Formele Integrarii Economice

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins
Introducere 3
1. Integrarea economica 3
1.1. Conceptul de integrare economica 3
1.2. Consecinte ale integrarii economice 4
2. Formele integrarii economice 5
2.1. Zona de liber schimb 5
2.2. Uniunea vamala 6
2.3. Piata Comuna 7
2.4. Uniunea economica si monetara 8
2.5. Integrarea economica totala 8
Concluzii 9
Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
In perioada de dupa al doilea Razboi Mondial, evolutia economiei la nivel mondial a devenit un fenomen tot mai complex si dinamic. Acest proces evolutiv avea la baza, in primul rand, obtinerea independentei politice de catre majoritatea statelor si in al doilea rand, extinderea si diversificarea raporturilor economice internationale. Expansiunea economica a fost determinata in special de cele mai dezvoltate state capitaliste, prin extinderea activitatilor din cadrul societatilor transnationale in lumea intreaga, ceea ce a accentuat interdependentele dintre economiile nationale si globalizarea pietelor celor mai reprezentative produse si servicii.
1. Integrarea economica
1.1. Conceptul de integrare economica
Termenul de integrare, in sens economic, a fost initial folosit pentru a descrie fuziunea unitatilor de desfacere si de productie prin incheierea unor acorduri intre entitati concurente, reprezentand integrarea orizontala. In ceea ce priveste integrarea verticala, aceasta reflecta combinarile privind relatiile dintre furnizori si clienti.
Notiunea de integrare economica a cuprins, de-a lungul timpului, termeni reprezentativi precum apropierea economica, cooperarea economica, unificare si fuzionare economica.
La modul general, integrarea este definita ca fiind adaptarea reciproca ale componentelor unui sistem, care ii permite acestuia sa realizeze un echilibru. Potrivit lui Karl W. Deutsch, integrarea reprezinta obtinierea unui sentiment de comunitate in cadrul unui teritoriu specific si a unor practici comune, care sa garanteze pe termen lung stabilitate si pace intre tarile respective.
Integrarea economica este asadar un proces complex, specific zilelor noastre, care presupune accentuarea interdependentelor intre economiile nationale, fenomen conditionat in mod deosebit de revolutia tehnico-stiintifica. Bela Balassa defineste integrarea ca fiind o serie de masuri ce au ca scop suprimarea discriminarilor dintre entitati economice localizate in diferite state participante, iar integrarea economica totala ar presupune constituirea unei autoritati supranationale, statele membre fiind obligate sa se supuna deciziilor acesteia. Este necesar a se face o distinctie intre aspectul cantitativ si cel calitativ a integrarii. Cel din urma face referire la conditiile de baza pentru realizarea integrarii, la existenta unui sistem economic cu o tripla comunitate a pietelor, platilor si preturilor, iar din punct de vedere cantitativ, integrarea presupune indeplinirea acestor conditii la nivelul economiilor regionale.
Concluzionand, se poate afirma ca integrarea economica se concretizeaza in realizarea unui spatiu economic comun, in libera circulatie a factorilor de productie, consumarea eficienta si in comun a resurselor, crearea unei unuiuni vamale si alinierea politicilor economice, financiare, monetare si sociale ale statelor participante. 
1.2. Consecinte ale integrarii economice
Consecintele integrarii economice ca proces de inlaturare a obstacolelor economice dintre doua sau mai multe state sunt atat pozitive cat si negative.
Un prim efect pozitiv al integrarii asupra statelor participante il reprezinta cresterea eficientei productiei, determinata de liberalizarea pietelor si de cresterea competitivitatii intre entitatile economice. De asemenea, cresterea productiei are la baza dezvoltarea pietei interne si scaderea costurilor im urma alinierii politicilor fiscale si monetare. Intrucat eforturile pentru o mai buna fructificare a fortei de munca, o inflatie redusa, nivele mai inalte a cresterii economice se realizeaza in comun, se reduc substantial costurile pentru realizarea acestor obiective. Are loc o imbunatatire a conditiilor de realizare a importurilor si exporturilor prin prisma faptului ca negocierile se fac la un nivel superior, astfel importurile devin mai ieftine si cresc preturile la export.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formele Integrarii Economice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!