Grecia

Cuprins referat Cum descarc?

I. Evolutia integrarii Greciei in Uniunea Europeana ..3
II. Relatia Greciei cu institutiile europene ...6
III. Criza actuala a Greciei. Relatia Greciei cu institutiile europene in contextul crizei ..7
BIBLIOGRAFIE ...10


Extras din referat Cum descarc?

I. Evolutia integrarii Greciei in Uniunea Europeana
Atitudinea Greciei fata de Uniunea Europeana a cunoscut de-a lungul timpului diferite grade de distantare, ceea ce a dovedit performante slabe ale Greciei pe plan politic si economic. De-a lungul timpului Grecia s-a vazut nevoita sa solicite ajutor vestic pentru pastrarea independentei sau integralitatii teritoriale. 
Pentru o mai stransa legatura a Greciei cu vestul Europei, guvernul statului a cerut asocierea la Comunitatea Europeana in iunie 1959, insa un acord de asociere s-a incheiat in iulie 1961 si a intrat in vigoare in noiembrie 1962. Acest tratat obliga ambele parti sa acorde tratament egal produselor lor, sa-si armonizeze politicile agricole si sa actioneze in comun pe plan social si economic pentru a duce spre o posibila integrare a Geciei in viitor. 
Din punct de vedere economic, Grecia nu parea atractiva pentru Comunitatea Europeana, dar in ciuda prezicerilor nefavorabile, in mai 1979 s-a semnat Tratatul de aderare, iar in ianuarie 1981 Grecia devine membru cu drepturi depline. De la intrarea sa in Comunitatea Europeana, pozitia economica a avut de suferit si din cauza recesiunilor economice ale altor state, ajungand la un moment dat sa reprezinte cea mai saraca tara a Comunitatii Europene, insa pe parcursul anilor '90 situatia Greciei s-a mai redresat ajungand ca in 2003 sa se afle la conducerea Presedentiei Uniunii Europene.
Grecia a detinut statutul de membru asociat la comunitatile europene inca din 1962. Drumul sau catre aderarea la UE a fost blocat in 1967, cand, printr-o lovitura de stat militara, a fost inlaturat guvernul democratic si s-a instaurat ,,regimul coloneilor". Abia in 1964, o data cu restabilirea regimului democratic, Grecia a reinceput sa primeasca asistenta economica si tehnica din partea Uniunii Europene. Desi Comisia Europeana isi daduse avizul negaiv privind aderarea Greciei, din cauza neindeplinirii conditiilor economice necesare integrarii, Consiliul de Ministri nu a tinut cont de acest fapt si a aprobat candidatura, din aceasta tara. Aceasta constituie precedentul care va sta si la baza aderarii statelor iberice la Uniunea Europeana. 
De-a lungul timpului, Grecia a avut o relatie tensionata cu Turcia si mai multe dispute teritoriale au izbucnit intre cele doua tari asupra unor insule din Marea Egee sau asupra divizarii Ciprului. Pentru o lunga perioada, din cauza conflictului cu Turcia, Grecia a fost tara Uniunii Europene cu cel mai mare procent din PIB destinat sectorului de aparare. Relatiile dintre cele doua state s-au imbunatatit considerabil dupa ce, in 1999 in ambele tari s-au produs cutremure devastatoare, iar Grecia si Turcia si-au acordat ajutor reciproc. Grecia sustine aderarea Turciei la Uniunea Europeana, desi a fost dorinta acesteia de a deveni membru pentru solutionarea problemei cipriote. 
Grecia se afla intr-o relatie delicata cu Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, careia ii contesta dreptul de a folosi numele de Macedonia, sustinand ca astfel tara vecina ar impune implicit pretentii teritoriale asupra regiunii cu acelasi nume din Grecia. 
In ciuda progreselor economice si sociale pe care le-a produs integrarea europeana, si spre deosebire de Irlanda, Grecia nu se constituie intr-o poveste de succes a Uniunii Europene. In 1980, PIB-ul Greciei reprezenta doar 58% din cel al mediei europene. In 2002, PIB-ul Greciei crescuse doar la 70%. Mai mult, in perioada de dupa aderare, deschiderea pietei a avut un impact negativ asupra economie grecesti, din cauza neadaptarii companiilor grecesti, mai putin competitive decat cele din alte state europene. Astfel, in 1991, PIB-ul Greciei scazuse la 52% din media europeana. 
Principalele beneficii ale apartenentei la Uniunea Europeana pentru Grecia constau in faptul ca in aceasta calitate a fost un beneficiar net de subsidii europene pentru demararea de proiecte de infrastructura, care contribuie pe termen mediu si lung la dezvoltarea economica a tarii. De asemenea, apartenenta la UE a reprezentat o importanta garantie pentru democratizarea tarii. 
Dintre statele UE Grecia este unul dintre cei mai importanti investitori europeni in zona Balcanilor. Sectoarele cu ponderea cea mai substantiala in economia greaca sunt turismul si transporturile navale. Grecia a contribuit la UE cu cea mai mare flota comerciala din lume (mai mult de 50% dintre navele comerciale ale UE navigheaza sub pavilion grec). 
Coruptia si eficienta scazuta a administratiei raman probleme cu care Grecia continua sa se confrunte. In cadrul Uniunii, Grecia a provocat un scandal in momentul in care s-a aflat ca rapoartele statistice privind economia greaca au fost falsificate, pentru a se indeplini pe hartie criteriile de convergenta. 
La 25 martie 1998, Comisia Europeana a analizat stadiul indeplinirii criteriilor de convergenta de catre statele membre U.E. si a facut propunerile referitoare la viitoarea configuratie a U.M., pe baza raportului asupra starii de convergenta. In Grecia, rata inflatiei a atins nivelul de 5,2%, superior nivelului de referinta, avea un deficit bugetar excesiv, iar moneda greceasca n-a participat la mecanismul de schimb.


Fisiere in arhiva (1):

  • Grecia.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Ghica Lucia Alexandra, Enciclopedia Uniunii Europene, Meronia, Bucuresti, 2007, Romania 
Petmesidou Maria si Mossialos Elias, Social Policy Developments in Greece, Burlington USA, 2006, Ashgate Publishing Limited
http://ec.europa.eu/economy_finance/explained/the_financial_and_economic_crisis/assisting_countries_in_trouble/index_ro.htm
http://ec.europa.eu/romania/news/articole_si_dialoguri/10072015_34_ani_olidaritate_europeana_cu_grecia_ro.htm
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5512_ro.htm
http://www.emeraldinsight.com/doi/pdfplus/10.1108/03074350810848036
https://www.researchgate.net/profile/Anna_Visvizi/publication/264627939_The_crisis_in_Greece_and_the_EU-IMF_rescue_package_Determinants_and_pitfalls/links/545221cc0cf24884d8874bb8.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!