Grupul Bancii Mondiale

Extras din referat Cum descarc?

Banca Mondiala a fost proiectata de SUA si Marea Britanie, iar scopul ei principal era sa acorde imprumuturi pentru reconstructie si sa promoveze investitiile si dezvoltarea, in primul rand in tarile Europei distruse de Al Doilea Razboi Mondial. De la inceput s-a decis ca obiectivul sau sa vizeze mai mult reconstructia decat dezvoltarea. 
Primele imprumuturi acordate, in 1947, Frantei devastate de Al Doilea Razboi Mondial, iar primele imprumuturi catre tari mai putin dezvoltate au fost atribuite Americii Latine in 1948. Numarul membrilor Bancii Mondiale a crescut, ca si in cazul FMI, de la 30 (1944), la 154 (in 1991). Banca este condusa de directori executivi si opereaza la fel ca si FMI.
Grupul Bancii Mondiale este format din:
1. Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD);
2. Asociatia Internationala de Dezvoltare (IDA);
3. Corporatia Financiara Internationala (CFI);
4. Agentia pentru Garantarea Multilaterala a Investitiilor (MIGA);
5. Centrul International de Reglementare a Disputelor in Investitii (ICSID).
Fuziunea Bancii Mondiale si a FMI in Organizatia Globala de Finante (GFO) a fost lansata pentru prima oara la apogeul Razboiului Rece, de catre revista londoneza THE ECONOMIST. FMI si Banca Mondiala au fiecare un element de conditionare in politicile lor, iar conditiile pentru credite sunt similare: inflatie, reforme structurale, plafonul deficitului public, liberalizarea comertului si a investitiilor, reforma taxelor si reforma funciara.
In prezent, in activitatile Bancii se regasesc cel putin patru aspecte majore care au implicatii legate de drepturile omului: dimensiunile sociale ale programelor de ajustare structurala, precum securitatea sociala, invatamantul elementar generalizat si acoperirea ingrijirii sanatatii; consecintele umane si ecologice ale proiectelor majore, finantate de Banca; participarea publicului la conceperea si implementarea programelor Bancii; drepturile civile si politice ca elemente ale unei gestiuni corecte a activitatilor publice. 
Banca Mondiala utilizeaza resursele sale financiare, calificarea inalta a staffului sau si cunostintele sale deosebite pentru a ajuta fiecare tara in curs de dezvoltare pentru a gasi o cale stabila, sustenabila, si echitabila de crestere economica.
Rolul Bancii Mondiale este cuprins in mare parte in definirea a trei concepte in ,,Articole de Constiuire": dezvoltare, probleme politice si consideratii economice. 
In anii '70, Banca Mondiala si-a marit personalul in domeniul ecologiei, iar in anii '80, a stabilit departamente ale mediului in fiecare din subdiviziunile sale regionale, precum si la nivel central. In 1993, Banca Mondiala a acordat imprumuturi de doua miliarde de dolari SUA, pentru proiecte ecologice. Rolul Bancii Mondiale s-a extins si cuprinde acum si proiecte neguvernamentale, din sectorul privat, asigurari pentru investitii impotriva riscurilor comerciale, strategii de promovare a dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii sau planificare familiala. Acestea se indeparteaza de Art. IV al Articolelor de Constituire, articol ce interzice amestecul in probleme politice ale oricarui membru sau considerarea oricarui alt factor decat cel economic. Astazi, Banca Mondiala, conditioneaza imprumuturile de masurile de micsorare sau prevenire a saraciei, ori de imbunatatire sau prevenire a distributiei inechitabile a veniturilor.
Banca Mondiala sprijina dezvoltarea mondiala printr-o strategie care are la baza doua obiective pentru reducerea saraciei: asigurarea climatului pentru investitii, locuri de munca si crestere durabila; sprijinul acordat oamenilor saraci pentru a-i determina sa participe activ la dezvoltarea globala. Aceasta strategie i-a in consideratie relatia vitala intre cresterea pe termen lung si dezvoltarea umana deoarece se stie ca fara o dezvoltare umana sanatoasa cresterea economica nu poate fi sustinuta, in timp ce un climat economic sanatos ofera cadrul in care oamenii se pot dezvolta. Astfel Banca Mondiala ofera diferite tipuri de finantare prin intermediul institutiilor sale de exemplu imprumuturi de la BIRD, credite si investitii prin AID pentru proiecte care au in vedere finantarea saraciei, prevenirea conflictelor si reconstructia post-conflict prin sprijinirea redresarii economice, crearea de competente, dezvoltarea comunitatii locale, curatirea terenurilor minate, reintegrarea fostilor combatanti si a refugiatilor, finantarea de programe anticoruptie specifice si initiative de guvernare in aproximativ 100 de tari-client incepand cu anul 1996. 
Banca Mondiala reprezinta cel mai mare finantator a invatamantului din lume furnizand o suma totala de 30 miliarde de dolari pentru proiecte in domeniul invatamantului. Ea sprijina tarile pentru realizarea obiectivului educatiei primare universale prin ,,Initiativa Educatie pentru Toti" (Education for All Initiative) si pentru dezvoltarea pregatirii superioare care este esentiala pentru asigurarea cresterii economice si a competitivitatii. In anul 2005, BIRD a imprumutat 365 milioane de dolari pentru educatie primara si 482 milioane de dolari pentru educatia secundara si tertiara iar AID a oferit 297 milioane de dolari pentru educatie primara si 294 milioane de dolari pentru pregatirea superioara. 
Tot pe primul loc in lume se afla si in finantarea programelor de sanatate cu angajamente noi de 1,3 miliarde de dolari pentru sanatate, nutritie si proiecte legate de populatie. Pentru combaterea HIV/SIDA, banca a angajat 2,5 miliarde de dolari in proiecte derulate in 67 de tari.
In ceea ce priveste dezvoltarea comertului international, Banca Mondiala cauta sa promoveze un sistem comercial international care sa contribuie la dezvoltarea economica si sa ajute tarile in curs de dezvoltare pentru obtinerea de beneficii din comertul global . In anul 2005, banca a aprobat 15 noi proiecte cu componente de facilitati pentru comert (infrastructura, servicii, sisteme financiare), in valoare totala de 381 milioane de dolari.
Luand in considerare toate aceste aspecte in cadrul Bancii Mondiale a existat convingerea ca participarea este importanta, ca politicile si programele nu pot fi impuse tarilor membre ci trebuie adaptate la situatia fiecarei tari in parte, ca era necesar sa se treaca de la ,,principiul conditionarii" la ,,selectivitate", rasplatind tarile care au folosit bine banii in trecut.
BANCA INTERNATIONALA PENTRU RECONSTRUCTIE SI DEZVOLTARE (BIRD)
In urma celui de-al doilea razboi mondial s-a nascut initiativa crearii unor organisme internationale menite sa rezolve problemele economice cu care se confruntau majoritatea tarilor lumii dupa incetarea ostilitatilor. Se avea in vedere reconstruirea mijloacelor de productie distruse de razboi si cresterea productivitatii muncii si a nivelului de trai in tarile in curs de dezvoltare. Drept consecinta a acestor preocupari, la 1 iunie 1944 a fost convocata la Bretton Woods o conferinta monetara si financiara a ONU la care au participat 44 de state si care a hotarat infiintarea a doua institutii financiare complementare: Fondul Monetar International (FMI) si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD). 
BIRD face parte din Grupul Bancii Mondiale, alaturi de alte celelalte institutii ale sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Grupul Bancii Mondiale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!