Functiile Monedei

Extras din referat Cum descarc?

Etimologia cuvantului: zeita romana, Juvon Moneta, in templul careia romanii confectionau ateliere de batere a menedei.
Moneda - orice bun care poate fi utilizat pentru achizitia de bunuri sau servicii pentru plata datoriilor; o creanta a celui ce o detine asupra celui care a emis-o; este o marfa care are calitatea de a masura orice valoare economica.
Pentru a ideplini rolul de moneda un bun trebuie sa indeplineasca simultan mai multe conditii:
- Sa aiba putere liberatorie;
- Sa fie usor de recunoscut de cei care o utilizeaza;
- Sa aiba divizibilitate;
- Sa aiba durabilitate in timp;
- Sa fie usor de purtat.
In afara acestor criterii de ordin fizic pentru a-si indeplini in mod eficient functiile sale moneda trebuie sa aiba stabilitate in timp.
Obs: intre notiunea de bani si moneda exista unele diferentieri; astfel din punct de vedere al unor autori notiunii de bani i se aloca o acceptiune mai larga in sensul ca ea desemneaza toate instrumentele prin care se infaptuie schimbul, in timp ce notiunea de moneda a desemnat numai un anumit tip de piese metalice sub forma de disc.
Functiile monedei:
- Functii clasice:
 Moneda este un instrument unic al tranzactiilor. 
Aparitia monedei este asociata cu aparitia economiei de schimb. Forma veche initiala de rezolvare a operatiunii de schimb era reprezentata de troc. 
Utilizarea trocului prezenta mai multe neajunsuri: vanzatorul unui bun trebuia sa gaseasca chiar in momentul in care intentiona sa cesioneze un partener care sa detina un alt bun cu o valoare similara; nu existau niste criterii unitare de evaluare a banilor. 
Aparitia monedei rezolva aceste incoveniente pentru ca separa operatiunile de schimb in doua momente distincte (venzare-cumparare). Desi in economiile


Fisiere in arhiva (1):

  • Functiile Monedei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!