Globalizarea in India

Cuprins referat Cum descarc?

1. Globalizarea - date generale 3
2. De la schimbari sociale la globalizare 4
3. Globalizarea pe termen lung 7
4. Studiu de caz: Globalizarea in India 8
5. Concluzii 10
6. Bibliografie: 12


Extras din referat Cum descarc?

1. Globalizarea - date generale
Notiunea de globalizare a inceput din 1990 sa fie folosita pentru a descrie un proces complex, socio-economic si cultural, ale carui principale caracteristici sunt difuziunea globala a institutiilor si practicilor democratice, popularizarea si raspandirea unor modele economice, financiare si tehnologice.
Detractorii se concentreaza in incercarile de a da o definitie globalizarii, pe mult mai vizibilele decalaje dintre bogati si saraci, pe reducerea drastica a numarului celor care (institutii sau indivizi) sunt detinatori ai resurselor, urmata de cresterea numarului celor care ajung sa fie dependenti de primii, pe alienarea tot mai mare a indivizilor si societatii in ansamblu. Globalizarea este vazuta ca un mod de autopropulsare oarba a societatii tehnologice, aducand unora, putini la numar, lux si prosperitate, in timp ce majoritatea este marginalizata si condamnata la saracie.
Fenomenul globalizarii este o consecinta directa a proceselor de modernizare si post-modernizare care au marcat ultimele doua secole ale celui de-al doilea mileniu. Directia de propagare a fenomenului globalizarii este aceeasi ca in cazul celor doua procese amintite: dinspre tarile occidentale avansate inspre statele in curs de dezvoltare si cele apartinand ,,lumii a treia".
Globalizarea a fost definita si ca o dereglare a comertului si finantelor pentru a permite afacerilor si bancilor sa opereze global. Ea presupune aparitia unei piete unice mondiale, dominata de companiile transnationale (si este confundata adestea cu colaborarea internationala , independenta si comuniunea globala).
Globalizarea este cea mai puternica forta a schimbarii in lumea actuala, afectand nu doar populatiile indepartate, ci si societatile de pe cuprinsul planetei.
Pentru unii, globalizarea activitatii economice este speranta cea mai mare pentru viitor, solutia saraciei mondiale, in special. Pentru altii este cauza fundamentala a multor probleme, cu care societatea se confunta si astazi si care reprezinta o amenintare continua.
Sunt multe lucruri care se datoreaza acestui fenomen, unele reusinda sa aduca mai aproape popoarele lumii, sa comunice mai rapid, sa calatoreasca mai facil etc. Dar, in esenta globalizarea este un proces economic caracterizat dereglementare si asta inseamna libertatea acordata marilor banci si marilor afaceri de a intra pe pietele locale mondiale. Focalizarea se face pe profit, nu pe oameni si asta nu uneste lumea, ci, dimpotriva, conduce la o competitie crescuta si la dezbinare.
Globalizarea esre expansiunea rapida a unui proces, inceput cam acum 500 de ani. La acea vreme europenii au cucerit si colonizat majoritatea lumii. Au dezmembrat economii independente si le-au inrobit populatiile fortandu-le sa munceasca in mine, campuri de bumbac si plantatii de ceai. La mijlocul secolului XX colonialismul a dat nastere unei forme mai subtile de inrobire, si anume indatorarea. Natiuni dupa natiuni au cazut tot mai adanc in saracie, facilitand pentru corporatii si institutii financiare succesul pe pietele coloniale pentru a extrage bani, resurse si forta de munca ieftina. 
Astazi acele afaceri transnationale au devenit atat de ample si puternice ca au ajuns sa controleze efectiv guvernele, sa dicteze politici economice si sa modeleze opiniile oamenilir si viziunea asupra lumii.
Totusi, fortarea dezvoltarii prin comert global al bunurilor si servicilor continua. Pentru a putea concura marile corporatii solicita dereglementari si mai accentuate impingand si mai departe globalizarea.
2. De la schimbari sociale la globalizare 
Evolutia civilizatiei umane in ultimele doua secole a fost marcata de doua procese majore care au afectat colectivitatile umane de pe cuprinsul intregii planete. Si anume procesele cunoscute sub numele de modernizare si, respectiv, post-modernizare. Ambele procese presupun restructurarea fundamentala a societatii in ansamblul ei, inducand modificari in toate subsistemele vietii sociale: economic, politic, social si cultural.
Secolul al XIX-lea, dominat de o revolutie industriala, tehnologica si stiintifica fara precedent in istoria umanitatii de pana atunci, cunoaste primul val al globalizarii prin extinderea imperiilor coloniale. 
Caracteristicile globalizarii: impartialitate, reguli abstracte si impersonale, marimea pietelor globale si a fluxurilor de capital, pastrand proportiile, se puteau regasi foarte bine si in acea perioada a industrializarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea in India.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!