Formarea sistemului monetar național

Extras din referat Cum descarc?

1. Etapele ce au marcat evolutia sistemului monetar national
Sistemul monetar reprezinta ansamblul normelor legale si institutiilor care organizeaza si reglementeaza circulatia monetara dintr-o tara.
Odata cu aparitia statului, acesta si-a asumat si roluri monetare, adica rolul de a crea moneda, de a defini unitatea monetara si de a stabili paritatea metalica.
Politica monetara a fiecarui stat impune existenta unui sistem monetar unic.
Elementele unui sistem monetar sunt stabilite prin reglementarile monetare ale fiecarui stat si apar din necesitatea de a rezolva probleme de genul: baza sistemului monetar, circulatie monetara, creatie monetara, cantitatea de bani in circulatie, relatiile monetare internationale, stabilitatea sistemului monetar.
In Romania, prin legea din 1867, se instituie primul sistem monetar national, caracterizat prin urmatoarele elemente:
- a fost un sistem bimetalist, in cadrul caruia moneda era definita in functie de aur si argint, raportul de valoare dintre cele doua metale fiind de 1/14,38;
- moneda nationala, leul, era impartita in 100 subdiviziuni, numite bani;
- pe teritoriul Romaniei erau acceptate, in circulatie, monedele de aur si argint ale tarilor Uniunii Latine (Franta, Belgia, Italia, Grecia, Elvetia), avand atributele unei monede legale. Pana la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei, in anul 1880, circulatia monetara s-a definit prin circulatia monedelor romanesti, din arama si argint, a monedelor Uniunii Monetare Latine si a rublelor rusesti din argint, dupa Razboiul de Independenta.
Moneda de hartie s-a concretizat in bilete ipotecare emise de catre statul roman pentru acoperirea cheltuielilor generate de razboi. Aceste bilete ipotecare nu reprezentau bancnote propriu- zise, intrucat emisiunea lor era garantata cu valoarea bunurilor si proprietatilor statului iar retragerea din circulatie urma a se realiza prin contractarea unor imprumuturi interne.
Infiintarea, in anul 1880, a BNR antreneaza o serie de efecte favorabile functionarii sistemului monetar national. Conform rolului de institutie de emisiune, BNR a emis primele bancnote, pentru care s-a practicat acoperirea in aur si argint (in primii 5 ani de activitate, BNR a emis peste 100 milioane lei bancnote + 50 milioane lei in monede de argint).
Trecerea la monometalismul de aur (prin Legea din 1889) are drept efect trecerea leului la convertibilitatea deplina si nelimitata in aur. Leul este definit numai in aur: 1 leu = 0,3226 grame cu titlu 900%o.
In perioada primului razboi mondial, au fost emise bancnote pentru acoperirea cheltuielilor statului, garantate cu bonuri de tezaur, urmand ca la incheierea acestuia, Romania sa se confrunte atat cu fenomene inflationiste specifice si celorlalte tari, cat si cu probleme imediate dupa razboi.
Intre 1918 - 1923 inflatia s-a concretizat intr-o crestere de aproape 8000 ori a indicelui general al preturilor ca si in deteriorarea ratelor de schimb intre leu si valutele internationale (in 1924,1$ = 280) lei, fara a se inregistra valorile din tarile vecine.
Ca rezultat al unificarii din 1918, monedele ce apartineau teritoriile istorice, precum rublele Romanov si coroanele austro-ungare trebuiau retrase din circulatie, prin schimbarea propriu-zisa a acestora cu bancnote ale BNR. Pentru solutionarea problemei a fost propusa unificarea monetara aplicata cu incepere din anul 1920, operatiune prin care au fost retrase din circulatie monedele amintite, precum si "leii" emisi de catre Germania in timpul ocupatiei si garantati cu un depozit fictiv (la o banca din Berlin). In cadrul procesului de unificare s-a realizat o emisiune suplimentara de bancnote de 7,5 miliarde lei.
Un alt moment important in evolutia si functionarea sistemului monetar national il reprezinta incercarea de solutionare a inflatiei din anul 1925, masura adoptata fiind aceea a revalorizarii monedei nationale. Aceasta incercare nu a condus la rezultatele scontate si nu a putut opri procesul de depreciere a leului.
Reforma monetara din anul 1929 si-a propus, ca scop, rezolvarea problemei inflatiei, prin stabilizarea monetara. In cadrul acestei reforme, continutul in aur al leului era stabilit la 10 mg aur (de 32,26 ori mai putin fata de ultima definire din anul 1914), iar convertibilitatea bancnotei este limitata si opereaza potrivit sistemului etalon aur-devize.


Fisiere in arhiva (1):

  • Formarea sistemului monetar national.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  https://www.ecb.europa.eu/ecb/history/emu/html/index.ro.html 
-  https://www.bnr.ro/Epoca-moderna-13754.aspx
-  https://www.monetariastatului.ro/istorie
-  https://www.creeaza.com/afaceri/economie/Momente-importante-in-evolutia256.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!