Globalizarea

Extras din referat Cum descarc?

1. Ce este globalizarea?
Intensificarea globalizarii reprezinta trasatura de baza economiei mondiale la inceputul secolului XXI. Ea se caracterizeaza prin accentuarea tendintei de reducere si eliminare a barierelor dintre economiile nationale, precum si amplificarea legaturilor dintre aceste economii. 
Globalizarea a devenit in ultimii ani un subiect foarte controversat, fiind un fenomen real, ce are loc zi de zi, ora de ora si fara sa stim, suntem chiar noi parte si propulsor. 
Desi este unul dintre cei mai utilizati termeni in literatura de specialitate, nu se poate spune ca exista o definitie general acceptata. Oamenii de stiinta si opinia publica nu au cazut inca de acord asupra unei singure definitii. 
- Elmar Altvater spune ca globalizarea reprezinta " procesul de surmontare al granitelor aparute de-a lungul istoriei. Ea devine astfel sinonima cu eroziunea (dar nu si cu disparitia) suveranitatii statelor nationale si se infatiseaza ca o ,detasare' a economiei de piata fata de normele morale si legaturile institutionalizate dintre societati ." 
- Anthony Giddens considera globalizarea "intensificarea relatiilor sociale de pretutindeni, prin care locuri aflate la mare distanta unele de celelalte ajung sa se interconecteze astfel incat evenimentele dintr-un loc sunt marcate de procese care au loc intr-un loc de la multi kilometri departare si viceversa "
- Schumann/Martin vede globalizarea drept " descatusarea puterilor pietii mondiale si slabirea puterii economice a statului "
In viziunea Bancii Mondiale "globalizarea se refera la faptul ca in ultimii ani o parte din ce in ce mai mare a activitatii economice la nivel mondial se deruleaza intre persoane si firme din tari diferite"
In contextul globalizarii afacerilor are loc formarea si dezvoltarea cu precadere a firmelor multinationale. Formarea firmelor multinationale se produce prin transformarea firmelor nationale in firme multinationale, printr-un proces de multinationalizare a firmelor. Este cunoscut faptul ca, intreprinderile multinationale integreaza diviziunea internationala a muncii in propriul plan de productie si de distributie. Se poate vorbi de existenta diviziunii internationale a muncii daca tarile produc pentru export si au piata interna satisfacuta in parte de exporturi.
Trecerea de la o strategie nationala la strategia mondiala inseamna in planul productiei o delocalizare a acesteia, adica o deplasare a centrelor de productie al unor tari catre alte tari. Desigur, aceasta deplasare este diferita ca sens si destinatie in functie de natura produselor. Fenomenul globalizarii da lumii o noua forma si deschide noi perspective in arena relatiilor internationale. Acest fenomen, desi economic in sine, prezinta implicatii si genereaza efecte in toate domeniile vietii oamenilor. Astfel, fenomenul globalizarii are un impact major la nivel social, cultural si politic. Intr-un asemenea context, firmele private sunt delegate cu puterea legitimarii propriilor reguli si cu dreptul de a interveni atunci cand este cazul, desigur in armonie universala cu celelalte firme. 
Cum fenomenul globalizarii prezinta interese dincolo de interesele nationale, firmele private vor fi investite cu puterea necesara desfasurarii propriilor activitati, conform propriilor reguli, intr-un cadru propus de guvernarea locala. Adica, firmele vor lucra atat in beneficiul propriu, cat si al tarii de origine.
Indiferent cum este identificata globalizarea ca o ,,americanizare excesiva",ca o crestere a importantei pietei mondiale sau ca un concept pentru descrierea unei realitati ideologice - victoria economiei de piata, acesta este un proces complex de natura economica, politica si socio-culturala in care distanta geografica nu mai este un factor important in stabilirea si dezvoltarea relatiilor de natura economica, politica si socio-culturala).


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!