Globalizarea

Extras din referat Cum descarc?

Ce este globalizarea ?
Problemele apar in ceea ce priveste globalizarea inca din momentul incercarii de definire a acestei notiuni. Oamenii de stiinta si opinia publica nu au cazut inca de acord asupra unei singure definitii. In urmatoarea tabela apar diferite posibilitati de definire a globalizarii:
-Globalizarea este ...
- procesul de surmontare al granitelor aparute de-a lungul istoriei. Ea devine astfel sinonima cu eroziunea (dar nu si cu disparitia) suveranitatii statelor nationale si se infatiseaza ca o ,detasare' a economiei de piata fata de normele morale si legaturile institutionalizate dintre societati ..." Elmar Altvater
-intensificarea cantitativa si calitativa a tranzactiilor ce depasesc limitarea impusa de granite, concomitenta cu expansiunea spatiala a acestora ..." Ulrich Menzel
- o interdependenta sporita si integrarea diferitelor economii din lume ..." Meghnad Desai
- a devenit un termen la moda, folosit de ceva timp in dezbaterile politice, publicistice si stiintifice in mod inflationist, si care este privit, pe de o parte, ca o ,,amenintare" si, pe de cealalta, ca o ,,oportunitate" ..."
Johannes Varwick 
- intensificarea relatiilor sociale de pretutindeni, prin care locuri aflate la mare distanta unele de celelalte ajung sa se interconecteze astfel incat evenimentele dintr-un loc sunt marcate de procese care au loc intr-un loc de la multi kilometri departare si viceversa ..." Anthony Giddens
- cea mai mare schimbare economica si sociala de la Revolutia Industriala incoace ..." Dirk Messner
- un proces al cresterii numarului legaturilor dintre societati si domenii-problema..." Johannes Varwick
- descatusarea puterilor pietii mondiale si slabirea puterii economice a statului ..." Schumann/Martin
- prin globalizare se intensifica concurenta pe piete ." C. Christian von Weizsacker
-Cauzele globalizarii
Fenomenele complexe nu pot fi explicate decat daca avem in vedere mai multe cauze. Acesta este singurul punct in care toata lumea este de acord in ceea ce priveste globalizarea. Restul faptelor raman in continuare contestate. In functie de ce acceptiune a globalizarii este luata ca punct de plecare, apar in prim-plan alte cauze si forte motrice. In schema de mai jos sunt prezentate cele mai des invocate cauze, fara ca lista sa fie insa completa.
Fara indoiala, inovatiile de ordin tehnic - si mai ales cele din domeniul informaticii si al comunicatiilor - au jucat si mai joaca inca un rol central. Internetul este, din multe puncte de vedere, emblema globalizarii. Globalizarea pietelor financiare, transferul unor sume inimaginabile in cateva secunde in jurul globului nu ar fi posibile fara aceasta tehnologie, nici organizarea productiei integrate la nivel transnational s.a.m.d.
Avantul incredibil pe care l-a cunoscut comertul, un alt element definitoriu al globalizarii economice, se datoreaza, nu in ultimul rand, scaderii rapide a cheltuielilor de transport, marfurile putand fi astfel transportate mult mai rapid. Acest lucru poate fi observat indeosebi in sectorul serviciilor: de exemplu produsele de tip software sau bazele de date pot fi transmise in cateva secunde dintr-un capat al lumii in celalalt.
Sfarsitul Razboiului Rece a fost de asemenea deseori indicat ca fiind una din cauzele globalizarii. Daca in conflictul dintre est si vest lumea era impartita in doua tabere care intretineau putine relatii intre ele, aceasta delimitare - ,,Cortina de Fier" - a cazut in 1989/90. Statele care apartineau ,,blocului estic" s-au deschis in directia pietii mondiale. Tot mai multe state se incred in democratie si economie de piata ca principii de organizare fundamentale.
Un rol deosebit de important - in special la nivel de constiinta - l-au jucat problemele globale. Dovada pentru acest lucru nu sunt numai magazinele tip ,,One World" din statele industrializate si ultra-dezvoltate. Problemele globale au nevoie insa si de o internationalizare a politicii, stimuland dezvoltarea unei constiinte globale. Organizatii precum Greenpeace sau Amnesty International, care se dedica unor teme globale precum mediul ambiant sau drepturile omului sunt ,,Global Players". Se pot intrezari astfel in mod clar inceputurile unei noi societati globale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!