Globalizarea

Extras din referat Cum descarc?

Internationalizarea - activitatea economica desemneaza o anumita treapta sau un anumit grad mai ridicat de dezvoltare a interdependentelor care cuprind intreaga economie mondiala, toate tarile, ramurile si domeniile de activitate.
Mondializarea: 
1. (teacher) reprezinta crearea sau tendinta de creare a unei piete unice, la scara planetara, care a legat prin interese comune cumparatorii de vanzatori, producatorii de consumatori si a paarcurs etapele expansiunii de la sat la oras, de la regiune la natiune si de la o natiune la alta.
2. reprezinta interconectarea tuturor celor 5 continente la o retea de avantaje tehnologice si instrumente de comunicare
Globalizarea: 
- (2) reprezinta exportul unui model de existenta sociala, adica dorinta de a uniformiza mentalitatile si de a le determina prin intermediul mass-media sa-si insuseasca aceleasi concepte despre lume si viata ca cel al Occidentului americanizat de astazi.
- (1) daca inainte expansiunea se realiza in principal pe baza relatiilor comerciale, sfarsitul secolului XX si inceputul mileniului III adauga noi parghii procesului de extindere, prin liberalizarea comertului, internationalizarea productiei, mai ales prin extinderea societatilor transnationale (STN), investitii in strainatate, etc, care contribuie la accentuarea fenomenului de ubicuitate (sa fi in mai multe locuri in acelasi timp), la crearea unor sisteme de interdependenta mai puternice si mai sensibile ce contureaza fenomenul globalizarii
Banca Mondiala a elaborat in 2002 studiul ,,Globalizare, crestere si saracie" in care se apreciaza ca au fost mai multe valuri (etape) ale globalizarii:
- primul (1870-1914 - the first wave) s-a concretizat in fluxuri de marfuri, de capital, de forta de munca, ca urmare a dezvoltarii transporturilor si reducerii obstacolelor din cale circulatiei factorilor de productie. Toate acestea au avut urmatoarele efecte principale:
- ponderea exporturilor (in primul rand a tarilor dezvoltate) in exportul mondial s-a dublat
- capitalul strain s-a triplat comparativ cu venitul din tarile in dezvoltare din Asia sau America Latina
- 60 de milioane de cetateni au migrat dinspre Europa spre America de Nord si alte zone
- miscarile din tari foarte populate (ex. China, India) catre tari mai putin populate (Thailanda, Filipine) au avut si ele aceeasi intensitate.
Primul razboi mondial, criza economica (1929-1933), apoi al doilea razboi mondial nu au mai sutinut tendintele anterioare si au dus la politici economice incoerente, somaj, nationalism, protectionism accentuat, care au avut ca rezultat incetinirea cresterii economice, extinderea saraciei si adancirea inegalitatilor pe plan mondial
- al doilea val (1950-1980 second wave) - perioada caracterizata prin:
- liberalizarea comertului international sub auspiciile GAT
- orientarea tarilor dezvoltate spre integrare economica
- tarile in dezvoltare s-au limitat in continuare in principal la exportul produselor de baza, ele fiind izolate in fata fluxurilor de capital, ceea ce a contribuit la adancirea inegalitatilor
- exporturile americane au inregistrat niveluri foarte ridicate
- totodata si societatile transnationale, in special cele americane au cunoscut o extindere in aceasta perioada (FORD avea unitati de asamblare in peste 20 de tari, imediat dupa ea fiind General Motors). Totodata General Electric infiintata in 1914 avea unitati de productie in Europa, America Latina, Asia.
- al treilea val (1980-prezent the third wave) este caracterizat prin:
- accentuarea procesului tehnologic in transporturi


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizarea.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!