Garda Financiară în Condițiile Tranziției către Economia de Piață

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 5107
Mărime: 24.21KB (arhivat)
Publicat de: Jenel Pantea
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: AVRAMESCU ION
UNIVERSITATEA DIN PITESTI, FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE , JURIDICE SI ADMINISTRATIVE, SPECIALIZAREA FINANTE-BANCI

Extras din referat

1. REÎNFIINŢAREA GĂRZII FINANCIARE ÎN ROMÂNIA

În anul 1991, pe fondul schimbărilor din România şi în condiţiile privatizării, Garda Financiară a fost reînfiinţată în baza prevederilor legii 30/1991, privind organizarea şi funcţionarea controlului financiar şi a Gărzii Financiare.

Definirea cadrului legal al acestui organ a avut loc la 1 octombrie 1992 când a fost emis Ordinul nr. 1079 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Financiare.

Trebuie însă menţionat că şi acest regulament a fost modificat, astfel că în prezent acest act nu mai este în vigoare, fiind abrogat în temeiul Ordinului nr.817/1998 prin care s-a aprobat un nou Regulamant de funcţionare a Gărzii Financiare. Din rândul ultimelor modificări amintim faptul că recrutarea personalului Gărzii Financiare nu mai este atât de rigid limitată pe criteriul sexului, în sensul că noul Regulament permite şi recrutarea persoanelor de sex feminin, dar numai în posturile ce revin personalului auxiliar.

Garda Financiară reînfiinţată constituie aşadar un organ de control care să acopere principalele interese ale statului pe de o parte şi drepturile cetăţeanului pe de altă parte, în condiţiile noilor raporturi create prin apariţia noilor agenţi economici particulari, mai ales a acelor producători de bunuri de larg consum şi prestări de servicii.

GARDA FINANCIARĂ

Prin OG nr. 8/2005, Garda Financiară a trecut din subordinea Autorităţii Naţionale de Control în subordinea Ministerului Finanţelor Publice. Garda Financiară este instituţie publică de control, cu personalitate juridică, care exercită controlul operativ şi inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte din domeniul economic , financiar şi vamal, care au ca efect evaziunea şi frauda fiscală, organizată ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Ministerului Finanţelor Publice.

Până în momentul intrării în vigoare al O.U.G. nr. 91/2003 privind organizarea Gărzii Financiare, organizarea şi activitatea de control a acestei instituţii erau reglementate de legea nr. 30/1991. Potrivit dispoziţiilor Legii nr. 30/1991 privind organizarea controlului financiar şi a Gărzii Financiare, Garda Financiară funcţiona în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, având un aparat central cu competenţă generală în cadrul acestui minister, iar în structura Direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene erau organizate secţii ale Gărzii Financiare.

Garda Financiară este o instituţie publică de control, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, finanţată de la bugetul de stat, care este organizată şi funcţionează potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 91 din 2003.

Specificul controalelor efectuate de Garda Financiară este dat de caracterul operativ şi inopinat al verificărilor, lucru care face ca atribuţiile Gărzii Financiare să nu se suprapună cu ale celorlalte instituţii de control în domeniul financiar-fiscal din România.

Trebuie subliniat că modificările legislative din cursul anului 2005 au condus la revenirea Gărzii Financiare în subordinea Ministerului Finanţelor Publice iar prin O.U.G. 190/2005 s-a prevăzut că actele de control întocmite de Garda Financiară, la solicitarea Parchetului, constituie probă în justiţie.

În baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 91/2003 privind organizarea Gărzii Financiare, Garda Financiară are competenţa efectuării controlului operativ şi inopinat, privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care au ca efect evaziunea şi frauda fiscală, cu excepţia stabilirii diferenţelor de impozite, taxe şi contribuţii, precum şi a dobânzilor şi penalităţilor aferente acestora, a urmăririi încasării veniturilor bugetare şi soluţionării contestaţiilor.

2. ORGANIZAREA GĂRZII FINANCIARE

Garda Financiară este organizată şi funcţionează pe întreg teritoriul ţării prin Comisariatul General, comisariatele regionale şi Comisariatul Municipiului Bucureşti, care au în structură secţii judeţene arondate.

Garda Financiară, la nivel central, face parte din Ministerul Economiei şi Finanţelor, iar în judeţe şi Municipiul Bucureşti este organizată pe secţii în structura direcţiilor generale ale controlului financiar de stat.

Garda Financiară şi secţiile acesteia au în structură devizii şi alte compartimente de specialitate, potrivit organigramei aprobate de ministrul economiei şi finanţelor. La nivel central, Garda Financiară este condusă de comisarul general şi adjuncţii acestuia; secţiile sunt conduse de un comisar şef secţie şi adjuncţi, iar diviziile, de către un comisar şef de divizie.

Subordonarea ierarhică impune respectarea drepturilor şi obligaţiilor ce decurg din relaţia şef-subordonat.

Preview document

Garda Financiară în Condițiile Tranziției către Economia de Piață - Pagina 1
Garda Financiară în Condițiile Tranziției către Economia de Piață - Pagina 2
Garda Financiară în Condițiile Tranziției către Economia de Piață - Pagina 3
Garda Financiară în Condițiile Tranziției către Economia de Piață - Pagina 4
Garda Financiară în Condițiile Tranziției către Economia de Piață - Pagina 5
Garda Financiară în Condițiile Tranziției către Economia de Piață - Pagina 6
Garda Financiară în Condițiile Tranziției către Economia de Piață - Pagina 7
Garda Financiară în Condițiile Tranziției către Economia de Piață - Pagina 8
Garda Financiară în Condițiile Tranziției către Economia de Piață - Pagina 9
Garda Financiară în Condițiile Tranziției către Economia de Piață - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Garda Financiara in Conditiile Tranzitiei catre Economia de Piata.doc

Te-ar putea interesa și

Evaziune Fiscală

INTRODUCERE Dorinţa fiecăruia dintre noi este de a câştiga cât mai mulţi bani în mod cinstit pentru a realiza obiectivele pe care le propunem....

Controlul Financiar Exercitat de Garda Financiară Secția Timiș

REPERE ISTORICE Instituţia controlului financiar pentru combaterea evaziunii fiscale în ţara noastră, formele şi metodele sale de organizare şi...

Control Financiar

CAPITOLUL I - MANAGEMENTUL, CONTROLUL SI TRANZIŢIA CĂTRE ECONOMIA DE PIAŢĂ 1.1. Notiuni introductive Tranziţia spre economia de piaţă impune...

Ai nevoie de altceva?