Gestiunea Investitiilor - Politica Capitalului Circulant

Extras din referat Cum descarc?

Importanta managementului capitalului circulant
Termenul capital circulant se refera la o investitie a firmei in activele circulante. Mijlocesle circulante se refera la excesul de active circulante asupra pasivelor curente si pot fi gandite ca un capital circulant al tranzactiei. Controlul efectiv al acestui capital este una dintre cele mai importante functii ale managementului financiar.
Exista o multime de motive ce reflecta importanta managementului capitalului circulant. Unul dintre cele mai importante motive apare din caracterul relativ al rezultatului circulant. Exista o foarte stransa legatura intre cresterea vanzarilor si cresterea activelor circulante. Activele circulante tind sa creasca spontan cu cresterile din vanzari si marimea acestro active trebuie sa fie controlata efectiv daca un manager financiar doreste sa mentina controlul asupra structurii activelor firmei. De indata ce activele circulante cresc, ele trebuie, de asemenea, sa fie finantate. O parte din aceasta finantare va veni din partea pasivelor curente, o alta parte din alte surse externe ale capitalului, si o parte castigurile reinvestite. Controlul finantarii partii de active circulante ce provin din pasivele curente este un aspect important al managementului capitalului circulant.
Un al doilea motiv major pentru importanta managementului capitalului circulant este marimea conturilor de capital circulant. Activele circulante in special clienti debitori si inventarul reprezinta adesea cea mai mare categorie de investitie a activelor pentru multe firme. Acest lucru este adevarat in special pentru mica si rapida dezvoltare a tranzactiilor. 
Privite din alt punct de vedere, al bilantului, activele circulante asigura o sursa importanta de finantare pentru o firma. Pentru o tranzactie mica, in special, unde datoria pe termen lung este adesea indisponibila la orice cost, pasivele curente pot reprezenta cea mai importanta si unica sursa de finantare a firmei. Unei noi firme ii poate fi imposibil sa obtina un imprumut pe termen lung, dar ii poate fi relativ usor sa stabileasca un cont deschis cu un furnizor important. In mod similar un imprumut bancar pe termen scurt, garantat cu clienti debitori sau inventar, este mult mai usor de obtinut de catre o noua firma decat o datorie pe termen lung.
Un al treilea motiv pentru importanta managementului capitalului circulant il reprezinta o prima linie de aparare a firmei contra recesionarii inceputurilor de criza in vanzari. In fata scaderii vanzarilor este foarte putin probabil ca un manager financiar sa poata face totul in legatura cu angajamentele activelor sau aranjamentele datoriilor pe termen lung. Totusi, exista multa intelege in legatura cu ceea ce poate face un manager in legatura cu politica de credit a firmei, politica controlului inventarului si politica datoriilor catre furnizor. Daca firma se confrunta cu o cadere de credit, inventarul poate fi redus sau clientii debitori constransi sa furnizeze lichiditate cat mai mare. Pe de alta parte, in privinta bilantului, platile clientilor debitori pot fi incetinite pentru a furniza o sursa suplimentara de finantare. 
Un al patrulea si ultim motiv al importantei managementului capitalului circulant consta in influenta managementului efectiv asupra supravegherii firmei. Asa cum am notat, conturile capitalului circulant tind sa cresca spontan cu cresterea din vanzari. Inabilitatea de a controla aceasta crestere este cauza majora a esuarii tranzactiilor. Inca o data controlul este important, in special, pentru mica si rapida dezvoltare a firmei.
Comparatie intre finantarea pe termen scurt si cea pe termen lung
Un aspect important al politicii capitalului de lucru este utilizarea finantarii pe termen scurt sau lung. Alegere finantarii pe termen scurt sau lung necesita luarea in considerare a unui bilant foarte bine definit intre risc si plata. Ca o regula generala, finantarea pe termen scurt este in mod normal o forma mai riscanta de finantare in comparatie cu finantarea pe termen lung, dar este si mai putin costisitoare. Este mai putin costisitoare deoarece ratele dobanzii pe termen scurt sunt mai mici decat ratele dobanzii pe termen lung. Este mai riscanta deoarece ratele viitoare ale dobanzii nu pot fi cunoscute cu certitudine, in timp ce costul indatorarii pe termen lung este fixat anticipat pe toata perioada imprumutului. Indatorarea pe termen scurt este deasemenea mai riscanta deoarece exista intotdeuna posibilitatea ca o firma sa nu poata fi in masura sa-si onoreze obligatia de plata atunci cand devine scadenta. Astfel, utilizare indatorarii pe termen scurt expune o firma la doua tipuri distincte de risc:


Fisiere in arhiva (1):

  • Gestiunea Investitiilor - Politica Capitalului Circulant.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!