Forme ale Fraudei Fiscale și Premisele Producerii Acesteia

Cuprins referat Cum descarc?

Cap.I Frauda fiscala 
I.1 Abordari ale notiunii de frauda fiscala 3
I.2 Definirea fraudei fiscale in legislatia unor tari 4
I.3 Clasificarea juridica a fraudei fiscal 5
Cap.II Forme de manifestare ale fraudei fiscal
II.1 Manifestari sociologice ale fraudei 6
II.2 Manifestarile tehnice ale fraudei 7
II.2.1 Frauda fiscala nationala 8
II.2.2 Frauda fiscala internationala 8
Cap III Cauze si efecte ale fraudei fiscal 10
Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

CapI Frauda fiscala
I.1 Abordari ale notiunii de frauda fiscala 
Frauda fiscala legala este utilizata frecvent !in tarile francofone( Franta, Elvetia, Belgia), avand o dubla semnificatie. In primul rand ea desemneaza subestimarea materiei impozabile prin anumite regimuri fiscale ( mai ales in cazul impunerii forfetare) dar si acele procedee juridice care permit scaparea de impozitare fara a incalca legea.
Cel mai bun exemplu este dat de procedeul care s-a folosit in Romania la inceputul anilor 1990 prin infiintarea " in lant" sau "cascada" a unor societati comerciale de catre acelasi patron imediat dupa ce o societate apartinad acestora iesea din perioada de scutire de plata a impozitului pe profit. Astfel s-au creat mari goluri in bugetul de stat in acea perioada.
In cazul in care societatile platitoare de impozit isi inceteaza activitatea intr-un interval de timp mai mic decat cel pentru care sunt scutite de la plata impozitului de la data expirarii perioadei pentru care se aplica scutirea de impozit, acestea au obligatia de a vira la bugetul administratiei centrale de stat sau la bugetele locale, dupa caz, impozitul pe profit calculat pentru intreaga perioada de scutire.
Acest mod de reglementare a impozitului pe profit a facut ca economia sa nu-si mai indeplineasca scopul instituirii si facilitarii fiscale intrucat a dus la generalizarea si escaladarea fenomenului evaziunii fiscale in economia romaneasca.
Frauda ilegala este impusa de autorii care o folosesc prin simetrie cu frauda legala. Ea reprezinta incalcarea directa si deschisa a legii fiscale si nu acopera decat frauda stricto senso. Frauda fiscala presupune, pe langa violarea spiritului legii si a intentiei legiuitorului, o infractiune directa si deliberata a regulilor impuse pentru stabilirea si plata impozitului.
I.2 Definirea fraudei fiscale in legislatia unor tari
Olanda: frauda fiscala reprezinta modalitatea constienta prin care se actioneaza pentru crearea unei declaratii inexacte, a prezentarii documentelor false sau refuzul de respectare a obligatiei fiscale de a furniza administratiei anumite informatii necesare stabilirii sau controlului impozitului. In acesta tara frauda fiscala se pedepseste cu inchisoarea ajungand pana la 6 luni si cu amenda.
In Luxemburg frauda fiscala imbraca doua forme ce sunt sanctionate in mod diferit:
1. frauda simpla este reprezentata de un caracter involuntar si este comisa de "oricine , in calitatea sa de contribuabil, de mandatar sau ocupandu-se de afacerile unui contribuabil, ocazioneaza prin neglijenta reducerea incasarilor fiscale, acordarea sau mentinerea nejustificata de avantaje fiscale.
2. frauda internationala si tentativa de frauda internationala sunt pedepsite si sanctionate identic:
-amenzi a caror suma depinde de aprecierea discretionara a administratiei si nu sunt limitate prin lege ;
-pedeapsa cu inchisoarea, maxim doi ani;
-privarea de drepturi civile si politice se aplica doar atunci cand cel in cauza a fost condamnat la cel putin trei luni de inchisoare.
In Irlanda acesta frauda fiscala este definita ca fiind orice infractiune fiscala savarsita cu vointa deliberata de a se sustrage de la plata impozitului. Printre cele cinsprezece categorii enumerate de legea finantelor pentru anul 1988, se regasesc:
- stabilirea unei declaratii inexacte sau conunicarea de documnete inexacte
- opunerea la controlul fiscal
- refuzul de a pastra sau de a furniza documnetele prescrise de lege
In Germania delictul de frauda fiscala este cauzat omiterii, in plina cunostinta de cauza, de a dovedii administratiei elementele care conditioneaza stabilirea impozitului sau de a-i comunica informatii inexacte, din moment ce aceste actiuni tind sa micsoreze impozitarea sau de a procura avantaje fiscale nejustiicate.
In Japonia, onestitatea fiscala este mereu ridicata, iar frauda fiscala face obiectul reprobarii si este calificata, ca si crima. Acesta este cercetata atat de catre serviciile fiscale cat si de catre parchet si politie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Forme ale Fraudei Fiscale si Premisele Producerii Acesteia.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Bistriceanu Gheorghe, Sistemul fiscal al Romaniei, Editura Universitara, Bucuresti, 2008
Hoanta Nicolae, Evaziunea fiscala, editia a II a, Editura C.H. Beck, Bucuresti, 2010
Legea nr. 241 / 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale Actualizata 2010
www.romanialibera.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!