Globalizarea Servicilor

Extras din referat Cum descarc?

TENDINTE DE GLOBALIZARE IN SERVICII
1.Procesul de globalizare
Problemele apar in ceea ce priveste globalizarea inca din momentul incercari de definire a acestei notiuni. Oameni de stiinta si opinia publica nu au cazut inca de acord asupra unei singure definitii. In urmatorul tabel apar diferite posibilitati de definire a globalizarii.
Globalizarea este ...
,,... procesul de surmontare al granitelor aparute de-a lungul istoriei. Ea devine astfel sinonima cu eroziunea (dar nu si cu disparitia) suveranitatii statelor nationale si se infatiseaza ca o ,detasare' a economiei de piata fata de normele morale si legaturile institutionalizate dintre societati ..."
[Elmar Altvater] ,,... intensificarea relatiilor sociale de pretutindeni, prin care locuri aflate la mare distanta unele de celelalte ajung sa se interconecteze astfel incat evenimentele dintr-un loc sunt marcate de procese care au loc intr-un loc de la multi kilometri departare si viceversa ..."
[Anthony Giddens]
,,... intensificarea cantitativa si calitativa a tranzactiilor ce depasesc limitarea impusa de granite, concomitenta cu expansiunea spatiala a acestora ..."
[Ulrich Menzel] ,,... cea mai mare schimbare economica si sociala de la Revolutia Industriala incoace..."
[Dirk Messner / Franz Nuscheler]
,,... o interdependenta sporita si integrarea diferitelor economii din lume ..."
[Meghnad Desai] ,,... un proces al cresterii numarului legaturilor dintre societati si domenii-problema..."
[Johannes Varwick]
,,... prin globalizare se intensifica concurenta pe piete ..."
[C. Christian von Weizsacker] ,,... descatusarea puterilor pietei mondiale si slabirea puterii economice a statului ..."
[Schumann/Martin]
E,,... a devenit un termen la moda, folosit de ceva timp in dezbaterile politice, publicistice si stiintifice in mod inflationist, si care este privit, pe de o parte, ca o ,,amenintare" si, pe de cealalta, ca o ,,oportunitate" ..."
[Johannes Varwick] ,,... a social process in which the constraints of geography on social and cultural arrangements recede and in which people become increasingly aware that they are receding (...). Globalization does not necessarily imply homogenization (...). Globalization merely implies greater connectedness and de-territorialization ..."
[Malcolm Waters]
,,Dinamica globalizarii este controlata de puterile economice, si totusi consecintele sale cele mai importante apartin domeniului politic" [Klaus Muller].
Aparitia acestui fenomen-proces este plasata la momente istorice diferit, o analiza mai atenta ne obliiga sa recunoastem insa ca globalizarea are astazi o anumita originalitate , numeroase aspecte specifice si chiar daca unele dintre ele se reprezinta, sub diferite forme niste " prelungiri din trecut" nu mai au, in esenta aceleasi semnificatii. Remarcam in acest sens dimensiunile sale enorme in prezent,dar inca departe de cele care se anticipeaza a fi, precum si diversificarea ampla a formelor sub care il putem intalni, fapt care ingreuneaza foarte mult cunoasterea si evaluarea sa. Specialistii in domeniu sustin ca va mai trece multa vreme pana ce procesul globalizarii sa poata fi considerat in linii generale incheiat.
Determinanti globalizarii economiei sunt:
o Liberalizarea comertului cu servicii in domeniul telecomunicatilor si bancare
o Libera circulatie a masei monetare
o Liberalizarea investitiilor straine directe
Globalizarea este conceputa ca proces al diminuarii taxelor vamale, al renuntarii la politica vamala si la restrictiile de circulatie a marfurilor, serviciilor, tehnologiilor si capitalurilor, pe masura dezvoltarii schimburilor economice internationale.
Globalizarea este considerata ca factor ce determina diminuarea rolului guvernului national ca urmare a extinderii actiunii capitalului investitional international si a societatilor transnationale.
Avantajele - dezavantajela globalizarii1
Globalizarea economiei mondiale a afectat si va continua sa afecteze aproape orice aspect al afacerilor interne si internationale . Cresterea comertului international, fluxuri financiare internationale masive precum si activitatiile corporatilor multinationale leaga tot mai strans una de cealalta economiile mondiale, facand astfel din globalizare o tresatura extrem de controversata a economiei mondiale. Desi o serie de economisti considera ca un sistem financiar international lipsit de reglementari reprezinta o amenintare serioasa la adresa economiei mondiale, aproape toti specialisti si toti sustinatori pietei libere cred ca globalizarea promite o lume mai prospera si o mai buna cooperare internationala.
Pe de alta parte, critici globalizarii prevad o lume total diferita. Ei se tem ca amplificarea comertului, a investitiiilor externe si a fluxurilor financiare produce serioase consecinte negative asupra societatilor lor.Multi isi imagineaza triumful unui sistem capitalist nemilos, marcat de exploatare, dominatie si inegalitati tot mai mari in interiorul societati si intre societati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea Servicilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!