Globalizarea

Cuprins referat Cum descarc?

1.Ce este globalizarea?...............................2-3
2.Dimensiunile globalizarii...........................4-6
2.1.dimensiunea economica
2.2.dimensiunea"mediu ambiant"
2.3.dimensiunea sociala
2.4.dimensiunea culturala
2.5.dimensiunea politica
3.Cauzele globalizarii...................................7-8
4.Consecintele globalizarii.........................9-10
5.Strategii de solutionare-
Global Governance...................................11-13
6.Miscare critica la adresa
globalizarii-ATTAC...................................14-16
7.Bibliografie.................................................17


Extras din referat Cum descarc?

Problemele apar in ceea ce priveste globalizarea inca din momentul incercarii de definire a acestei notiuni. Oamenii de stiinta si opinia publica nu au cazut inca de acord asupra unei singure definitii. In urmatoarea tabela apar diferite posibilitati de definire a globalizarii:
Globalizarea este ...
,,... procesul de surmontare al granitelor aparute de-a lungul istoriei. Ea devine astfel sinonima cu eroziunea (dar nu si cu disparitia) suveranitatii statelor nationale si se infatiseaza ca o ,detasare' a economiei de piata fata de normele morale si legaturile institutionalizate dintre societati ..."
[Elmar Altvater] ,,... intensificarea relatiilor sociale de pretutindeni, prin care locuri aflate la mare distanta unele de celelalte ajung sa se interconecteze astfel incat evenimentele dintr-un loc sunt marcate de procese care au loc intr-un loc de la multi kilometri departare si viceversa ..."
[Anthony Giddens]
,,... intensificarea cantitativa si calitativa a tranzactiilor ce depasesc limitarea impusa de granite, concomitenta cu expansiunea spatiala a acestora ..."
[Ulrich Menzel] ,,... cea mai mare schimbare economica si sociala de la Revolutia Industriala incoace ..."
[Dirk Messner / Franz Nuscheler]
,,... o interdependenta sporita si integrarea diferitelor economii din lume ..."
[Meghnad Desai] ,,... un proces al cresterii numarului legaturilor dintre societati si domenii-problema..."
[Johannes Varwick]
,,... prin globalizare se intensifica concurenta pe piete ..."
[C. Christian von Weizsacker] ,,... descatusarea puterilor pietii mondiale si slabirea puterii economice a statului ..."
[Schumann/Martin]
,,... a devenit un termen la moda, folosit de ceva timp in dezbaterile politice, publicistice si stiintifice in mod inflationist, si care este privit, pe de o parte, ca o ,,amenintare" si, pe de cealalta, ca o ,,oportunitate" ..."
[Johannes Varwick] ,,... a social process in which the constraints of geography on social and cultural arrangements recede and in which people become increasingly aware that they are receding (...). Globalization does not necessarily imply homogenization (...). Globalization merely implies greater connectedness and de-territorialization ..."
[Malcolm Waters]
,,Dinamica globalizarii este controlata de puterile economice, si totusi consecintele sale cele mai importante apartin domeniului politic" [Klaus Muller].
Si pentru ca termenul ,,globalizare" este intr-atat de complex, el trebuie dezbatut mai ales la nivelul continuturilor sale. Vom aborda si discuta, pentru inceput, urmatoarele idei:

Aspectul central al disparitiei granitelor si consecintele acestui fapt pentru statul national (cuvantul cheie: ,,eroziune");

Importanta epocala care este deseori acordata procesului globalizarii (in mod analog industrializarii);

Se pune intrebarea daca este vorba in acest caz de un proces nou, sau daca globalizarea exista de mai mult timp, procesele doar fiind accelerate incepand cu anii 80 (varianta conform careia globalizarea este doar un simplu ,,mit" nu se mai regaseste aproape deloc in aceasta dezbatere);

Diferentierea facuta intre cele doua abordari diferite in principiu ale notiunii de globalizare, si anume, pe de o parte, intelesul ei intr-un sens mai restrans, economic (vezi definitia lui Desai si a lui Weizsacker), si, pe de cealalta parte, relevanta ei mai larga, ce cuprinde toate legaturile de la nivel social (vezi definitia lui Giddens);

elementele comune, vezi mai ales rolul central al interdependentei, al dependentei reciproce, care apare in aproape toate definitiile.
Comentarii la definitiile propuse

Dimensiunea economica a globalizarii are, fara nici un dubiu, o foarte mare importanta, ea fiind una dintre cele mai importante cauze si forta motrice pentru procesele de globalizare din celelalte domenii. Nu poate fi insa trecut cu vederea faptul ca globalizarea cuprinde cu mult mai mult decat integrarea sporita a economiei mondiale: de aceea, ea nu poate fi limitata strict la procesele economice, lucru care se intampla insa de multe ori.

Diferitele discipline stiintifice implicate (in primul rand stiintele economice, istorice, politice si sociologia) intampina probleme atunci cand urmeaza sa defineasca aceasta notiune. Acest lucru nu este de altfel de mirare, deoarece aceasta incercare de a ,,delimita delimitarile" este aproape imposibila.

Scurtele citate de mai sus fac trimitere la aspectul extraordinar de important al disparitiei granitelor si al consecintelor asupra statului national (Altvater). Aici pot fi regasite insa si argumente care vin sa inteleaga globalizarea in sens restrans, economic (Desai, Weizsacker).

La meta-nivel, Varwick vorbeste despre functia acestui termen in discursul public, ceea ce atrage atentia asupra faptului ca despre globalizare nu se poate vorbi decat daca in acelasi timp se vorbeste si despre un discurs al globalizarii.

De multe ori apare in discutie importanta fundamentala a interdependentei (a dependentei reciproce), a conexiunii (a integrarii), respectiv a schimbului (Menzel, Desai, Giddens, Varwick). Mai multe definitii se multumesc sa trateze doar acest aspect al ,,conexiunilor sporite" (Varwick, Menzel), atitudine necritica dar lipsita practic de continut.

Altvater si Schumann/Martin reprezinta o directie importanta in critica la adresa globalizarii; ei afirma ca asistam la o autonomizare a economiei, aceasta nemaiputand fi controlata sau ,,incatusata" de politica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!