Globalizarea

Cuprins referat Cum descarc?

1.Ce inseamna globalizarea? 3
2.Caracterul globalizarii 4
3 Factori ai globalizarii 4
4 Caracteristici 6
5. Dimensiunile globalizarii 6
5.1. Globalizarea ca interdependenta in crestere la nivel mondial. 6
5.2. Globalizarea ca expansiune a dominatiei si dependentei 7
5.3. Globalizarea ca omogenizare a lumii 8
5.4. Globalizarea ca diversificare in interiorul ,,comunitatilor teritoriale" 8
5.5. Globalizarea ca o unificare a discontinuitatilor temporale 9
6. Efectele globalizarii 9
7. CONCLUZII 12
BIBLIOGRAFIE 14


Extras din referat Cum descarc?

1.Ce inseamna globalizarea?
Globalizarea reprezinta un termen tot mai des intalnit in prezent, insa o definitie concreta care sa cuprinda adevarata semnificatie a acestui cuvant nu a fost inca gasita. Termenul de "globalizare" este de origine anglo-saxona, sinonim cu un cuvant din limba franceza care este mondialisation. Acest concept, dupa cum s-a apreciat de unii specialisti, a fost lansat de catre Theodore Levitt prin articolul Globalizarea pitelor. Reflectand o importanta schimbare ce se produce in lume, o ruptura de trend, neologismul a fost rapid asimilat, vorbindu-se astazi frecvent de global-economie, piete globale, comunitate globala etc. Insa globalizarea isi are radacini inca din timpul marilor colonii imperiale, cand europenii si-au pus amprenta asupra unor teritorii, cu care interactionasera prea putin in trecut.Ea este vazuta, in general, ca un fenomen negativ prin care un popor sau o anume civilizatie se impune si valorile sale sunt asimilate de un alt popor sau o alta civilizatie, in dauna valorilor culturale si morale pe care acesta le poseda. Odata cu dezvoltarea civilizatiilor, acestea au inceput, inevitabil sa interactioneze una cu alta, astfel s-au amestecat culturile si au aparut noi civilizatii, de multe ori mai puternice si mai evaluate. Localizarea mai recenta a inceputurilor globalizarii se face cu o ratiune bine intemeiata, aceea a tehnologizarii, care reprezinta si cauza principala a aparitiei acestui proces.
Specialisti din diferite domenii au definit procesul de globalizare in functie de domeniul din care fac parte, precum si de viziunea pe care si-au format-o cu privire la acest termen. Pentru un economist, globalizarea este asociata cu activitatile desfasurate de companiile multinationale in scopul obtinerii de plusvaloare dincolo de frontierele nationale ale tarilor din care provin. Anthony Giddens ofera o semnificatie care contine elemente preponderent sociologice, numind acest proces "intensificarea relatiilor sociale de pretutindeni, care leaga locuri aflate la mare distanta unele de celelate, ajungand sa se interconecteze astfel incat evenimentele dintr-un loc sunt marcate de procesele prezente pe o arie de la multi kilometri departare si viceversa...". Johannes Varwik spune ca "este un proces al cresterii numarului legaturilor dintre societati si domenii-problema." Elmar Alvater proclama ca e "procesul de surmontare al granitelor aparute de-a lungul istoriei.El devine, astfel, sinonim cu eroziunea (dar nu si cu disparitia) suveranitatii statelor nationale si se infatiseaza ca o <<detasare >> a economiei de piata fata de normele morale si legaturile institutionalizate dintre societati...", iar Thomas L.Friedman spune ca prin globalizare noi am devenit si suntem "un singur fluviu". Lista poate continua, intalnindu-se diferite legaturi ale termenului de globalizare cu o multime de termeni ce fac parte dintr-o diversitate de domenii.
2.Caracterul globalizarii
Unii critici semnaleaza faptul ca GLOBALIZAREA este mai des afirmata, decat definita, imprimandu-i-se adeseori un caracter vag si inconsecvent. In sprijinul acestui character sunt aduse doua argumente:
a) substituirea frecventa, de catre unii autori a notiunii "globalizare" si "internationalizare";
b) interschimbarea termenului "interdependenta economica" si "globalizare".
"Internationalizarea" vizeaza procesul de intensificare a conexiunilor dintre domenii nationale, care apartin unor tari divizate prin frontiere bine trasate, precum si prin intervale de timp substantiale (necesare, in special, pentru parcurgerea distantelor dintre teritoriile lor); "globalizarea" se refera la procesul prin care relatiile sociale (in sens larg, cuprinzator) dobandesc o relativa decupare de coordonate spatiale date de distante si granite, fiind conduse si organizate, in tot mai mare masura, pe baza unei unitati (existentiale) planetare. Primul termen evoca un ansamblu format din tari configurate prin granitele lor, iar al doilea evoca o textura de retele transfrontaliere si interconexiuni globale. Frontierele devin neclare si tot mai vagi, fara insa ca "sistemul frontierelor" sa nu mai fie deocamdata in vigoare. Procesul de globalizare nu poate fi privit doar din perspectiva economica, el incluzand si aspecte politice, sociale - in sens restrans -, ecologice, etc.; nu reprezinta un simplu proces evolutiv catre o economie mondiala mai integrata si mai interdependenta. Ea implica nu doar mutatii cantitative, dar si o modificare calitativa fundamentala in sistemul international, respectiv aparitia si dezvoltarea interconexiunilor globale, a retelelor transfrontaliere, manifestandu-se tot in mai mare masura tendinta prin care lumea devine deja "o sfera sociala relativ fara granite ".
3 Factori ai globalizarii
La baza globalizarii se afla o serie de evolutii economice, social-politice si cultural-umane complexe, caracteristici economice mondiale a ultimelor 20 de ani ai secolului trecut si primilor ani ai noului secol si mileniu. Principalii factori determinanti ai globalizarii si implicatiilor acestora consideram a fi:


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!