Guvernanta Corporativa in Germania

Extras din referat Cum descarc?

Asigurarea premiselor unei cresteri economice durabile nu se poate realiza fara o continua preocupare pentru sporirea eficientei utilizarii factorilor de productie, a remunerarii corespunzatoare a diferitelor categorii de participanti la procesul productiv. Respectarea cerintelor mentionate anterior impune generarea si intretinerea unui proces inovational atat in plan tehnologic si al organizarii concrete a diferitelor activitati economice si sociale cat si al functionarii institutiilor. In studiul caracteristicilor diferitelor constructii institutionale, o importanta aparte revine cercetarii sferei de cuprindere a conceptului de guvernare corporativa. 
In sens restrans guvernarea corporativa se poate defini drept ansamblul de mijloace de natura economica si legislativ - institutionala prin care sunt salvgardate interesele investitorilor, si de aici rolul deosebit de important al tipurilor de investitii din economia unui stat in orientarea si sustinerea unei guvernari corporative puternice si echilibrate. In acest fel guvernarea corporativa se constituie in fapt ca una dintre expresiile regimului drepturilor de proprietate. Monitorizarea eficienta a calitatii activitatii desfasurate de manageri este dependenta de reducerea asimetriei informationale dintre investitori si manageri. Deci informatia care este pusa la dispozitie investitorilor de catre manageri si trebuie sa fie nu numai abundenta ci si bine structurata.
Cercetatori in domeniul guvernantei corporative comparate au identificat cinci jucatori importanti:
- angajatii impreuna cu structurile in care acestia actioneaza (sindicate sau blocuri sindicale),
- consiliile de administratie care reprezinta organul de conducere a intreprinderii si care aproba strategia companiei,
- comitetul director, managementul de varf care este responsabil cu transpunerea in practica a deciziilor strategice luate,
- actionarii care se pot exprima prin intermediul votului garantat de detinerea de actiuni dar care au si posibilitatea de a iesi din firma prin vanzarea actiunilor in cazul in care nu sunt de acord cu decizia luata, si nu in ultimul rand
- guvernele care impun reguli nationale privind guvernanta corporativa.
Rolul si puterea pe care o poate exercita fiecare dintre partile mai sus mentionate depind in mare masura de mediul economic si de sistemul de guvernanta corporativa a tarii din care provin.
Dezbaterile in jurul guvernantei corporatiste s-au intensificat in decursul anilor 1990, mai intai in tarile anglo-saxone, apoi in Europa continentala, pentru a se extinde la scara mondiala. Interesul public pentru o asemenea problema este focalizat pe analiza puterii conducatorilor si a limitelor in cadrul carora aceasta se poate exercita. Din punct de vedere istoric, guvernanta decidentilor politici a precedat-o pe cea a conducatorilor societatilor cotate, care reprezinta forme organizationale recente. In egala masura, se poate afirma ca dreptul societatilor a avut ca izvoare, principiile statelor democratice, pentru a-si organiza propriile structuri de putere.
Studiul structurilor de guvernare a intreprinderii in diferite tari permite identificarea unor caracteristici in tarile anglo-saxone, ale Europei continentale si in cele asiatice. SUA si Marea Britanie se caracterizeaza printr-un numar mare de intreprinderi nationale cotate la bursa, piete financiare cu un grad mare de lichiditate, unde drepturile de proprietate si de control sunt frecvent schimbate, si un numar mic de grupuri de societati de control. In tari ca Germania si Japonia, bancile importante, companiile de asigurare si statul ocupa o pozitie predominanta in sistemul de guvernare. In plus, multe firme dispun de actionari de referinta si de o legislatie particulara, ceea ce are ca efect limitarea considerabila a numarului de preluari ostile. Tarile latine se aseamana cu cele anglo-saxone prin puterea statului ca actionar si importanta redusa acordata salariatilor in organele de decizie ale intreprinderii.
In structura guvernantei corporative intervin mai multe subiecte de drept, denumirea uzuala fiind de constituenti interni: actionar, administrator, manager, salariat, furnizor, creditor, dupa caz. Actionarul este un mandant (,,principal"), iar administratorul este un mandatar (,,agent"). In functie de aceste subiecte de drept, in sistemul de guvernare corporativa se intalnesc trei modele principale:
- modelul traditional (traditional model)
- modelul riscului asumat (stakeholder model) 
- modelul co-determinarii (co-determination model)
Modelul traditional este specific sistemului nord-american si Marii Britanii, avand la baza doua tipuri de raporturi juridice: unul se stabileste intre actionari si administratori, in baza unui contract de mandat, iar unul intre administratori si manageri. Modelul se deruleaza pe trei niveluri ierarhice: actionari - administratori - manageri , autoritatea managerilor derivand din cea a administratorilor.
Modelul riscului asumat isi gaseste motivatia in faptul ca orice persoana fizica sau juridica aflata intr-un raport juridic cu o intreprindere are de suportat un anumit risc si trebuie sa se implice in procesul decizional pentru a-si proteja interesele. Desi acest model acorda importanta cuvenita fiecarui tip de stakeholder, nu clarifica suficient intinderea drepturilor si obligatiilor fiecarui subiect de drept, pentru a pastra un echilibru intre procesul decizional si nivelurile in baza carora se structureaza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Guvernanta Corporativa in Germania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!