Grupari Regionale din Asia - Integrare Economica

Extras din referat Cum descarc?

Aprecieri cu caracter general
Gruparile regionale constituie o realitate a lumii contemporane. Asa cum sublinia si Armando Toledano Laredo, in fond, miza integrarii o reprezinta omul cu demnitatea si libertatea sa, exprimate pe vaste spatii integrate, democratice, viabile economic si juste social. Privite la ansamblul mondial, ele sunt foarte numeroase si foarte diferite ca dimensiune si grad de integrare. Practic, fiecare stat face parte dintr-o grupare sau acord de cooperare.
Problema care se pune, o reprezinta nu numarul acestor grupari sau asociatii ci rolul lor in dezvoltarea economica a fiecarei natiuni si a lumii, in general. In ultimile cinci decenii, incercarile de integrare au fost multiple. Unele au avut succese foarte mari in plan economic, politic sau militar, altele au ramas la faza de proiect sau au esuat. Evolutia contextului global demonstreaza din ce in ce mai mult ca participarea efectiva a fiecarui stat la procesul de cooperare si integrare economica este indispensabila
intr-o economie mondiala caracterizata prin internationalizarea productiei si a pietelor de capitaluri, prin promovarea tehnologiilor avansate si cresterea rolului societatilor transnationale in ansamblul activitatilor economice.
Procesul de revitalizare a mecanismelor regionale si subregionale este amplu sustinut de noile programe de liberalizare a comertului, de dezvoltare a sectorului privat la scara mondiala, concomitent cu incorporarea conceptuala a unor elemente tot mai complexe prin care sa se asigure o convergenta deplina a politicilor si a obiectivelor nationale cu cele regionale.In ultimile decenii, in zona Pacificului se asista la un proces profund de regionalizare, de creare a unor sisteme productive care graviteaza in jurul Japoniei si includ tari recent industrializate precum: Coreea de Sud, Hong-Kong, Singapore, Taiwan, Filipine, Thailanda si Indonezia, la care s-ar putea adauga state ca Australia, Noua Zeelanda sau China. Asa-numitul ,,bloc asiatic" in curs de fomare in zona Pacificului, reprezinta una dintre cele mai dinamice si prospere regiuni ale lumii, ca urmare a cresterii economice impresionante inregistrate de Japonia in ultimile decenii si a ritmurilor sustinute de dezvoltare manifestate incepand din anii '60-'70 in Coreea de Sud, Taiwan, Hong-Kong si Singapore, tari sugestiv denumite ,,Cei patru dragoni asiatici" sau ,,Tigrii
mari". Ulterior, in anii '80, Malayezia, Thailanda si intr-o masura mai mica Indonezia si Filipine, tari cunoscute sub numele de ,,Micii dragoni asiatici", au urmat acelasi trend de crestere economica. In interiorul acestui bloc economic de state s-a manifestat tot mai pregnant tendinta de liberalizare a fluxurilor comerciale, de capitaluri si de forta de munca.
CONSIDERATII GENERALE PRIVIND REGIONALIZAREA IN ASIA-PACIFIC
In ciuda nivelului ridicat al comertului intra-regional, economiile din Asia-Pacific nu au aratat prea mult entuziasm pentru crearea de aranjamente comerciale regionale, precum cele din Europa Occidentala si America Latina. Gruparile regionale formale (de jure) nu sunt nici numeroase si nici nu au avansat foarte mult pe calea integrarii. Primul val de regionalizare din anii 1960 a ocolit aceasta regiune.
Originile regionalismului contemporan in aceasta zona dateaza din 1965, cand Kiyoshi Kojima a lansat ideea crearii primei organizatii regionale din Asia - Organizatia pentru Comert si Dezvoltare in Pacific (OPTAD). Kojima a propus, de asemenea, crearea unei Zone de Comert Liber in Pacific (PAFTA). Sub egida OPTAD au fost organizate o serie de conferinte anuale pe tema comertului si dezvoltarii regiunii Asia-Pacific, incepand cu cea din Tokyo din 1968.
Conferinta de Cooperare Economica in Pacific (PECC) a fost creata in 1980, in urma seminarului de la Canberra (Australia) si este expresia celui de al doilea val de regionalizare. Membrii PECC erau in 1992: Australia, Brunei, Canada, Chile, China, Hong-Kong, Indonezia, Japonia, Malaiezia, Mexic, Noua-Zeelanda, Peru, Filipine, Rusia, Singapore, SUA, Taiwan, Tailanda si natiunile din insulele Pacificului. OPTAD a devenit membru institutional al PECC. Conferinta de Cooperare Economica in Pacific a devenit noua realitate a regionalismului din Asia in 1980.
In afara organizatiilor de cooperare si integrare regionale, exista in regiune o serie de aranjamente sub-regionale, care au inceput sa prinda contur o data cu sfarsitul anilor 1980. Cu toate ca aceste blocuri sub-regionale s-au dezvoltat independent unul de celalalt, exista totusi doua trasaturi comune ce le caracterizeaza:
- participarea in cadrul lor a doua sau mai multor tari;
- posibilitatea includerii in cadrul gruparilor numai a unor parti ale anumitor tari.
Acestor grupari li s-au dat diverse denumiri insa termenul generic de
"triunghi de crestere economica" s-a impus rapid printre specialisti.85 Aceste triunghiuri de crestere economica sunt rezultatul unei imbinari complexe de factori-cheie cum ar fi:
- fluxurile masive de investitii straine directe;
- strategiile de dezvoltare orientate pe promovarea exporturilor;


Fisiere in arhiva (1):

  • Grupari Regionale din Asia - Integrare Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!