tot el a introdus diviziunea in munca. Mai tarziu, tot mai multe mine au adoptat schimbarile propuse de Fayol. Bazat in mare masura pe propria sa experienta de management, el a dezvoltat conceptul de administrare. Principala sa publicatie este ,,Administrarea industriala si generala. Planificarea, organizarea, comanda, coordonarea si controlul", pe care a publicat-o la Paris in anul 1916. Lucrarea a fost aproape ignorata in Statele Unite, pana la traducerea sa in limba engleza, care a aparut in anul 1949. Fayol a fost una dintre cele mai influente persoane care au contribuit la concepte moderne de management si care au propus existenta a cinci functii de conducere: de planificare, organizare, de comanda, de coordonare si de control. Studiile lui Fayol au fost bazate pe lucru, teste, timp alocat analizei si cercetarii si s-au dovedit a fi relevante si adecvate pentru managementul contemporan.Multe functii din ziua de astazi, inclusiv cele de gestionare s-au redus de la cinci la patru functii: de planificare, organizare, de conducere si de control. Fayol a crezut ca managementul teoriei ar putea fi dezvoltat si apoi invatat. Ca Socrate, Fayol a sugerat ca managementul universal al omului este o activitate de corporatie, care se aplica la fel de bine in familie. Fayol a fost descris ca fiind tatal modern al managementului operational. 
Henri Fayol sustinea ideea conform careia conceptul de management era universal aplicabil oricarui tip de organizatie. Desi avea sase principii: tehnice, comerciale, financiare, tehnicii securitatii, de evidenta si de administrare, el s-a axat mai mult pe cel din urma. Principiul de administrare se adresa variabilelor precum:divizarea muncii, autoritate sau putere, disciplina, unitate de conducere, unitate de comanda, subordonarea intereselor individuale la cele organizationale, remunerarea corecta si echitabila, principiul centralizarii, lantul scalar, principiul egalitatii, regula-fiecare la locul lui, stabilirea personalului, initiativa si spiritul de echipa. Meritul deosebit al lui Henri Fayol consta in faptul ca a incercat sa analizeze si sa trateze intreprinderea in intreaga ei complexitate tehnica si social-economica. El a impartit operatiile de management in sase grupe:
o Tehnice (productie);
o Comerciale (aprovizionare, vanzare, schimb);
o Financiare;
o De evidenta (contabilitate, statistica);
o De asigurare;
o Administrative (previziune, organizare, coordonare, control, comanda).
De subliniat ca Fayol considera conducerea propriu-zisa numai ultima din toate cele sase grupe de operatiia si anume cea administrativa. Cele cinci atributii ale conducerii formulate de Henri Fayol isi mentin valabilitatea si in zilele noastre, cu unele ajustari, reprezentand un tot unitar al activitatii de management. Sintetic, contributia lui Henri Fayol la dezvoltarea managementului poate fi formulata astfel: pe baza unei analize temeinice a organizarii managementului intreprinderii a formulat functiunile acesteia si diviziunea muncii la nivelul conducerii; a determinat functiile managementului; a definit importanta relativa a capacitatilor care constituie valoarea personalului intreprinderii; a pus bazele principiior generale de administrare a intreprinderilor. 
Fayol este important deoarece a fost primul care a remarcat ca managerii intreprinderilor din epoca sa au fost formati in marea lor majoritate in scolile franceze de ingineri, unde cursurile sunt exclusiv tehnice si unde nu exista cursuri de administratie, comert, finante. El considera ca pentru a se forma o capacitate administrativa nu este suficienta practica afacerilor. Fayol face repartitia activitatilor pentru fiecare persoana din intreprindere si trage o concluzie: activitatile administrative sunt prezente peste tot si au o pondere din ce in ce mai mare pe masura avansarii in ierarhie, astfel ca pentru persoanele din nivelurile superioare ale ierarhiei devine obligatorie studierea stiintei administratiei. Fayol se concentraza pe analiza activitatilor administrative, considerand ca celelalte activitati nu mai au nevoie de o teoretizare in timp ce in domeniul administrativ lipseste o doctrina specifica. Activitatile administrative nu se refera la activitatile despre material si masini, ele privesc doar personalul. Fayol stabileste in urma acestei analize principii de administrare de o larga valabilitate (tabelul 1): 
1. Divizarea muncii;
2. Autoritate sau putere;
3. Disciplina;
4. Unitate de conducere;
5. Unitate de comanda;
6. Subordonarea intereselor individuale la cele ale organizatiei;
7. Remunerarea corecta si echitabila;
8. Principiul centralizarii;
9. Lantul scalar;
10. Principiul egalitatii;
11. Regula fiecare la locul lui;
12. Stabilirea personalului;
13. Initiativa;
14. Spiritul de echipa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Henry Fayole.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://www.qreferat.com/referate/management/EVOLUTIA-GANDIRII-MANAGERIALE-837.php
https://prezi.com/xvl_-lpdfcdp/henry-fayol/
http://www12.tuiasi.ro/users/58/Managementul%20clasei%20de%20elevi.pdf
https://ro.scribd.com/doc/208000484/Henric-Fayol
http://documents.tips/documents/henri-fayol-56182898f328d.html
http://biblioteca.regielive.ro/referate/management/henry-fayol-in-stiinta-administratiei-stiinta-administratiei-88768.html
http://biblioteca.regielive.ro/proiecte/economie/henry-fayol-in-stiinta-administratiei-100428.html
http://www.scritub.com/management/Scolile-de-management1011724516.php
http://www.slideshare.net/NiceTimeGo/1


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!