Friedrich List - Naționalismul Economic

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Friedrich List s-a nascut la 6 august 1789, in orasul Reutlingen, din regiunea Suabia, statul Wurttemberg, Germania, ,,in familia plina de copii a venerabilului tabacar Johannes List" List a fost un economist german si american de seama al secolului al XIX-lea, un critic nationalist/romantic al teoriei economice, detinand din punct de vedere istoric cel mai inalt loc in gandirea economic.List a sustinut unificarea politica si unitatea vamala a statelor germane. Mai tarziu, stabilit vremelnic in Statele Unite ale Americii, el s-a familiarizat cu practicile protectionismului vamal din aceasta tara si a elaborat o prima varianta a teoriei sale sub forma unor scrisori destinate publicului american, reunite in 1827 in lucrarea "Trasaturile unui nou sistem de economie politica". Intors in Germania, List si-a continuat activitatea stiintifica si a publicat in 1841 opera sa fundamentala "Sistemul national al economiei politice" sau ceea ce unii ar numi astazi ,,Sistemul National al Inovatiei", scrisa impotriva doctrinelor liberului-schimb si care nu este doar o aparare polemica a protectionismului, ci una cu argumentari bazate pe analizele sale economice. El a dezvoltat o teorie a stadiilor economice care a servit ca plan al Scolii Germane de Istorie Economica. Cartea s-a bucurat de un larg ecou, atat in Germania, cat si in strainatate, fiind tradusa si publicata in aproape toate tarile europene pana la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Gandirea economica 
Asa cum se cunoaste, diversitatea conditiilor si stadiilor de dezvoltare si evolutie ale economiilor nationale, ca si ale statelor in prima jumatate a secolului al XIX lea au generat aparitia unor paradigme diferite de gandire specifica. Tarile avansate, Olanda, Anglia si Franta, care trecusera la capitalism si industrializare, promovau doctrina liberala si beneficiau de pozitia lor inaintata ca si de pe urma sistemului colonial. Germania, in care dominau inca structurile feudale, fara unitate nationala, fara economie nationala, fara industrie si sistem colonial, simtea puternic concurenta structurilor industriale engleze si franceze, ca si pericolul acceptarii politicii economice liberschimbiste. De aceea, intelectualii germani au respins - pe intreg parcursul secolului al XIX-lea - doctrina liberala si au elaborat o paradigma proprie, al carei continut - fundamentat pe istorism - a fost protectionismul. Totodata, asa cum s-a vazut, pe masura extinderii teoriei si practicii liberale, au aparut si s-au dezvoltat o serie de alte doctrine adverse: Socialismul utopic, Cooperatia, Protectionismul, Scoala istorica, Marxismul sau chiar Neoclasicismul (care desi a preluat elementele esentiale ale paradigmei liberale, a respins teoria valorii bazata pe munca si a inlocuit legile economice obiective cu altele psihologice).
Nemultumit de Economia politica liberala clasica, deoarece oferea suport teoretic unei practici dezavantajoase burgheziei nationale a patriei sale si Germaniei insasi, List a luat pozitie neta, intransigenta impotriva ei, elaborand - dupa propria apreciere - ,,sistemul national de economie politica", fundamentat pe o filosofie diferita de aceea a liberalismului.
List reprosa liberalilor clasici, in general, si lui Adam Smith, in special, faptul ca aplicarea ideilor lor slujea exclusiv intereselor natiunilor dezvoltate (Angliei si in secundar Frantei) de a dezorganiza economic si a frana progresul celorlalte state.
El evidentia urmatoarele trasaturi ale doctrinei liberale clasice, la care se raporta critic:
- cosmopolitismul, in sensul caracterului pretins universal al postulatelor sale stiintifice;
- individualismul, in sensul situarii agentului economic izolat in centrul demersului sau stiintific si al lipsei de preocupare pentru situatia economica a colectivitatilor;
- materialismul, in sensul concentrarii asupra problematicii avutiei si valorii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Friedrich List - Nationalismul Economic.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!