Globalizarea

Extras din referat Cum descarc?

Globalizarea este termenul intrebuintat pentru a descrie un proces multicauzal care are drept rezultat faptul ca evenimente care au loc intr-o parte a globului au repercusiuni din ce in ce mai ample asupra societatilor si problemelor din alte parti ale globului.
Nu exista o definitie a globalizarii intr-o forma universal acceptata, si probabil nici definitiva. Motivul rezida in faptul ca globalizarea subinclude o multitudine de procese complexe cu o dinamica variabila atingand domenii diverse ale unei societati. Ea poate fi un fenomen, o ideologie, o strategie, sau toate la un loc.
Globalizarea este termenul modern folosit la descrierea schimbarilor in societati si in economia mondiala care rezulta din comertul international extrem de crescut si din schimburi culturale. Descrie cresterea comertului si a investitiilor datorita caderii barierelor si interdependentei dintre state. In context economic, este des intalnita referirea aproape exclusiva la efectele comertului si in particular la liberalizarea comertului sau la liberul schimb.
Astfel, se poate spune ca globalizarea se refera la un proces accentuat de integrare pe plan mondial si de raspandire a unui set de idei mai mult sau mai putin legate de activitatea economica si de productia bunurilor materiale, fortele promotoare fiind liberalizarea comertului international si a fluxurilor de capital, accelerarea progresului tehnologic si societatea informationala. Concept destul de contoversat, globalizarea este privita sub doua aspecte: unul pozitiv ce se concentreaza pe beneficiile uniformizarii si a mondializarii societatilor, si unul negativ ce acuza globalizarea pentru pierderea individualitatii unui popor, a unei comunitati.
Fenomenul globalizarii este o etapa viitoare a procesului general de dezvoltare politico - economica si culturala a omenirii.
Haosul cu care ne confruntam astazi deriva din faptul ca, pornind de la dezvoltarea tehnologica si economica, ale carei origini provin in special din Statele Unite, un numar important al activitatilor umanitatii se situeaza pe o scala si un orizont atat de mari, incat au depasit granitele nationale, in limitele carora statele suverane isi exercita dreptul la guvernare. Acest fenomen a fost denumit globalizare, un termen care ascunde mai multe decat lasa sa se inteleaga. Pe masura ce domeniul activitatilor umane se extinde dincolo de reglementarile statului-natiune, legalitatea si regulile au devenit prea stramte.
Noii jucatori au trebuit sa faca fata provocarii iscate de guvernarea de tip monopol; au aparut corporatiile multinationale, pietele financiare globale, organizatiile non-guvernamentale, dar si organizatii criminale si retele teroriste internationale.
Activitatea acestor noi jucatori nu este acoperita de legile internationale, care se bazeaza pe intelegeri formale intre statele-natiune, pentru ca acestea nu au fost capabile pana acum sa gaseasca un teren comun pentru intelegeri care vizeaza problema globalizarii.
Intre 1910 si 1950 o serie de schimbari economice si politice au redus dramatic volumul si importanta fluxurilor comerciale internationale. Dar incepand cu primul razboi mondial si continuand cu cel de-al doilea razboi mondial, cand au fost create FMI si GATT, trendurile s-au inversat. In mediul de dupa cel de-al doilea razboi mondial, stimulat de catre institutii economice internationale si programe de reconstructie si dezvoltare, comertul international a crescut brusc. Incepand cu anii '70 efectele acestui tip de comert deveneau mult mai vizibile atat in privinta beneficiilor, cat si ca efecte distrugatoare.
Chiar daca aceste trei aspecte sunt intretesute, este util sa distingem efectele globalizarii in fiecare din mediile economice, politice si culturale. Alt aspect cheie al globalizarii este schimbarea in tehnologie si inovatie in special in sectoarele transporturilor si telecomunicatiilor, despre care se crede ca au ajutat la crearea satului global primordial. Mondializarea este o miscare mondiala care nu include liberalizarea. Mondializarea este mai mult declararea unui teritoriu specific - un oras, un municipiu, un stat, de exemplu - ca teritoriu international, mondial, cu responsabilitati si drepturi la scara internationala.
Tipuri de globalizare 
Redus la conceptele economice se poate spune ca globalizarea contrasteaza cu nationalismul economic si cu protectionismul. Este inrudita cu economia de piata libera si neo-liberalismul. Imparte o parte din caracteristici cu internationalizarea si este deseori interschimbabila, chiar daca unii prefera sa foloseasca termenul de globalizare pentru largirea gaurilor din granitele nationale sau statale. Formarea satului global - o mai mare apropiere intre diferite parti ale lumii odata cu cresterea posibilitatilor de schimburi personale, intelegere mutuala si prietenie intre cetateni "internationali", si crearea civilizatiei globale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!