Gestiunea Riscurilor Bancare. Cai de Actiune in Romania

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. I Gestiunea risurilor bancare 3
1.1. Cadru general 3
1.2. Gestionarea riscului de creditare 8
1.3. Gestionarea riscului de lichiditate 9
1.4. Gestionarea riscului de dobanda 11
1.5. Gestionarea riscului valutar 12
1.6. Gestionarea riscului de solvabilitate 13
1.7. Concluzii 15
Cap. II Cai de actiune in Romania 16
2.1. Control si norme prudentiale bancare 16
2.2. Importanta gestionarii riscurilor 
bancare in Romania 18
2.2.1. Centrala Riscurilor Bancare (CRB) 21
2.2.2. Prudenta bancara si limitarea
riscului de credit in Romania 23
2.2.3. Limitarea riscului operational in Romania 27
2.3. Managementul risului operational la BRD - GSG 29
2.4. Concluzii 31
Bibliografie 32


Extras din referat Cum descarc?

Cap. I Gestiunea risurilor bancare
1.1. Cadru general
Continutul economic al riscului consta in posibilitatea gestiunii acestuia. Importanta gestiunii riscului ca activitate consta in posibilitatea de a prognoza intr-o anumita masura producerea evenimentului de risc si de a lua la timp deciziile necesare in vederea reducerii riscului unor eventuale consecinte nefavorabile. Esenta riscului, ce se exprima prin posibilitatea evaluarii cuantificate a probabilitatii aparitiei unei situatii nefavorabile, conditioneaza necesitatea elaborarii metodelor si mecanismelor de diminuare a efectului negativ al evenimentelor prevazute. Cunoasterea pericolului potential si a nivelului de impact al riscului permite a le gestiona in mod mai eficient.
Riscurile au facut dintotdeauna obiectul studiilor societatilor bancare. Activitatea bancara privita ca o activitate organizata in scopul obtinerii de profit nu se poate delimita de existenta unor factori de risc. Noutatea in gestiunea riscurilor vizeaza intensificarea activitatii de prevenire a pierderilor si incercarile de a face din risc, ca marime abstracta, intangibila, un element ce poate fi cuantificat. Se trece astfel de la decizia luata din inspiratie la decizia luata pe informatie.
Pentru gestiunea riscurilor bancare este necesara in primul rand definirea individuala a acestora. Odata definite, ele pot fi masurate, urmarite si controlate.
Pe ansamblu, cele mai multe riscuri sunt financiare, ele fiind rezultatul variatiilor unor parametrii de piata. Aici putem include si riscul de credit, prin consecintele sale puternic financiare, chiar daca el poate fi considerat un risc comercial, aparut ca rezultat al unor alegeri in segmentele clientelei. Exista, de asemenea si o categorie de riscuri operationale sau tehnice care apar in urma unor disfunctionalitatilor existente in interiorul bancii.
Se pot individualiza urmatoarele riscuri:
1) riscul de credit - numit si risc de contrapartida sau risc de insolvabilitate a clientului este cel mai important risc cu care se confrunta banca. El consta in probabilitatea de a pierde din nerespectarea de catre clientul debitor a clauzelor contractuale. Pierderea poate sa fie totala sau partiala. Acest risc creste odata cu numarul de clienti, cu volumul creditului acordat si cu nivelul ratei dobanzii. In gestiunea acestui risc, bancile urmaresc intocmirea si analizarea unui dosar de creditare, stabilesc reguli de diviziune a riscului si cauta sa-si diversifice portofoliul de credite.
2) riscul de lichiditate - reprezinta riscul de a nu putea onora cererile de plata si de retragere ale clientilor. Problema lichiditatii se poate pune pe mai multe niveluri. In varianta cea mai acceptabila, lichiditatea este legata de imposibilitatea de a face rost de resurse la un cost normal. In varianta extrema, ea poate duce chiar la falimentul bancii. Gestiunea acestui risc se bazeaza pe crearea de rezerve usor lichidabile, la care banca sa poata apela in caz de nevoie si pe o corecta previzionare a nevoilor de finantare in ceea ce priveste amploarea si regularitatea acestora.
3) riscul de dobanda - reprezinta riscul de depreciere a rezultatelor bancii in urma variatiei ratelor dobanzii. Acesta este un risc important in activitatea bancara, deoarece veniturile si cheltuielile sunt in cea mai mare parte rezultatul unor dobanzi incasate sau platite de catre banca. Pentru a se proteja de astfel de posibile pierderi, bancile utilizeaza rate de dobanda variabile si urmaresc o echilibrare a activului bilantier cu pasivul, din punct de vedere al ratei dobanzii. Astfel, in cazul unei modificari de rata a dobanzii de piata, clauzele contractuale sa-i permita bancii modificarea dobanzilor, iar eventualele pierderi sa se compenseze cu castiguri.
4) riscul valutar - acesta este asemanator cu riscul de dobanda, insa pierderile bancii sunt determinate de variatia ratei de schimb. El se poate intalnii in mare masura si la societatile nebancare cu activitate internationala. In cazul bancii riscul valutar este cu atat mai mare cu cat bilantul sau cuprinde mai multe valori exprimate in monede straine. Mai mult chiar, riscul se poate extinde si in afara bilantului prin angajamentele extrabilantiere acceptate sau acordate de banca. Gestiunea sa urmareste mentinerea unui echilibru intre active si pasive, respectiv intre angajamente primite si acordate de banca, astfel incat pierderile datorate modificarii cursului de schimb sa se compenseze cu castiguri din partea cealalta a bilantului. Este bine ca acest echilibru sa se realizeze pentru fiecare deviza in parte.
5) riscul de piata - este rezultatul activitatii bancii pe pietele de capital si presupune eventuale pierderi inregistrate in urma evolutiei nefavorabile a angajamentelor asupra diferitelor active nelichidate. El creste odata cu instabilitatea parametrilor de piata (rata dobanzii, indici bursieri, curs valutar), instabilitate ce se exprima prin notiunea de volatilitate a pietei. Pentru a controla acest risc, banca trebuie sa aleaga o structura adecvata a portofoliului de active, care sa permita mentinerea valorii acestui portofoliu cat mai constanta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Riscurilor Bancare. Cai de Actiune in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!