Globalizare și Regionalizare

Cuprins referat Cum descarc?

1. Prezentarea conceptelor de regionalizare si globalizare
2. Relatia globalizare-regionalizare 
3. Asia-Pacific- un model de globalizare prin regionalizare


Extras din referat Cum descarc?

Globalizarea - continut si semnificatii
Intensificarea globalizarii constituie trasatura fundamentala a economiei mondiale la inceputul secolului XXI. Ea se caracterizeaza prin accentuarea tendintei de reducere si eliminare a barierelor dintre economiile nationale, precum si amplificarea legaturilor dintre aceste economii. Desi este unul dintre cei mai utilizati termeni in literatura de specialitate, nu se poate spune ca exista o definitie general acceptata. Una dintre cele mai cunoscute este definitia Bancii Mondiale: Globalizarea se refera la faptul observabil ca in ultimii ani o parte din ce in ce mai mare a activitatii economice la nivel mondial se deruleaza intre persoane si firme din tari diferite.
Un raspuns la intrebarea ,,ce este globalizarea" regasim la Friedman, un sustinator infocat al globalizarii, care afirma ca ,,globlizarea nu este o simpla tendinta sau ofantezie, ci este, mai degraba, un sistem international. Este sistemul care acum a luat locsistemului Razboiului Rece si, la fel ca acesta, globalizarea are propriile ei legi si propriaei logica, de natura sa influenteze astazi, direct sau indirect, politica, mediul inconjurator,geopolitica si economia fiecarei tari de pe glob. Globalizarea presupune numeroase lucruri: o circulatie internationala a ideilor siinformatiilor, experiente culturale comune, o societate civila globala si o miscareecologista globala . Globalizarea inseamna schimburi economice la nivel planetar, iar neparticipareala aceste fluxuri inseamna pierderea cursei spre civilizatie. De obicei, fiecare cultura isistabileste anumite standarde pe care le aplica produselor si serviciilor realizate. Prin deschiderea granitelor pentru produsele altor culturi se creeaza concurenta necesaraaprecierii obiective a nivelului calitatii si a gradului de satisfacere a trebuintelor. Din nou concurenta este esentiala pentru progres, iar prin compararea diferitelor standardeaplicate se poate ajunge la doua concluzii :
- standardul folosit este mai performant, ne satisface mai bine nevoile, prin aplicarea luise ajunge la fabricarea mai eficienta de produse si servicii de buna calitate;
- standardul nostru nu este suficient de bun si poate fi imbunatatit.
In ambele situatii, cumparatorul castiga prin posibilitatea de a beneficia de produse de buna calitate la un pret rezonabil, producatorii castiga pentru ca au piata dedesfacere pentru produsele lor, deci pot obtine un profit mai mare, statul castiga pentru caincaseaza impozite mai mari, tarile vecine castiga prin diversificarea ofertei de pe pietelenationale, intreaga zona castiga prin stabilitatea politica si economica data de fluxurifinanciare care functioneaza corect si efficient Un alt aspect interesant al globalizarii il reprezinta diversificarea in interiorulcomunitatilor. In loc sa vedem ca rezultat al globalizarii o lume uniforma, conformdoctrine socialiste, se poate ajunge ca diferitele comunitati locale sa adopte diferitschimbarea, iar rezultatul sa fie o reprezentare a diversitatii mondiale in interiorul unuispatiu restrans. Acest lucru se poate demonstra folosind ca exemplu grupurile etnice dindiferite orase mari, care nu s-au integrat adoptand modul de viata al locuitorilor, ci dincontra, au adus cu ei specificul zonei de provenienta, generand astfel varietate sidiversitate. 
Datorita productivitatii diferite intre zone geografice, este normal ca evolutia sa fiavut viteze si directii diferite. In acest context globalizarea reuseste sa elimine decalajeletemporal si tehnologice, repornind concurenta loiala intre culturi, intre state, intrecivilizatii. Astfel se ajunge la notiunea de ,,timp mondial" care inlocuieste ,,timpullocal".86 Bursele sunt intr-o legatura continua, chiar daca fusul orar difera. Aeroporturilemondiale, hotelurile lucreaza continuu in timpul mondial pentru ca exista nevoia desincronizare si coordonare.In concluzie, nu se poate face abstractie de performantele celorlalte natiuni. Cutoate acestea, este putin probabil sa se ajunga la o uniformizare a influentei politice,economice, militare ale celor puternici cu ceilalti. Totodata sunt slabe sanse sa se ajungavreodata la o putere politica unica, pentru intreaga planeta, care sa tina in frau problemelelegate de dezvoltare inegala, de migratia internationala a populatiei, sa se reuseascatrecerea peste interesele divergente ale statelor. Diferentele dintre tarile sarace si cele bogate sunt sursele conflictelor mondiale, nu exista nici un organism mondial care sa poata sa realizeze o redistribuire a prosperitatii si a pacii in lume.


Fisiere in arhiva (1):

  • Globalizare si Regionalizare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!