Formarea Tarifelor pentru Servicii - Studiu pe Exemplul Romaniei privind Formarea Tarifelor si Serviciilor cu Caracter de Creatie Inovatie

Extras din referat Cum descarc?

Definirea obiectivelor:
- insusirea cunostintelor privind notiunea de tarif
- clasificarea tarifelor
- criterii si metode de stailire a tarifelor 
Cuvinte cheie:
- tarif
- tarife pentru servicii traditionale si artizanale 
- tarife pentru transporturi si telecomunicatii 
- tarifele serviciilor de gospodarie comunala si locala 
- tarifele pentru servicii cu caracter de creatie - inovatie 
- tarifele pentru prestatiile de servicii in sectorul agricol 
Tariful reprezinta expresia baneasca a valorii unei marfi in calitate de activitate. Productia serviciilor nu are un caracter de sine statator, nu se poate inmagazina si nici nu se poate stoca. Consumul de servicii nu este separate de productia lor, serviciul, neputand circula ca atare intre producator si consumator, ci se consuma prin fiecare prestatie. Productia si consumul de servicii au loc concomitent atat in timp, cat si in spatiu.
Regula generala de formare a preturilor si tarifelor in Romania este ca aceasta se determina in mod liber, prin concurenta, pe baza cererii si ofertei. Tarifele practicate in cadrul unor activitati cu caracter de monopol natural sau al unor activitati economice stabilite prin lege, se stabileste si se ajusteaza cu avizul Ministerului Finantelor, cu exceptia celor pentru car, prin legi speciale sunt prevazute alte competente.
Tarifele pentru serviciile prestate se fundamenteaza pe baza urmatoarelor elemente: 
-costurile, exclusiv valoarea materialelor care sunt supuse prelucrarii 
si pieselor de schimb ce se monteaza. Daca beneficiarului serviciului ii este permis sa aduca materialele auxiliare, contravaloarea acestora cuprinsa in tarif se scade; 
-profitul unitatii prestatoare; 
-taxa pe valoarea adaugata. 
Pentru marea majoritate a serviciilor, tarifele se stabilesc in mod liber, prin negociere intre parteneri, pe baza raportului cerere si oferta in conditiile unei concurente date. In ce priveste stabilirea nivelului unui tarif, trebuie sa se tina seama de unele cerinte si conditii specifice de prestare a serviciilor :
-asigurarea unor corelatii corespunzatoare intre tarifele serviciilor asemanatoare, complementare sau care se pot inlocui reciproc;
nivelul de executie, confort si complexitatea lucrarilor;
-frecventa prestatiilor si influenta acesteia asupra costurilor; 
-cheltuieli ocazionate de prestarea serviciilor la sediul beneficiarilor, in regim de urgenta sau in alte conditii speciale. 
Tarifele sunt o categorie specifica a preturilor care se stabilesc si se aplica in domeniul prestarilor de servicii efectuate, atat pentru unitatile economice, cat si pentru populatie. Natura economica a pretului si tarifului este aceeasi. Deosebirile care apar rezults din existenta tarifului ca expresie concreta a categoriei de pret intr-un domeniu specific de activitate. 
Elementele de baza a fundamentarii tarifelor sunt urmatoarele:
- costurile, adica valoarea materialelor care sunt supuse prelucrarii si a pieselor de schimb ce se monteaza;
- profitul unitatii prestatoare;
- TVA;
- raportul cerere-oferta.
Structura tarifelor este simpla, deoarece costul serviciilor lor nu include cheltuielile de desfacere. Deasemenea, in tarif nu se cuprinde adaosul comercial. alte particularitati in ce priveste structura si nivelul costurilor serviciilor sunt generate de factorii ce urmeaza:
- variatia mare a necesitatilor pentru unele servicii in timpul anului (iluminat, incalzit);
- dispersarea teritoriala a unor servicii si organizarea lor in unitati mici (cu unele exceptii: unitatile de transporturi, comunicatii, distribuire a energiei electrice etc.);
- efectuarea unor prestatii nu numai la sediul unitatii, ci si la domiciliul consumatorilor;
- ponderea mare a manoperei in structura costului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea Tarifelor pentru Servicii - Studiu pe Exemplul Romaniei privind Formarea Tarifelor si Serviciilor Cu Caracter de Creatie Inovatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!