Frauda si Eroare in Auditul Financiar

Cuprins referat Cum descarc?

Frauda si eroare - concepte 3
Responsabilitatile in detectarea fraudelor si erorilor in audit 6
Proceduri aplicate in cazul aparitiei fraudei sau erorii 7
Imposibilitatea de a continua misiunea 10
Determinantii principali ai riscului de frauda 11
Implicatii ale fraudelor si erorilor asupra auditului 15
Concluzii 17
Bibliografie 18


Extras din referat Cum descarc?

FRAUDA SI EROARE IN AUDITUL FINANCIAR
Termenul ,,audit" este de origine latina si deriva din verbul ,,audire" care inseamna ,,a asculta". Mai tarziu, acesta isi are originea in verbul ,,to audit", din limba engleza care are semnificatia de ,,a verifica, a examina".
Prin audit se intelege: ,,examinarea profesionala realizata de o persoana independenta, autorizata, in vederea exprimarii unei opinii motivate asupra imaginii fidele a situatiilor financiare anuale". Unul dintre obiectivele principale ale auditului financiar consta in cresterea credibilitatii informatiilor din situatiile financiare, informatii pe care se bazeaza utilizatorii in luarea deciziilor. 
Frauda si eroare - concepte
Pot exista circumstante in care situatiile financiare contin denaturari ce pot aparea din erori sau fraude. Natura actiunii este elementul care face diferenta intre eroare si frauda. In cazul erorii actiunea nu este intentionata, in timp ce la frauda actiunea este deliberata.
Termenul de eroare face referire la prezentarea eronata in situatiile financiare, inclusiv omisiunea unor sume sau a prezeentarii de informatii, ca de exmplu: 
o o greseala care a aparut in momentul colectarii sau procesarii datelor care stau la baza intocmirii situatiilor financiare;
o estimarea contabila incorecta rezultata in urma omiterii sau interpretarii gresite a faptelor;
o greseala ce poate aparea in urma aplicarii principiilor contabile care fac fac referire la evaluare, recunoastere, clasificare, prezentare sau furnizare de informatii.
Frauda reprezinta actul intentionat al unei persoane sau al mai multor persoane din conducerea entitatii, dintre terti sau angajati, dintre cei responsabili cu guvernanta, care se uzeaza de inselaciune pentru a obtine un avantaj ilegal sau nedrept.
Termenul de frauda este foarte vast, dar auditorul este interesat de actiunile frauduloase care au ca rezultat denaturarea informatiilor din situatiile financiare.
In functie de autorii acesteia, putem intalni:
? la nivelul conducerii, savarsita de una sau mai multe persoane dintre cele insarcinate cu guvernanta sau din conducere;
? comisa de angajati, atunci cand presoanele implicate sunt angajate in entitate.
Exista doua tipuri de prezentari eronate intentionate care prezinta importanta pentru auditor: prezentari eronate care sunt rezultatul unor raportari financiare frauduloase si prezentari eronate rezultate in urma insusirii necuvenite a unor active. 
,,Prezentarea eronata prin raportarea financiara frauduloasa implica prezentari eronate intentionate care includ omisiuni ale valorilor sau dezvaluirilor de informatii in situatiile financiare pentru a induce in eroare utilizatorii acestora." Acesta raportare poate fi realizata prin: falsificare, manipulare, modificare a inregistrarilor contabile sau a documentelor justificative care sunt baza pe care se intocmesc situatiile financiare, declaratii gresite in situatiile financiare care fac referire la tranzactii, evenimente sau alte informatii semnificative, chiar si omiterea intentionata a acestora; aplicarea principiilor contabile intr-un mod gresit si intentionat.
Uneori, conducerea intreprinderii, manipuleaza veniturile acesteia pentru a duce in eroare utilizatorii situatiilor financiare. In acest mod poate fi influentata perceptia acestora in legatura cu performantele si profitabilitatea inregistrate de entitate.
Cel de-al doilea tip de prezentare eronata prin deturnare de active are la baza furtul de active, savarsit, in general, de catre angajati. Uneori, si conducerea poate sustrage active, aceasta fiind mai capabila sa faca acest lucru deoarece poate sa ascunda asemenea fapte in moduri care sunt foarte greu de depistat.
Delapidarea de active poate fi realizata prin:
- sustragerea veniturilor prin insusirea incasarilor din contul de creante sau devierea in conturile personale a veniturilor;
- sustragerea de active necorporale sau corporale (furtul stocurilor pentru folosirea in scopuri personale sau pentru a le vinde, sustragerea proprietatii intelectuale, etc.);
- determinarea unei unitati sa plateasca pentru servicii sau bunuri pe care nu le-a primit (plati catre furnizori fictivi, catre angajati care nu exista, mita platita de unii furnizori angajatilor care se ocupa cu achizitiile pentru a cumpara la preturi majorate produse);
- folosirea bunurilor ce apartin entitatii in scopuri personale, fie ca garantie pentru imprumut personal, fie pentru un imprumut catre o parte terta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Frauda si Eroare in Auditul Financiar.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Horomnea, E., Audit financiar- Concepte. Standarde. Norme, Editia a III-a, revizuita si actualizata, Editura Tipo Moldova, Iasi, 2013;
2. *** Standardul International de Audit nr. 240, Responsabilitatile auditorului privind frauda in cadrul unui audit al situatiilor financiare, http://www.ifac.org/sites/default/files/downloads/a012-2010-iaasb-handbook-isa-240.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!