Gama de produse a SC Ruukki România SRL

Extras din referat Cum descarc?

Cap.I 
Conceptul de produs in optica de marketing
Produsul reprezinta, de fapt, nucleul central al oricarei politici de marketing, indiferent de tipul sau dimensiunea intreprinderii vizate; prin intermediul produsului intreprinderea poate actiona si influenta piata pe care isi desfasoara activitatea.
In optica marketingului produsul reprezinta un ansamblu de atribute sau caracteristici, tangibile si intangibile, care apar sub o forma usor de recunoscut si pe care cumparatorul le accepta ca satisfacand nevoile sale de bunuri ori servicii. Astfel, din punctul de vedere al cumparatorului / consumatorului, pot fi identificate si delimitate urmatoarele tipuri de atribute / caracteristici ale unui produs:
o tangibile, care pot fi percepute fizic, direct masurabile, cum ar fi: dimensiunile, forma, culoarea, greutatea etc.;
o psihologice, rezultate din satisfactia posesiei sau utilizarii, care corespund nevoilor umane;
o cele care contribuie la realizarea utilitatii estimate a produsului, si care il satisfac pe consumator.
Produsul este rezultatul pe care consumatorul il asteapta respectiv beneficiile si satisfactiile pe care el si le doreste.
Definirea produsului in marketing se face din perspectiva consumatorului si nu aceea a producatorului. In acest sens vorbim despre produsul total ca suma de trasaturi tangibile si intangibile ale produsului combinate astfel incat sa asigure in primul rand utilitatea, functia sa de baza fara de care el nu intra in campul de alegere al consumatorului, dar sa intruneasca in mod progresiv un cumul de caracteristici care sa satisfaca un spectru mai larg de nevoi .
Ph. Kotler si B. Dubois definesc produsul total (pe care il numesc si metaprodus sau megaprodus) pe cinci niveluri progresive percepute de catre consumator:
- nivelul fundamental sau nucleul produsului este nivelul de baza si este reprezentat de functia sa esentiala, avantajul pe care il ofera cumparatorului;
- al doilea nivel, produsul generic, este format din totalitatea caracteristicilor produsului prin care se ofera functia de baza;
- al treilea nivel, produsul asteptat, corespunde ansamblului de atribute pe care cumparatorul le pretinde;
- al patrulea nivel, produsul total (metaprodus, megaprodus) cuprinde toate utilitatile adaugate produsului de baza: conditionare, service, publicitate, asistenta la vanzare, alte facilitati oferite cumparatorului si care contribuie la diferentieri in raport cu concurentii;
- ultimul nivel, produsul potential este nivelul posibil la care poate sa ajunga produsul prin adaugarea unor functii si avantaje care nu exista inca.
In general, in definirea unui produs intervin urmatoarele elemente / componente:
o componentele corporale, care se refera la proprietatile tehnice si fizice concrete ale unui produs (greutate, volum, durata de viata etc.);
o componentele acorporale, care cuprind elementele ce nu au o structura materiala nemijlocita: marca si numele, instructiuni de utilizare, pretul, serviciile care insotesc produsul (instalarea, termenul de garantie, service-ul etc.);
o comunicatiile referitoare la produs, care includ ansamblul informatiilor transmise cumparatorului potential: actiuni de merchandising, promovare la locul vanzarii, publicitate s.a., cu scopul de a facilita prezentarea produsului si a impulsiona decizia de cumparare ;
o imaginea produsului este un atribut imaterial, simbolic si arata modul in care produsul il reprezinta pe consumator, precum si modalitatea in care acesta doreste sa fie perceput de cei din jur.
Clasificarea produselor
Clasificarea produselor poate fi realizata in functie de mai multe criterii, unul dintre cele mai utilizate fiind destinatia produselor, dupa care avem urmatoarele categorii:
o produsele de consum sunt achizitionate de indivizi sau familii, pentru uzul personal. In functie de obiceiurile de cumparare, respectiv de consum, distingem mai multe tipuri de produse, dupa cum urmeaza: bunuri de consum curente, produse de folosinta indelungata, produse specifice sau produse noi, produse "necautate":
- produsele de consum curent sunt acelea achizitionate in mod obisnuit si frecvent, necesitand un efort minim in ceea ce priveste desfasurarea procesului de cumparare.
Produsele de folosinta curenta satisfac o anumita nevoie curenta si isi consuma intreaga valoare de intrebuintare dupa fiecare utilizare. La randul lor, sunt incadrate in mai multe categorii: cumparari obisnuite (produse alimentare, de exemplu), cumparari de impuls, efectuate la trecerea prin fata linearului si cumparari de urgenta, in cazul manifestarii unor nevoi urgente ale consumatorilor.
- produsele de folosinta indelungata sunt acelea care nu se achizitioneaza frecvent, iar decizia de cumparare se bazeaza pe comparatii ale marcilor, preturilor, serviciilor etc. Produsele de folosinta indelungata au o valoare de intrebuintare care se manifesta pe termen lung si un grad redus de uzura fizica. Produsele din aceasta categorie, comparativ cu bunurile de consum curent, au preturi mai mari, presupun un proces decizional de alegere cu o durata mai mare, iar decizia de cumparare se bazeaza mai mult pe elemente rationale decat impulsive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Gama de produse a SC Ruukki Romania SRL.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Suport de curs Maeketing anul 2
Documentatie Interna SC RUUKKI ROMANIA SRL.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!