Funcțiile Întreprinderii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

a) Functiile procesului de management

b) Functiunilele intreprinderii

a) Functiile procesului de management

Subliniind importanta managementului ca resursa a dezvoltarii, literatura de specialitate evidentiaza rolul progresului in conducere, stabilind faptul ca progresul social este o functie dependenta de munca, pregatirea personalului, fonduri si dotari, calitatea managementului, precum si de alti factori.

Procesul conducerii este reprezentat de ansamblul interventiile conducatorilor individuali sau colectivi, respectiv modul in care ei prevad, organizeaza, controleaza si regleaza activitatea unui colectiv in scopul obtinerii eficientei economice maxime.

Pornind de la Henri Fayol, care a identificat si analizat pentru prima data procesul de management definind cinci functii principale: previziunea, organizarea, comanda, coordonarea si controlul, si continuand cu cercetarile specialistilor americani care stabilesc ca functii ale conducerii formularea planurilor si exercitarea controalelor, structurarea sarcinilor si adoptarea deciziilor, comunicarea informatiilor critice, alocarea resurselor, solutionarea conflictelor, dirijarea schimbarilor, se poate observa o anumita omogenitate a acestor puncte de vedere,in literatura romana de specialitate, pentru procesul de management s-au stabilit 5 functii: previziunea, organizarea, coordonarea, antrenarea si control evaluarea.

1.Functia de previziune consta in ansamblul proceselor de munca prin care se determina principalele obiective ale firmei, precum si resursele si principalele mijloace pentru realizarea lor.

Rezultatele previzionate se impart in functie de orizontul de timp, gradul de detaliere si obligativitate in prognoze, planuri si programe.

- Prognozele acopera un orizont de timp de minim 10 ani, au un caracter aproximativ si nu sunt obligatorii.

- Planurile cuprind perioade intre 5 ani si o luna si se refera la obiectivele fundamentale ale firmei si la principalele resurse necesare a fi mobilizate.

Programele au un orizont de timp redus, sunt foarte detaliate.

Elementele cuprinse sunt obligatorii si aun grad ridicat de certitudine.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Functiile Intreprinderii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 789 cuvinte
Nr caractere:
16 451 caractere
Marime:
24.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
management, scopul
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!