Grupari regionale in Europa

Extras din referat Cum descarc?

Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) reprezinta o grupare de tari, realizata la Paris, in anul 1961, de catre 19 state europene membre ale fostei Organizatii Europene de Cooperare Economica (Marea Britanie, Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Franta, Finlanda, Grecia, Irlanda, Italia, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania, Elvetia, Suedia, Turcia) si de catre unele tari de pe alte continente (Australia, Canada, SUA, Japonia, iar din anul 1964 si Noua Zeelanda). 
Obiectivele OCDE
Pe langa obiectivul sau declarat, si anume cel de a realiza cea mai puternica dezvoltare economica si sociala in zona respectiva prin coordonarea politicilor statelor membre, precum si cel de a-si armoniza eforturile in directia sprijinirii tarilor in curs de dezvoltare, OCDE ia in considerare si alte problematici, strans legate de acesta. 
CEFTA reprezinta cel mai important acord multilateral de liber schimb din Europa Centrala si de Sud-est. CEFTA a fost semnat la 21 decembrie 1992 la Cracovia (Polonia) si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1993, avand ca membrii fondatori urmatoarele tari: Cehoslovacia - ulterior Cehia si Slovacia, Polonia si Ungaria. Celor 4 membri ai Grupului de la Visegrad li s-au alaturat ulterior Slovenia (de la 1 ianuarie 1996), Romania (1 iulie 1997), Bulgaria (1 ianuarie 1999), si Croatia (1 martie 2003). CEFTA si-a modificat componenta de la 1 mai 2004, avand in vedere ca cinci dintre tarile parte (Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria) au aderat la UE, ramanand in Acord Bulgaria, Croatia si Romania.


Fisiere in arhiva (1):

  • Grupari regionale in Europa.ppt

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!