Globalizarea si Implicatiile Acestora

Extras din referat Cum descarc?

In viziunea secretarului general al ONU, globalizarea sintetizeaza ,, complexul actiunilor transfrontaliere incresterea intre indivizi, institutii si piete, implicand variate si multiple activitati ... si determinand o dezvoltare a cooperarii la scara mondiala" 
In atlasul Bancii Mondiale, in anul 2000, mondializarea reprezinta: ,, Procesul care ofera indivizilor si intreprinderilor o libertate si o capacitate crescanda de a realizatranzactii economice dincolo de tranzactiile nationale... Acest proces este indus prin eliminarea barierelor nationale si diminuarea costurilor, in principal de transport si comunicatii"
Thomas FRIDMAN considera ca globalizarea este un sistem international ,,... care acum a luat locul vechiului sistem, al razboiului rece si, la fel ca asesta, are propriile sale legi si propria sa lobica, de natura sa influenteze astazi, direct sau indirect, politica, mediul inconjurator, geopolitica si economia fiecarei tari din lume"
Ioan Bari afirma ca globalizarea ,,reprezinta procesul prin care distanta geografica devine un factor tot mai putin important in stabilirea si dezvoltarea relatiilor transfrontaliere, de natura economica politica si socio-culturala"
Implicatiile glogalizari
Globalizarea presupune:
- piete noi, adica pietele de capital si comert exterior sunt conectate la nivel global si opereaza continuu, datorita noilor tehnologii ale informatiilor si telecomunicatiilor;
- instrumente noi: internet, telefoane celulare, retele multimedia;
- activitati noi: OMC cu autoritate recunoscuta asupra guvernelor nationale, societati transnationale multe avand o putere economica mai mare decat a multor state, ONG-urile;
- reguli noi, adica acorduri multilaterale asupra comertului, asupra dreptului (intelectuala si industriala) care sunt mai puternice chiar decat multe politici nationale.
In prezent globalizarea poate fi cel mai lejer perceputa prin tendintele de dereglementare si liberalizare, care au loc in societate, adica deschiderea catre lume si inlaturarea barierelor sunt rezultatul direct al faptului ca statele nu mai pot ele singure sa realizeze totul, anarhia ramanand de domeniul trecutului.
Largirea sferei de actiune a OMC, de la comertul cu produse tangibile la cel cu servicii si miscari de capital, se datoreaza faptului ca in lumea contemporana este imposibil sa faci schimb liber de marfuri, daca nu exista schimbul liber de servicii sau miscari libere de capitaluri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea si Implicatiile Acestora.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!