Garda Financiara in Conditiile Tranzitiei catre Economia de Piata

Extras din referat Cum descarc?

1. REINFIINTAREA GARZII FINANCIARE IN ROMANIA
In anul 1991, pe fondul schimbarilor din Romania si in conditiile privatizarii, Garda Financiara a fost reinfiintata in baza prevederilor legii 30/1991, privind organizarea si functionarea controlului financiar si a Garzii Financiare. 
Definirea cadrului legal al acestui organ a avut loc la 1 octombrie 1992 cand a fost emis Ordinul nr. 1079 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea si functionarea Garzii Financiare. 
Trebuie insa mentionat ca si acest regulament a fost modificat, astfel ca in prezent acest act nu mai este in vigoare, fiind abrogat in temeiul Ordinului nr.817/1998 prin care s-a aprobat un nou Regulamant de functionare a Garzii Financiare. Din randul ultimelor modificari amintim faptul ca recrutarea personalului Garzii Financiare nu mai este atat de rigid limitata pe criteriul sexului, in sensul ca noul Regulament permite si recrutarea persoanelor de sex feminin, dar numai in posturile ce revin personalului auxiliar.
Garda Financiara reinfiintata constituie asadar un organ de control care sa acopere principalele interese ale statului pe de o parte si drepturile cetateanului pe de alta parte, in conditiile noilor raporturi create prin aparitia noilor agenti economici particulari, mai ales a acelor producatori de bunuri de larg consum si prestari de servicii.
GARDA FINANCIARA
Prin OG nr. 8/2005, Garda Financiara a trecut din subordinea Autoritatii Nationale de Control in subordinea Ministerului Finantelor Publice. Garda Financiara este institutie publica de control, cu personalitate juridica, care exercita controlul operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte din domeniul economic , financiar si vamal, care au ca efect evaziunea si frauda fiscala, organizata ca organ de specialitate al administratiei publice centrale in subordinea Ministerului Finantelor Publice.
Pana in momentul intrarii in vigoare al O.U.G. nr. 91/2003 privind organizarea Garzii Financiare, organizarea si activitatea de control a acestei institutii erau reglementate de legea nr. 30/1991. Potrivit dispozitiilor Legii nr. 30/1991 privind organizarea controlului financiar si a Garzii Financiare, Garda Financiara functiona in cadrul Ministerului Finantelor Publice, avand un aparat central cu competenta generala in cadrul acestui minister, iar in structura Directiilor generale ale finantelor publice judetene erau organizate sectii ale Garzii Financiare.
Garda Financiara este o institutie publica de control, cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Finantelor Publice, finantata de la bugetul de stat, care este organizata si functioneaza potrivit prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 91 din 2003.
Specificul controalelor efectuate de Garda Financiara este dat de caracterul operativ si inopinat al verificarilor, lucru care face ca atributiile Garzii Financiare sa nu se suprapuna cu ale celorlalte institutii de control in domeniul financiar-fiscal din Romania.
Trebuie subliniat ca modificarile legislative din cursul anului 2005 au condus la revenirea Garzii Financiare in subordinea Ministerului Finantelor Publice iar prin O.U.G. 190/2005 s-a prevazut ca actele de control intocmite de Garda Financiara, la solicitarea Parchetului, constituie proba in justitie.
In baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 91/2003 privind organizarea Garzii Financiare, Garda Financiara are competenta efectuarii controlului operativ si inopinat, privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte care au ca efect evaziunea si frauda fiscala, cu exceptia stabilirii diferentelor de impozite, taxe si contributii, precum si a dobanzilor si penalitatilor aferente acestora, a urmaririi incasarii veniturilor bugetare si solutionarii contestatiilor.
2. ORGANIZAREA GARZII FINANCIARE
Garda Financiara este organizata si functioneaza pe intreg teritoriul tarii prin Comisariatul General, comisariatele regionale si Comisariatul Municipiului Bucuresti, care au in structura sectii judetene arondate.
Garda Financiara, la nivel central, face parte din Ministerul Economiei si Finantelor, iar in judete si Municipiul Bucuresti este organizata pe sectii in structura directiilor generale ale controlului financiar de stat.
Garda Financiara si sectiile acesteia au in structura devizii si alte compartimente de specialitate, potrivit organigramei aprobate de ministrul economiei si finantelor. La nivel central, Garda Financiara este condusa de comisarul general si adjunctii acestuia; sectiile sunt conduse de un comisar sef sectie si adjuncti, iar diviziile, de catre un comisar sef de divizie.
Subordonarea ierarhica impune respectarea drepturilor si obligatiilor ce decurg din relatia sef-subordonat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Garda Financiara in Conditiile Tranzitiei catre Economia de Piata.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!