Globalizare economică

Extras din referat Cum descarc?

Procesul de globalizare a economiei mondiale, a inceput la mijlocul anilor '80, a capatat noi valente si adepti in deceniul '90 si continua in prezent sa se manifeste cu putere desi are de infruntat conceptii regionaliste si nationaliste.
Intr-un sens larg, procesul de globalizare economica, poate fi definit ca fiind procesul dinamic al cresterii interdependentelor dintre statele nationale, ca urmare a extinderii si adancirii legaturilor dintre acestea si variate sfere ale vietii economice, politice, sociale si culturale.
Abordata din punct de vedere economic si financiar, globalizarea poate fi definita drept intarirea si largirea legaturilor dintre economiile nationale pe piata globala a bunurilor, serviciilor si mai ales a capitalurilor. 
Globalizarea a devenit un proces obiectiv, implacabil, care se desfasoara cu o viteza adeseori ametitoare, cuprinzand in sfera sa cvasitotalitatea statelor lumii. Sub aspect strict economic, al eficientei alocarii si utilizarii resurselor, globalizarea economica apare ca un fenomen rational, de natura sa furnizeze un volum mai mare de bunuri si servicii cu resurse tot mai putine.
Globalizarea economica presupune, asadar, in esenta, globalizarea procesului de creare a productiei interne brute ale statelor lumii.
Factorii determinanti ai globalizarii economiei
Factorii economico-comerciali care au influentat adancirea procesului de globalizare a economiei mondiale sunt:
Liberalizarea comertului cu servicii in special in domeniul telecomunicatiilor, asigurarilor si bancar, a constituit tendinta dominanta a anilor '70 in SUA, fiind continuata in anii '80 in Marea Britanie si ulterior in Uniunea Europeana si Japonia. Tendinta continua si in prezent, incluzand si tarile Europei Centrale si de Est, printre care si Romania.
Liberalizarea pietelor de capital ca urmare a eliminarii treptate a obstacolelor impuse circulatiei devizelor si a capitalului, reprezinta un pas favorabil in vederea formarii unor piete financiare globale. Aceasta mobilitate a capitalului reduce riscul repatrierii capitalului in special in cazul companiilor transnationale si inregistreaza, totodata, o reducere a costurilor in conditii normale.
Liberalizarea investitiilor straine directe 
Incepand cu anii '70, interesul comun al umanitatii de prezervare (aparare) a mediului inconjurator s-a concretizat prin aparitia unor concepte, cu vocatie globala: bunurile comune ale umanitatii, dezvoltarea durabila si securitatea ecologica, care au constituit noi factori ce au dinamizat procesul de globalizare a economiei mondiale.
Bunurile comune ale umanitatii sunt spatii cum ar fi oceanele, fondurile marine, care din diverse motive nu sunt susceptibile a fi divizate si nici nu cad sub incidenta suveranitatii statelor. Cu exceptia oceanelor, nici unul din aceste bunuri comune nu au fost polizate, deoarece este relativ faptul ca oamenii poseda capacitati tehnice de exploatare si deteriorare.
,,Dezvoltarea durabila este definita drept dezvoltarea care raspunde nevoilor prezente, fara a compromite capacitatea generatiilor viitoare de a-si satisface nevoile. Dezvoltarea durabila e conceputa in vederea reconcilierii dintre economie si mediul inconjurator, ca o noua cale de dezvoltare care sa sustina progresul uman nu numai in cateva locuri si pentru cativa ani, ci pe intreaga planeta si pentru un viitor apropiat" . 
Securitatea ecologica este una dintre dimensiunile fundamentale ale securitatii globale.
a)Procesele obiective ale globalizarii economice.
In ultimele decenii ale secolului XX am asistat la dezvoltarea procesului de adancire a diviziunii internationale a muncii si specializare organologica care a generat comertul cu subansamble. Totodata s-a remarcat faptul ca sporirea comertului exterior si mondial devanseaza cresterea productiei mondiale. Astfel, datorita acestor tendinte are loc o crestere a coeficientului de dependenta a economiilor nationale fata de economia mondiala si o ascensiune importanta a pietei externe, fapt ce obliga statele sa adopte masuri de liberalizare a comertului exterior, ajungandu-se pana la desfiintarea taxelor vamale.


Fisiere in arhiva (1):

 • Globalizare economica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.Bari, Ioan, Globalizarea Economiei, Ed. Economica, Bucuresti, 2005.
2. Bauman, Zygmund, Globalizarea si efectele ei sociale, , Ed Antet, Bucuresti, 
2005.
3.Burnete, Sorin, Economie Mondiala,Ed. Economica, Bucuresti, 1999.
4. Dumitru, Patriche, Comert si globalizare, Ed A.S.E, Bucuresti, 2003.
5. Postelnicu, Gheorghe, - "Globalizarea economiei", Ed. Economica, Bucuresti,
2000.
6. George Soros, Despre Globalizare, Iasi, 2004
7. Ilie Budica, ; Barbu, Catalin Mihail, Globalizarea si cresterea economica, in       ,,Revista finante publice si contabilitate" vol. 15, nr. 4, , Aprilie 2004, p. 24-27 . 
8. Robert Gilpin ,,Econoimia Mondiala, Provocarea capitalismului global" Ed.   Polirom, Iasi, 2004,
Presa :
1. Globalizarea economica"Intre bine si rau III, in Tribuna economica v. 15, nr. 19, p. 61-63, 2004 .


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!