Gandirea Economica Medievala - Sfantul Toma D'Aquino

Cuprins referat Cum descarc?

1. Aparitia si caracterul doctrinei 2
2. Toma d' Aquino si teoria sa economica 3
2.1. Summa Theologica - prezentare generala 3
2.2. Filosofia economica tomista 4
2.2.1. Proprietatea 5 
2.2.2. Teoria pretului just 5
2.2.3. Profitul comercial 6
2.2.4. Teoria salariului just 6
3. Reactii la doctrina tomista 7
4. Concluzii 7
Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

1. Aparitia si caracterul doctrinei
Evul mediu cuprinde o perioada de timp de circa un mileniu,de la caderea Imperiului Roman de Vest (476 d.Hr.) pana la revolutiile burgheze din secolele XVI-XVII.La inceputul acestei perioade societatea europeana este scufundata in mlastina unei profunde crize politice,economice si culturale,criza amplificata de migratia popoarelor extraeuropene,insotita de importante distrugeri materiale. Si abia pe la inceputul celui de-al doilea mileniu, o data cu cresterea prestigiului bisericii crestine, apar anumite centre de cultura, manastiri si universitati, in care incepe a bate pulsul unei noi vieti. 
Daca din punct de vedere spiritual epoca evului mediu este considerata ca fiind varsta de aur a omenirii ca urmare a raspandirii credintei religioase,indeosebi a crestinismului,din punctul de vedere al stiintelor, in evul mediu timpuriu, o data cu nasterea societatii religioase, a avut loc realmente o mare depreciere a valorilor umaniste si a muncii, a vietii monastice si a devotiunii religioase intruchipate in reprezentantii bisericii. Gandirea crestina a dominat toate celelalte stiinte pana in secolul al XVI-lea. 
Astfel, raspandirea crestinismului modifica radical conceptiile asupra economiei, inainte ca acestea sa joace un rol mai concret in societate. 
La inceputuri gandirea economica a fost un reflex sau o componenta a gandirii religioase, continuta in texte cu valoare sacramentala , ea desprinzandu-se din acest cadru al gandirii moral-religioase si filozofic-politice abia in epoca moderna.
Primele texte in care isi fac aparitia idei economice sunt Upanisadele, Artaastra, , Darmasastra (India), Legile lui Manu, Invataturile lui Ipuver sau Codul lui Hamurabi (Egipt si Babilon), texte care, pe langa regulile de baza ale conduitei moralei revelau si o multime de invataturi cu caracter economic , si nu intamplator s-a afirmat ca istoria doctrinelor economice a inceput cu decalogul lui Moise mentionat in Vechiul Testament.
In perioada feudala ideile economice erau raspandite in carti cu caracter religios, filozofic, sau in scrierile parintilor bisericii crestine. Gandirea economica era subordonata teologiei, supusa unor norme juridice si psihologice de origine religioasa ( ). Biserica crestina urmarea, in principal, o evolutie de ordin moral, dar razbat si idei de natura economica cum ar fi condamnarea comertului mare si camatariei (dobanzii), a luxului si profitului exagerat , castigul trebuind sa rezulte din munca si nu din manevrarea banilor. 
Evul mediu este o perioada in care gandirea economica a progresat foarte putin, dar se face remarcata prin aparitia scolasticilor (profesori din universitatile timpului) si canonistilor (cei mai instruiti reprezentanti ai bisericii crestine). 
Initial, canonistii si scolasticii repun in circulatie un sir de idei ale marilor filozofi din antichitate, in special ale lui Aristotel, idei care sunt expuse prin prisma invataturii biblice. Abia ceva mai tarziu, aceste conceptii razlete, ,,inspirate" din cele doua izvoare principale, Biblia si opera lui Aristotel, se constituie intr-o doctrina independenta, chemata sa apere in principal interesele materiale ale paturilor celor mai sarace, dar nu numai ale lor. 
Figura cea mai proeminenta a gandirii scolastice (secolul al XIII-lea) este Toma d'Aquino , ganditorul care a dat catolicismului doctrina devenita oficiala. El incearca punerea in acord a dogmei cu experientele unei ratiuni naturale,intr-o doctrina ecleziastica despre proprietate si despre modul in care aceasta trebuie folosita.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gandirea Economica Medievala - Sfantul Toma D'Aquino.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!